• Pregleda: 4053

SVM: promene na političkoj sceni Subotice

SVM: promene na političkoj sceni Subotice

Izbori za mesne zajednice na teritoriji grada Subotice, koji se održavaju 5. juna, biće važan ispit za naredne izbore na višim nivoima, ali i gotovo izvestan novi odnos političkih snaga u Subotici, rečeno je na konferenciji za štampu Saveza vojvođanskih Mađara, čime je najavljen i zvaničan početak predizborne trke za pomenute izbore. Kako je rekao Jene Maglai, predsednik Gradskog odbora SVM, ta utakmica će biti oštra, ali s prilično sigurnim ishodom jer je SVM i dobro pripremljen, i sa na terenu potvrđenim velikim šansama da povrati pozicije koje je ranije imao. - Građani su u velikoj meri nezadovoljni sadašnjom vlasti (koju čini većinski DS sa svojim koalicionim partnerima - SPS, DSS, G17 plus, DSHV), i gotovo smo sigurni da će okrenuti leđa toj vlasti - rekao je Maglai.

SVM na izbore za 36 mesnih zajednica izlazi sa 29 izbornih lista, na kojima se nalaze i članovi drugih stranaka, ali i nestranačke ličnosti. Jedan od važnijih ciljeva programa sa kojim ova stranka ulazi u predizbornu kampanju je decentralizacija Subotice i stvaranje još tri nove opštine - Palić, Čantavir i Bajmok.

Nešto ranije i Demokratska stranka započela je kampanju, i na nekoliko organizovanih skupova po mesnim zajednicama predstavila dosadašnje rezultate rada lokalne vlasti, kao i planove za budući period. A rezultati su uređeni trotoari, javna rasveta, rekonstrukcija toplovodne mreže, uređenje dečijih igrališta, poboljšanje infrastrukture..., a i u narednom periodu će akcenat biti stavljen na jačanju infrastrukture. Za sve 34 mesne zajednice Demokratska stranke je podnela liste, sa ukupno 465 kandidata, a na izbore izlazi pod rednim brojem 1.

Ištvan Pastor, predsednik SVM, u svom prvom obraćanju subotičkoj javnosti nakon reizbora, naglasio je da ciljevi ove stranke ostaju i dalje isti, a prioriteti su evropski put Srbije i dobijanje statusa kandidata za EU do kraja ove godine. - Mi ćemo sve učiniti da doprinesemo realizaciji tog za nas životno važnog cilja - rekao je Pastor.

On je, takođe, naveo da je SVM potpuno spreman da se vrati na političku scenu u Subotici i Senti, sa koje je uklonjen zbog svojih političkih stavova.


Rukovodstvo grada nedoraslo zadatku

- Nakon našeg izlaska iz gradske uprave u Subotici jasno je koliko je aktuelna vlast sposobna da vodi grad. Sada je jasno da nismo mi bili oni koji su kočili razvoj Subotice, kako je tada rečeno. Da smo to bili, grad bi odahnuo i krenuo u stvarni razvoj. On, međutim, tavori i balkanizuje se, što se vidi po izgledu ulica, po njegovoj atmosferi koja je daleko od evropske, kakvu želimo. Rukovodstvo Subotice, a tu ne mislim pre svega na gradonačelnika nego na njegov tim koji treba da obezbedi stratešku podršku za razvoj, nedoraslo je zadatku kojeg su se prihvatili - rekao je Pastor.

Izvor: Dnevnik "Danas"

povezane teme

3
Koli Odgovori
Nijesu ni ovi zuti najbolji, a vala ni vas da ne vidim!!!
Milan Odgovori
Šta, DS se hvali javnom rasvetom? Ne znam na šta misle, možda na famozno "ukrasno osvetljenje" Gradske kuće koje upire pešacima svetlo u oči pa uveče ne mogu da prolaze tuda. Ili možda na činjenicu da su osvetljavali samo puteve a ne i trotoare jer su im pešaci nebitni.
Milan66 Odgovori
Zuti sigurno "nijesu" najbolji ali osim DS-a ili SVM-a niko drugi nece vladati Suboticom, ma kako se to nekom svidjalo ili ne svidjalo. Onom kome se bas ne svidja slobodno moze da bira neki juzniji grad u kome mu je vlast po volji.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.