Komentara: 1
Pregleda: 3522

SVM: Oštećeni smo za osam mandata

22.06.2011. u 05:00h
Izvor: Blic
SVM: Oštećeni smo za osam mandata

Jene Maglai, predsednik Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, optužio je Gradsku izbornu komisiju da je, primenom pogrešnog metoda raspodele mandata, nakon izbora za mesne zajednice, njegovu stranku oštetila za osam mesta u skupštinama ovih tela. On je zbog toga Osnovnom javnom tužilaštvu podneo i krivične prijave protiv N.N. lica i zatražio je da nadležni organi utvrde “ko je nalogodavac i izvršilac izborne krađe”.

- Prilikom prebrojavanja glasova, nakon prvog kruga, primetili smo da se ne podudaraju naše i računice Gradske izborne komisije. Angažovali smo tim matemetičara i informatičara, koji su utvrdili da su mandati pogrešno raspoređeni, najviše na našu štetu, jer smo dobili osam mandata manje. Primenjena je računica koja nije u skladu sa vežećim propisima i mislimo da to nije slučajno, već da je Demokratska stranka, koja je na vlasti, izabrala da koristi sistem koji joj je više odgovarao. Tražimo od izborne komisije da hitno ponovi postupak raspodele mandata - rekao je Jene Maglai na jučerašnjoj konferenciji za štampu.

Juče su i predstavnici Demokratske stranke, koje je Maglai optužio za manipulisanje oko raspodele mandata, javnost obavestili o izbornim nelogičnostima. Demokrate su izdale saopštenje u kojem se navodi da je “Gradski odbor Demokrstske stranke utvrdio grešku izborne komisije u preračunavanju mandata nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora za članove skupština mesnih zajednica, koji su održani 5. juna.

“Prilikom preračunavanja mandata izborna komisija je primenila pogrešnu formulu Dontovog sistema iz 2007. godine, te je neosporno da preraspodela mandata u 15 mesnih zajednica nije urađena u skladu sa važećim parametrima. Gradski odbor Demokratske stranke Subotica ne osporava broj osvojenih glasova učesnika na izborima, ali će izbornoj komisiji već danas uručiti oštar protest zbog nastale greške i insistirati na novoj preraspodeli mandata.

Odbornička grupa Demokratske stranke će na prvoj narednoj sednici Skupštine grada Subotica tražiti da se utvrdi konkretna odgovornost svih koji su učestvovali u obradi rezultata ovih izbora i podneti zahtev za smenu kompletne izborne komisije”, navodi se u saopštenju Demokratske stranke.

Posle istupa Jene Maglaia u Subotici je rečeno da primenom pogrešnog metoda raspodele mandata nije oštećen samo Savez vojvođanskih Mađara, već i Demokratska stranka, koja je dobila tri mesta manje, Demokratska stranka Srbije, koja je uskraćena za četiri pozicije u skupštinama mesnih zajednica, kao i Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je ostala bez jednog mandata.


Nova pravila

Raspodelu mandata nakon izbora za skupštine mesnih zajednica na teritoriji grada Subotice, Gradska izborna komisija je vršila u skladu sa Odlukom iz septembra 2009. godine. Ali, u decembru iste godine doneta je izmena te odluke i utvrđena su nova pravila, pa je to ozvaničeno u Službenom listu grada Subotice 17. decembra.

Dragan Šolaja

Izvor: Blic
Postavljeno pre 12 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3522
Povezane teme

Izbori za mesne zajednice

Izbori u Subotici

svm

savez vojvođanskih mađara

jene maglai

dsvm

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.