• Pregleda: 3542

Svetski dan zdravlja

Svetski dan zdravlja

Svetski dan zdravlja se obeležava 7. aprila. Ovogodišnja tema Svetskog dana zdravlja je starenje i zdravlje, a njegov slogan je“ Zdravlje dodaje život godinama“. Nizom aktivnosti se ovaj datum obeležava i u Subotici. Stručnjaci naglašavaju važnost preventivnih pregleda, pogotovu ako se uzme u obzir činjenica da su predviđanja da će se u zemljama u razvoju do 2050. Godine učetvorostručiti broj starijeg stanovništva.

Po rečima stručnjaka iz Zavoda za javno zdravlje Subotice, naša zemlja ima udeo starijih ljudi u ukupnom stanovništvu veći od 10%. Očekivanja su da se životni vek produžava, pa će se povećavati i broj starijih osoba. Imajući tu činjenicu u vidu lekari ističi važnost preventivnih pregleda kojima se mnoge bolesti mogu sprečiti, ili pravovremeno izlečiti ako se dijagnostifikuju u ranoj fazi. Sugrađani sa kojima smo razgovarali, shvataju koliko je bitno ići na preventivne preglede.

Svetski dan zdravlja, Dom zdravlja Subotica će obeležiti bazarima zdravlja koji se organizuju u tržnim centrima, dok se za sledeću sredu planira jedna ovakva akcija na Bikovu. Pored bazara, tu je i mobilna jedinica u radnim organizacijama, i akcija „Selu u pohode“ koja se organizuje u saradnji sa Crvenim krstom Subotice i ZZJZ. U sklopu ovih akcija, Subotičanima je omogućeno da besplatno izmere krvni pritisak, provere nivo holesterola u krvi, da urade ekg srca, ali i da zatraže savete o ishrani od lekara na terenu.

Svetski dan zdravlja svake godine bavi se problemima od javnog značaja, i pruža mogućnost za započinjanje udruženih akcija u cilju zaštite i unapređenja zdravlja. Ovim poslom se u našem gradu bavi Preventivni centar i preventivno savetovalište, tokom cele godine.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.