Komentara: 7
Pregleda: 3770

Svetski dan deteta

21.11.2012. u 01:32h
Izvor: RTV Yueco
Svetski dan deteta obeležava se danas, a u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ ističu da je u njihovoj ustanovi svaki dan posvećen deci.
Svetski dan deteta

Ovaj dan roditelji dočekuju sa odlukom Ustavnog suda Republike Srbije kojom se od 13. jula ove godine ukidaju sredstva za regresiranje dela troškova boravka u predškolskoj ustanovi za treće, odnosno četvrto dete. Ukinuta je i novčana pomoć za trojke, odnosno četvorke, roditeljski dodatak za prvo dete, kao i novčana pomoć za blizance.

U vrtićima „Naše radosti“ Svetski dan deteta se obeležava raznim aktivnostima i igricama koje decu čine srećnim. Kroz igru, vaspitačice uče decu o njihovim pravima. U vrtiću „Poletarac“ vaspitačice su pričale sa mališanima o toleranciji prema drugoj deci iz celog sveta. Mališani su podelili sa nama koje bi poklone dali deci koja bi im došla u posetu iz daleka.

Svetski dan deteta obeležava se od 20. novembra 1989. kada je Generalna skupština UN usvojila Konvenciju o pravima deteta, kao prvi međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi decom. U subotičkim vrtiućima je ovaj dan, prema rečima zaposlenih, više okrenut ka osoblju i roditeljima jer su oni ti koji deci treba da pruže sigurno okruženje i siguran dom.

Na osnovu odluke Ustavnog suda Republike Srbije koja je stupila na snagu 13.j ula ove godine prestale su da važe odluke Izvršnog veća AP Vojvodine o raspoređivanju sredstava za regresitranje dela troškova za boravak u vrtiću za treće, odnosno četvrto dete, odluka o pravu na ostvarivanje novčane pomoći porodici u kojoj se rode trojke, odnosno četvorke. Potom, prestaju da važe i odluke o pravu na roditeljksi dodatak za prvo dete i odluka o pravu na ostvarivanje novčane pomoći porodicama u kojima se rode blizanci. Vlada AP Vojvodine je na sednici 7. novembra prihvatila navedene zaključke.

Prema podacima Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike 386.485 dece prima dečiji dodatak. Na tu nadoknadu pravo imaju one porodice čija mesečna primanja ne premašuju 7.761 dinar po članu domaćinstva.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 3770

Povezana vest

Povezane teme

naša radost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.