Komentara: 17
Pregleda: 5360

Svetosavska omladina Subotica napušta SKC "Sveti Sava"

24.06.2013. u 13:14h
Saopštenje Svetosavske omladine Subotica prenosimo u celosti
Svetosavska omladina Subotica napušta SKC "Sveti Sava"

Svetosavka omladina Subotica ovim putem obaveštava javnost našeg grada da više neće delovati kao omladina SKC „Sveti Sava“ već da kolektivno, sa svojim obeležjima, ustrojstvom, članstvom i aktima, istupa iz ove organizacije.

Pri osnivanju Omladine, u novembru 2010. godine, doneli smo jednoglasnu odluku da budemo deo Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“ kao najstarije i najuglednije organizacije u Subotici koja neguje srpsku tradiciju i duhovnost. Protekle nepune tri godine saradnje sa Centrom obeležile su zapažene akcije, manifestacije i programi, koji su mu doneli jedan nov kvalitet i novu energiju svojstvenu mladima. Nama je, sa druge strane, mnogo značilo veliko iskustvo koje su nam mnogi članovi SKC-a preneli i od kojih smo mnogo naučili o aktivizmu u nevladinom sektoru. Nažalost i pored ogromnog zalaganja članstva i rukovodstva Omladine i pored veoma uspešnih akcija i popularizacije svih aspekata srpske tradicije i kulture, adekvatna podrška i podsticaj aktivnosti od Uprave Srpskog kulturnog centra je izostala. Nesuglasice generacijske, organizacione i koncepcijske prirode sa čelnim ljudima SKC „Sveti Sava“ dovele su do toga da je dalji rad Omladine u okviru ove organizacije postao nemoguć.

O detaljima ovih narušenih odnosa ne želimo detaljno da izlažemo jer smatramo da su podele i javne rasprave u istoriji srpskog naroda najviše štete nanele vrednostima koje želimo da sačuvamo i promovišemo. Istine radi, ipak moramo reći da je ovo još jedan pokazatelj da je SKC „Sveti Sava“ u stanju ozbiljne stagnacije i inercije, koja je uzrokovana dugogodišnjim kadrovskim monopolom pojedinih članova Centra, koji je nažalost proteklih decenija prerastao i u monopol nad srpskom kulturom grada koja zbog toga i sama stagnira. Ne želimo više da budem deo tako organizovanog sistema koji prerasta u deo problema, umesto da bude rešenje. Pozivamo sve članove Centra, pogotovo one starije i uglednije, da razmišljaju o budućnosti svoje organizacije, koja je dala nemerljiv doprinos negovanju srpske, pa i kulture uopšte, i u najtežim okolnostima.

Važno je napomenuti da Omladina ostaje na raspolaganju za svaku saradnju, pomoć i podršku crkvenoj Zadužbini Dušana Radića u čijim prostorijama deluje SKC „Sveti Sava“. Za sve naše aktivnosti i manifestacije koje se tiču duhovnosti tražićemo blagoslov nadležnog sveštenstva pravoslavne Eparhije bačke u Subotici i uvek ćemo se truditi da delujemo u pravoslavnom, svetosavskom i opštehrišćanskom duhu.

Nastavićemo samostalno i sa drugim bratskim organizacijama da radimo za razvoj srpskog duha u Subotici, što podrazumeva približavanje tradicionalnih vrednosti, pravoslavne duhovnosti i srpske kulture svim onim mladim ljudima koji se osećaju Srbima i pravoslavnim hrišćanima. Što podrazumeva i svedočenje naših vrednosti sugrađanima drugih vera i nacija sa kojima zajedno gradimo Suboticu za nove generacije.

Građane pozivamo da prate naš rad i programe koje ćemo organizovati i budu naši najoštirji kritičari, kako bismo uvek bili na visini velikog zadatka koji smo sebi postavili.

U Subotici, 24.6.2013 godine

Predsednik Svetosavske omladine Subotice - Vojislav Čiča
Potpredsednik - Nemanja Borojević
Potpredsednik – Vlado Šućur

Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 5360

Povezana vest

Povezane teme

skc sveti sava

svetosavska omladina

srpski kulturni centar

srpski kulturni centar sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.