Komentara: 0
Pregleda: 1719

Svetkovina završetka žetve u Subotici

06.08.2010. u 11:20h
Izvor: Glas javnosti
<p>Danas počinje tradicionalna svetkovina zavr&scaron;etka žetve "Dužijanca", koja se slavi već čitav vek, a centralna svečanost predviđena je za nedelju, najavila je Turistička organizacija Srbije.</p>
Svetkovina završetka žetve u Subotici

"Dužijanca" je drevni običaj zahvale Bogu na plodovima zemlje, a posebno na rodu pšenice, koji su bunjevački Hrvati u Bačkoj oblikovali u svečanu priredbu koja pleni lepotom, bogatstvom, radošću, ljubavlju i religioznošću, navedeno je u saopštenju.

Reč je delu jedinstvenog kulturnog projekta, koji traje od 25. aprila do poslednje nedelje avgusta, a u tom razdoblju se održava niz manifestacija, koje imaju različite sadržaje.

Svečanost počinje otvaranjem izložbi "Stari obrti i alati" i radova sa Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta u Gradskoj kući. Za kraj dana predviđeno je tamburaško veče na Trgu Slobode, gde će se predstaviti bandaši i bandašice, dodeliti nagrade aranžerima najlepših izloga i održati smotra tamburaških orkestara.

Za subotu je predviđena svečana večernja u katedrali Svete Terezije Avilske i Skupština risara sa gala koncertom folklornih ansambala.

Nedeljno jutro počinje ispraćajem i blagoslovom bandaša i bandašice u crkvi Svetog Roka i svečanim euharistijskim slavljem u katedrali Svete Terezije.

Oko podneva kreće svečana povorka do centralnog gradskog trga, gde će se izvršiti predaja hleba gradonačelniku Subotice. Za veče na Trgu Slobode predviđena je priredba "Bandašicino kolo".

Izvor: Glas javnosti
Postavljeno pre 13 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1719
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.