Komentara: 0
Pregleda: 2519

Šverc kulture između Segedina i Subotice

05.10.2009. u 16:09h
Izvor: Subotica.com
<p>Nakon prvog, veoma uspe&scaron;nog &Scaron;inobus festivala, Kulturno-umetničko dru&scaron;tvo SIN-T&Eacute;R i po drugi put organizuje &Scaron;inobus festival &scaron;verca kulture, koji povezuje dva bratska grada, Segedin i Suboticu između 6. i 12. oktobra. Književnost, pozori&scaron;te, likovna umetnost i muzika se isprepliću na jednoj zanimljivoj lokaciji, na redovnoj liniji &scaron;inobusa Segedin-Subotica</p>
Šverc kulture između Segedina i Subotice

Između dva grada, još uvek saobraća legendarno pogranično vozilo, 50-ogodišni šinobus, nazivan „srebrnom strelom", „sivom munjom" ili „konzervom". Ovom linijom su subotičanin Deže Kostolanji i segedinac Đula Juhas još kao deca, po prvi put putovali u drugi grad.U okviru Šinobus-festivala, pesnici, pisci, likovni umetnici, pozorišni ljudi i muzičari iz ove regije čekaju potencijalne „švercere kulture" i na spomenutom vozilu i na gradskim književnim, pozorišnim, muzičkim i umetničkim programima.

Ideja festivala potiče od Arpada Kolara i Rolanda Orčika, članova Kulturno-umetničkog društva SÍN-TÉR. Obojica su pesnici i prevodioci koji žive i rade u Segedinu, a rodom su iz Vojvodine. Šinobus koji prema redu vožnje saobraća između Segedina i Subotice su izabrali kao zaštitni znak i lokaciju festivala upravo zbog toga što je on jedan od najizraženijih simbola jedinstva ova dva grada. Sa organizovanjem projekta, glavni cilj im je bio isticanje povezanosti ove regije i njegovog kulturološkog karaktera.

* Programi na šinobusu

U petak, 9. oktobra, programi počinju u 11:00 časova: U Segedinu u čekaonici Glavne železničke stanice, pozorište Metanoia otvara festival sa performansom, zatim subotički limeni orkestar ispraća one koji kreću na put, a na redovnoj liniji Segedin-Subotica sa polaskom u 12:25, književno-muzički kalambur zabavlja sve učesnike. Na šinobusu između ostalog nastupaju i: Zoltan Čehi, Laslo Garaci (Budimpešta), Srđan Srđić (Beograd), Marojević Igor (Beograd), prošlogodišnji dobitnik najuticajnije mađarske nagrade za književnost (Košut) Laslo Vegel (Novi Sad), Janoš Čepregi (Budimpešta), Akoš Đerfi (Budimpešta).

Nakon dolaska u Suboticu, u 14:20 sa železničke stanice kreće književna, gradsko-istorijska i arhitektonska šetnja po Subotici. Program zatvara grupa Ne mulass! u 21 časova u subotičkom BASH-Kući.

U subotu, 10.oktobra, od 9 časova u čekaonici subotičke Železničke, pozorišna grupa Metanoia čeka sve zainteresovane sa performansom, zatim etnodžez bend Nyenyere zabavlja prisutne, koji kreću ka Segedinu u 10:40. Gosti toga dana biće među ostalim dobitnik najuticajnije mađarske nagrade za književnost (Košut) Oto Tolnai (Palić), dobitnici najuticajnije mađarske nagrade „Košut" za književnost, Atila Balaž (Novi Sad-Budimpešta), Zoltan Leši (Budimpešta), zatim Ana Ristović i Jasmina Topić. Program se nastavlja u 12:30 u Segedinu, gde putnici mogu prisustvovati književno-istorijsko-arhitektonskoj šetnji po gradu.

Od 13:30 časova na segedinskoj obali Tise, na plaži Lapoš, kuva se ručak u kotliću, uz muziku grupe Nyenyere, a od 20 časova u segedinskom Jazz pabu publika festivala imaće prilike da divlja uz džez muziku Grencsó Fitness Music Ensemble-a.

Prateći programi

* Festival otvaraju tri mlada pesnika iz Transilvanije: 6. oktobra u Segedinu i 7. oktobra u subotičkom BASH-Kući, nastupaju: Šandor Muranji, Šandor Muska i Tamaš Balint.

Domaćin večeri je dr. Istvan Fried, profesor Segedinskog univerziteta.

* 8. oktobra, u segedinskom Grand Café-u, predstaviće se dve mađarske književne organizacije (JAK-FISZ), koje sakupljaju mlade pisce. Domaćin večeri: Timea Turi.

Od 22:30, u Garaboncziás-u, na jednoj od stanica segedinske underground-rock scene, nastupiće mađarsko-srpske rok i pank grupe, zajedno sa subotičkim i segedinskim DJ-ima, odgovornim za razigravanje publike.

* 9. oktobra, prvog dana treskanja šinobusom, u Subotici nastupa segedinska grupa Ne mulass!, dok će 10. oktobra, gosti segedinskog Jazz pub-a ludovati uz džez muziku Grencsó Fitness Music Ensemble-a.

* 11. oktobra u subotičkom pozorištu „Dežo Kostolanji", nastupa dobitnik brojnih međunarodnih nagrada: pozorište Metanoia, najzanimljivija pojava segedinske alternativne scene.

Istog dana u segedinskoj Staroj sinagogi (Régi Zsinagóga), u organizaciji MASZK-a (Mađarskog alternativnog pozorišnog centra) nastupa legendarna grupa Tudósok (Naučnici), poreklom iz Vojvodine, sa trenutnim sedištem u Budimpešti.

* 12. oktobra, uz podršku Assam Teaház-a i VITAmin-a, u segedinskom Assam Teaház-u (tj. čajdžinici), predstaviće se Izdavačka kuća JELENKOR iz Pečuja. Gabor Čordaš, urednik i prevodilac ove izdavačke kuće će razgovarati sa jednim od svojih proslavljenih autora, Radoslavom Petkovićem.

Programi se odvijaju dvojezično, na mađarskom i srpskom jeziku. Za programe na šinobusu potrebno je kupiti voznu kartu. Rezervacije: Segedin: +3620/2889512

Svi programi, osim koncerta Tudósok, su besplatni. Više informacija u vezi sa programima: kulturcsempesz.blogspot.com

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 14 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2519
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.