Komentara: 6
Pregleda: 2696
Foto

Svečano otvorena 31. Svetosavska nedelja

22.01.2023. u 11:01h
Izvor: Subotica.com
U SKC „Sveti Sava“ sinoć je otvorena 31. Svetosavska nedelja, kulturno-duhovna manifestacija posvećena utemeljivaču srpske crkve i škole.
Svečano otvorena 31. Svetosavska nedelja

Član Gradskog veća, Srđan Samardžić, poručio je da svi treba da sledimo put Svetog Save koji je utemeljen na sistemu moralnih načela.

- Sveti Sava osnivač je samostalne srpske crkve i njen prvi arhiepiskop. Bio je ktitor nekoliko manastira, zakonodavac i oblasti građanskog i crkvenog prava, diplomata, prvi srpski hodočasnik u sveta mesta. Kao vladar, poznato je, bio je blag, ljubazan prema svima, pomagao je sirotinji. Satkan od ljubavi, moralne čistote, milosrđa, hrabrosti i dostojanstva, na ličnom primeru je dokazao da svaki uspešan put mora biti utemeljen na sistemu moralnih načela – kazao je Samardžić.

Prvog dana Svetosavske nedelje, otvorena je izložba slika akademskog slikara Predraga Peđe Miloševića, koji po prvi put izlaže u našem gradu.

- Veoma sam uzbuđen što mi je ukazana prilika da izlažem svoja dela u Subotici koju, naravno, poznajem. Dobro mi je poznata kulturna i arhitektonska slojevitost ovoga grada. Dok šetamo ulicama ta slojevitost se jasno vidi. Zato mi je čast i izazov što izlažem u Subotici, u SKC „Sveti Sava“ koji ima fantastičan galerijski prostor i radoznao sam da čujem komentare publike – poručio je Milošević, autor izložbe „Beskrajna potraga“.

Uz ovu izložbu, u narednim danima biće upriličeni brojni kulturni i duhovni programi u kojima će učestvovati respektabilni književnici i umetnici, najavljuju iz Zadužbine Dušana Radića.

- U nedelju imamo predstavljanje izabranih dela Vasilija Krestića. On je pre četiri dana je osvojio nagradu „Beogradski pobednik“ za svoje književno ostvarenje. Između ostalog, na programu 31. Svetosavske nedelje je i koncert muzičkog sastava Starčević. Otac sa svojim sinovima će prikazati kako je moguće jednu gitaru svirati sa dve, četiri, pa i šest ruku. Nakon dve godine pauze, konačno ce biti održan i Svetosavski bal kojim ćemo zatvoriti ovogodišnju manifestaciju – najavljuje predsednik Upravnog odbora SKC „Sveti Sava“, Mile Tasić.

Program

 • 21. januar (subota) - Svečano otvaranje manifestacije i otvaranje izložbe slika Predraga Peđe Miloševića "Beskrajna potraga". Pojanje mešovitog hora SKC "Sveti Sava".
 • 22. januar (nedelja) - predstavljanje izabranih dela akademika Vasilija Krestića.
 • 23. januar (ponedeljak) - Predstavljanje knjiga Gorana Petrovića "Papir" i "Ikonostas".
 • 24. januar (utorak) - Duhovna tribina, po blagoslovu Vladike bačkog Irineja predavanje će održati đakon Miroslav Nikolić "Sveti Irinej ispovednik na Svetosavskom putu".
 • 25. januar (sreda) - Nastup muzičkog tria "Balkanske žice" (Zoran, Nikola i Željko Starčević)
 • 26. januar (četvrtak) - Svečana akademija, učestvuju hor SKC "Sveti Sava", đaci subotičke Muzičke škole i Gimnazije "Svetozar Marković". 
 • 27. januar (petak) - Svetosavski bal u restoranu "Spartak S". Gosti: Slobodanka Danka Stoiljković i Danilo Živković.
Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 nedelju i 5 dana
Komentara: 6
Pregleda: 2696
Povezana vest
Povezane teme

svetosavska nedelja

mile tasić

srđan samardžić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
  Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
  Pravila komentarisanja
  Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.