Komentara: 6
Pregleda: 3326
Foto

Svečano otvorena 31. Svetosavska nedelja

22.01.2023. u 12:01h
Izvor: Subotica.com
U SKC „Sveti Sava“ sinoć je otvorena 31. Svetosavska nedelja, kulturno-duhovna manifestacija posvećena utemeljivaču srpske crkve i škole.
Svečano otvorena 31. Svetosavska nedelja

Član Gradskog veća, Srđan Samardžić, poručio je da svi treba da sledimo put Svetog Save koji je utemeljen na sistemu moralnih načela.

- Sveti Sava osnivač je samostalne srpske crkve i njen prvi arhiepiskop. Bio je ktitor nekoliko manastira, zakonodavac i oblasti građanskog i crkvenog prava, diplomata, prvi srpski hodočasnik u sveta mesta. Kao vladar, poznato je, bio je blag, ljubazan prema svima, pomagao je sirotinji. Satkan od ljubavi, moralne čistote, milosrđa, hrabrosti i dostojanstva, na ličnom primeru je dokazao da svaki uspešan put mora biti utemeljen na sistemu moralnih načela – kazao je Samardžić.

Svečano otvorena 31. Svetosavska nedelja

Prvog dana Svetosavske nedelje, otvorena je izložba slika akademskog slikara Predraga Peđe Miloševića, koji po prvi put izlaže u našem gradu.

- Veoma sam uzbuđen što mi je ukazana prilika da izlažem svoja dela u Subotici koju, naravno, poznajem. Dobro mi je poznata kulturna i arhitektonska slojevitost ovoga grada. Dok šetamo ulicama ta slojevitost se jasno vidi. Zato mi je čast i izazov što izlažem u Subotici, u SKC „Sveti Sava“ koji ima fantastičan galerijski prostor i radoznao sam da čujem komentare publike – poručio je Milošević, autor izložbe „Beskrajna potraga“.

Svečano otvorena 31. Svetosavska nedeljaUz ovu izložbu, u narednim danima biće upriličeni brojni kulturni i duhovni programi u kojima će učestvovati respektabilni književnici i umetnici, najavljuju iz Zadužbine Dušana Radića.

- U nedelju imamo predstavljanje izabranih dela Vasilija Krestića. On je pre četiri dana je osvojio nagradu „Beogradski pobednik“ za svoje književno ostvarenje. Između ostalog, na programu 31. Svetosavske nedelje je i koncert muzičkog sastava Starčević. Otac sa svojim sinovima će prikazati kako je moguće jednu gitaru svirati sa dve, četiri, pa i šest ruku. Nakon dve godine pauze, konačno ce biti održan i Svetosavski bal kojim ćemo zatvoriti ovogodišnju manifestaciju – najavljuje predsednik Upravnog odbora SKC „Sveti Sava“, Mile Tasić.

Svečano otvorena 31. Svetosavska nedelja

Program

  • 21. januar (subota) - Svečano otvaranje manifestacije i otvaranje izložbe slika Predraga Peđe Miloševića "Beskrajna potraga". Pojanje mešovitog hora SKC "Sveti Sava".
  • 22. januar (nedelja) - predstavljanje izabranih dela akademika Vasilija Krestića.
  • 23. januar (ponedeljak) - Predstavljanje knjiga Gorana Petrovića "Papir" i "Ikonostas".
  • 24. januar (utorak) - Duhovna tribina, po blagoslovu Vladike bačkog Irineja predavanje će održati đakon Miroslav Nikolić "Sveti Irinej ispovednik na Svetosavskom putu".
  • 25. januar (sreda) - Nastup muzičkog tria "Balkanske žice" (Zoran, Nikola i Željko Starčević)
  • 26. januar (četvrtak) - Svečana akademija, učestvuju hor SKC "Sveti Sava", đaci subotičke Muzičke škole i Gimnazije "Svetozar Marković". 
  • 27. januar (petak) - Svetosavski bal u restoranu "Spartak S". Gosti: Slobodanka Danka Stoiljković i Danilo Živković.
Izvor: Subotica.com
Svečano otvaranje 21. Svetosavske nedelje Svečano otvaranje 21. Svetosavske nedelje Svečano otvaranje 21. Svetosavske nedelje Svečano otvaranje 21. Svetosavske nedelje Svečano otvaranje 21. Svetosavske nedelje Svečano otvaranje 21. Svetosavske nedelje Svečano otvaranje 21. Svetosavske nedelje Svečano otvaranje 21. Svetosavske nedelje
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 3326

Povezana vest

Povezane teme

svetosavska nedelja

mile tasić

srđan samardžić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.