Komentara: 0
Pregleda: 3134
Foto

Svečano otvoren 13. međunarodni festival organskih proizvoda - Biofest 2017

11.10.2017. u 16:29h
Izvor: Subotica.com
Na Otvorenom univerzitetu danas je počeo „Biofest“, 13. po redu u organizaciji Udruženja „Terras“ koji je okupio veliki broj poljoprivrednika koji se bave organskom proizvodnjom.
Svečano otvoren 13. međunarodni festival organskih proizvoda - Biofest 2017

Trodnevna manifestacija posvećenu organskoj proizvodnji  posvećena je temi „IT sektor, organska vizija budućnosti“.    

Za „Bioproizvod godine“ proglašen je organski čips od jabuke kompanije „All natural food“ iz Nove Pazove, dok je „Bioproizvođač godine“ Nurdin Mujkanović iz Iriga, koji na Fruškoj gori uzgaja orahe i kajsije.

- Nije lako baviti se organskom proizvodnjom i zarada ne dolazi preko noći. Usled loših vremenskih uslova, nijedne godine još nisam imao ceo rod – kaže Mujkanović. - Veoma je teško živeti od malog organskog voćnjaka, ali se maksimalno trudim da kvalitet bude na nivou.

Iako je organska proizvodnja izuzetno zahtevnam, broj proizvođača koji se njome bave stalno raste i trenutno ih je više od 2.700. Međutim, to još uvek nije dovoljno jer čini svega 0.41 odsto od ukupne poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji.

Svečano otvoren 13. međunarodni festival organskih proizvoda - Biofest 2017

Zbog toga je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo pokrenuo javni poziv  za unapređenje organske proizvodnje.

- Pokrajinski sekretarijat ove godine ima na raspolaganju tri miliona dinara za organsku proizvodnju i za sertifikate u organskoj proizvodnji. Konkurs je otvoren do 24. novembra, a o dove godine dajemo i 70 odsto za investicije – objasnio je Marko Rovčanin, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu. - Sem ove, imamo i druge mere za pomoć našim poljoprivrednicima. Za plastenike izdvajamo 80 miliona dinara, protivgradne mreže 320 miliona dinara i navodnjavanje sa 450 miliona dinara. Važno je što vraćamo 60 odsto od ukupne investicije, a mladi, žene, i ljudi u otežanim uslovima imaju pravo na 70 odsto od ukupne investicije. Nama je cilj da pružimo ruku poljoprivrednim proizvođačima i podržavamo organsku proizvodnju, jer je važno da naša deca jedu zdrave i kontrolisane proizvode i da u svakom trenutku znamo šta se nalazi na našim trpezama.

Svečano otvoren 13. međunarodni festival organskih proizvoda - Biofest 2017

Po rečima Jelene Milić, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, veoma je značajan rad organizacija kao što je „Terras“ koji se bavi razvojem organske proizvodnje ne samo na lokalu, nego i u celoj zemlji. Ona je govorila i o novim pravilnicima, metodama i sertifikaciji organske proizvodnje.

Do petka će biti održano više panel diskusija, zakazane su projekcije eko filmova i svakodnevno se može videti izložba organskih proizvoda.

Izvor: Subotica.com
Svečano otvaranje 13. međunarodnog festivala organskih proizvoda - Biofest 2017 Svečano otvaranje 13. međunarodnog festivala organskih proizvoda - Biofest 2017 Svečano otvaranje 13. međunarodnog festivala organskih proizvoda - Biofest 2017 Svečano otvaranje 13. međunarodnog festivala organskih proizvoda - Biofest 2017 Svečano otvaranje 13. međunarodnog festivala organskih proizvoda - Biofest 2017 Svečano otvaranje 13. međunarodnog festivala organskih proizvoda - Biofest 2017 Svečano otvaranje 13. međunarodnog festivala organskih proizvoda - Biofest 2017 Svečano otvaranje 13. međunarodnog festivala organskih proizvoda - Biofest 2017
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3134
Povezane teme

organska poljoprivreda

biofest

terras

organska hrana

festival organskih proizvoda

organska proizvodnja

snježana mitrović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.