• Pregleda: 3732

Sve više dece oboljeva od stomačnog virusa

U vreme velikih temperaturnih razlika, nestabilne prognoze i dolaska zime, stomačni virusi su prilično česta pojava. Najčešći “krivci” za stomačni virus su rotavirus, adenovirus i astrovirus. Lekari kažu da sve veći broj dece oboljeva od stomačnog virusa, te savetuju oprez i potrebno lečenje.
Sve više dece oboljeva od stomačnog virusa

Najčešći krivci za stomačni virus koji vlada ovih dana, pogotovo među decom su rotavirus, adenovirus i astrovirus, a tegobe kod dece su širokog dijapazona, od muke, dijareje i povišene temperature, tvrde lekari.

- Pored navedenih virusa uzročnici stomačnog virusa mogu biti i štetne bakterije kao što su salmonela, shigella, stafilokoka ili pojedine vrste parazita. Ako vaše dete dobije stomačni virus, velika je verovatnoća da će imati proliv, povraćanje, bolove u stomaku ili povišenu telesnu temperaturu. Simptomi kod dece se uglavnom razlikuju, mogu biti jači i slabijia a mogu trajati od svega nekoliko sati, pa do dva - tri dana, u zavisnosti od uzročnika. Stomačni virus je jako zarazan i lako se prenosi. Vaše dete može pojesti zaraženu hranu ili podeliti čašu vode sa detetom koje je zaraženo i to je dovoljno da se dete razboli - kaže dr Dragi Kuzeljević, lekar Službe Opšte medicine iz subotičkog Doma zdravlja - Poseta lekaru u slučaju stomačnog virusa je neophodna ukoliko dete povraća više od dva dana, ima tragove krvi u stolici ili primećujete da je dete previše nervozno. Doktora pozovite i ako posumnjate da je Vaše dete dehidriralo ali i ukoliko primetite simptome kao što su smanjeno mokrenje, pospanost ili nervozu, preteranu žeđ, suve usne, plakanje bez suza, hladna stopala.

Dr Kuzeljević takođe kaže da će jedino u slučaju bakterijske infekcije dete dobiti lekove od lekara, a u slučaju virusa lekovi ne igraju bitnu ulogu, jer kao i svaki drugi virus on mora da prođe sam od sebe.

- Za decu se ne preporučuju lekovi protiv proliva. U slučaju skoka telesne temperature, više od 38,5°С, detetu dajte sirup za snižavanje telesne temperaturu, količinu primerenu uzrastu deteta. Najveći problem kod stomačnog virusa jeste mogućnost gubitka tečnosti i elektrolita zbog nemogućnost deteta da zadrži telesne tečnosti u sebi. Zbog toga će vam lekar preporučiti upotrebu elektrolita koji će pomoći da dete nadomesti izgubljenu tečnost. Elektroliti se daju u malim gutljajima tokom celog dana. Izbegavajte hranu bogatu šećerima kao što su sokovi i slatkiši, koji će simptome virusa samo pogoršati - ističe dr Kuzeljević. - Sve što treba da uradite jeste da detetu dajete dosta tečnosti (vode, čaja) i uvedete blegu dijetu. Ishrana tokom bolesti takođe treba da bude lagana, supe iz kesice, riža nа vodi, dvopek, nezašećereni čaj. Veoma je važno da se dete što pre vrati na standardni način ishrane, ali postepeno.

Izvor: Subotičke novine

povezane teme

10
Istina... Odgovori
To je sjajna vest, za "zvaničnu medicinu" koja "leči".
Bayern Odgovori
Čuj supa iz kesice. Majko mila. Je l’ to jedan doktor preporučio?
Istina...
Da, "lekar" "zvanične medicine" koja "leči". Zanimljivo je da je "zaboravio" da navede prirodno lečenje, Bolest je narušenost prirodnog (zdravog) stanja neprirodnostima (nezdravostima). Supe iz kesice su baš "zdrave", prepune koncentrata, aditiva, aroma, boja... svakovrsne hemije. Savršeno se dopunjuju uz "lekove" iz hemijskih laboratorija i proizvodnih pogona. Uzgred, temperaturu organizam sam reguliše, ona mu služi za odbranu od bolesti i njeno veštačko snižavanja je nezdravo. Ali, šta "lekar" zna o "lečenju" sem onoga što su ga učili.
Mama
Supa iz kesice, jer hidrira organizam...
Istina...
@MAMA

Maćeho, organizam hidrira voda. Đubre tzv. suva materija instant supe ga razboljeva.
Opalac
@ISTINA...
Supa iz kesice, koja je bogata solju, jer so veze vodu, koja se prilikom stomacnog virusa ubrzano izbacuje, sto od povisene temperature, sto od dijareje, sto od povracanja. A posto ni sam sebe ne bi naterao da popijes slan caj, onda DA! SUPA IZ KESICE!
šta reći... Odgovori
A da proverite šta i gde vam deca jedu po gradu?
Bayern Odgovori
@mama
“Blago” onom kome si ti majka. Supa iz kesice, da hidrira organizam. E svašta Bože. Nije čudo što smo tu gde jesmo.
Bayern Odgovori
@mama
Dodaj u nadimak “moderna”. Obzirom da je očigledno da nisi čula za zdravu domaću supu od prirodnih sastojaka koja, gle čuda, takodje hidrira.
Bać Lajčo Odgovori
Preporučujem paradičkom čorbe, valjda smo naostavljali prethodnih nedilja dosta boca ovog lika.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.