• Pregleda: 1062

Sve više alergena sa visokom koncentracijom

Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena breze i jasena, dok je od umerenih i slabih zabeležena visoka koncentracija polena graba, topole, vrbe i gelegunje. Ostala drveća beležila su nisku koncentraciju polena u vazduhu.
Sve više alergena sa visokom koncentracijom

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom protekle nedelje u vazduhu je zabeleženo više od 60 polenovih zrna breze, jasena, graba, topole, vrbe i gelegunje po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija polena u vazduhu može izazvati veoma jake alergijske reakcije.

Kada su u pitanju ostala drveća, poput javora, čempresa, bukve, oraha, dudova, borova, hrasta, kao i trave, tokom protekle nedelje beležili su veoma nisku koncentraciju ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogli da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju imaće breza i gelegunja, dok će javor, jasen, orah, dud, hrast i vrba beležiti umerenu koncentraciju polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.