Komentara: 0
Pregleda: 2799

Sve veća nelikvidnost preduzeća

22.04.2009. u 18:18h
Izvor: RTV Yueco
Sve veća nelikvidnost preduzeća

Od početka godine, u Subotici su ugasena 24 privredna drustva i 233 preduzetničke radnje, saznaje YuEco u Agenciji za privredne registre.

Privrednici kao razlog takve situacije navode nelikvidnost preduzeća, koja u praksi znači da veliki privredni sistemi imaju problem sa naplatom svojih potraživanja, samim tim imaju i problem servisiranja svojih dugovanja među kojima spadaju i dugovanja ka koopreantima, gde su u većini mala i srednja preduzeća koja na taj način, kao manja na tržištu, dolaze prva u poziciju da ne mogu plaćati radnike, dobavljače, doprinose, što na kraju dovodi do zatvaranja njihovih fabrika i povećanja nezaposlenosti.

U pojedinim slučajevima, ako robu isporučite danas, naplatu sredstava možete očekivati tek za 180 dana tj. - za pola godine!

Subotičko preduzeće V&B, od 1981. godine proizvodi i bavi se prometom ambalaže i sirovina za njihovu proizvodnju. Njihovi glavni kupci su hemijska, prehrambena i tekstilna industrija kao i industrija alkoholnih i bezalkoholnih pića. I ovo preduzeće ima problema sa likvidnošću, jer u ovom trenutku potražuju oko 400.000 evra, a opstaju na tržištu samo zahvaljujući inostranim aranžmanima koji se plaćaju na vreme, izjavio je direktor preduzeća V&B Milorad Bucalo.

Sekretar subotičke privredne komore, Ištvan Edelenji, kao posledicu gašenja preko 200 preduzetničkih radnji I 24 privredna društva u Subotici vidi otpuštanje oko 700 ljudi u regionu u poslednja dva meseca. Za njega je glavni krivac za takvu situaciju nelikvidnost velikih preduzeća koja je jasno vidljiva posledica prisustva svetske ekonomske krize i kod nas.

Likvidnost se može popraviti jedino prilivom svežeg novca, bilo da je isplata dugovanja u pitanju ili podizanje bankarskih kredita, što nije redak slučaj kada se želi očuvati preduzeće. Iz tog razloga, u petak će se zajedno za istim stolom naći predstavnici banaka i nelikvidnih preduzeća kako bi se pronašao model za prevazilaženje teške situacije koja će, ukoliko se ne reaguje, neminovno dovesti do novih otpuštanja radnika.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 1 dan
Komentara: 0
Pregleda: 2799
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.