Komentara: 1
Pregleda: 3088
Foto

Sve je spremno za 21. Međunarodni festival pozorišta za decu

09.09.2014. u 16:11h
Izvor: Subotica.com
Međunarodni festival pozorišta za decu održaće se u Subotici od 21. do 26. septembra. Za učešće na 21. prestižnoj pozorišnoj smotri prijavilo se 230 predstava iz 44 zemlje, a u takmičarskom programu naći će se 16 ostvarenja iz Japana, Gruzije, Rusije, Mađarske, Crne Gore... Predstave će se igrati u Dečjem pozorištu, sceni „Jadran“ i pozorištu „Deže Kostolanji“.
Sve je spremno za 21. Međunarodni festival pozorišta za decu

- "Deca rođenjem nose imperativ igre. Igra je u osnovi pozorišnog stvaralaštva i ako ih fasciniramo time u najmlađem uzrastu, to će nositi u sebi celog života. Nažalost, vlasnici vlasti, odnosno politička volja nedostaje u sferama rada sa decom, naročito u ova teška vremena, kada se najviše štedi na kulturi i najmlađima" – kaže Ljubivoje Ršumović, predsednik Saveta festivala.

Slobodan Marković, direktor i selektor Medjunarodnog festivala pozorišta za decu, istakao je značaj manifestacije ne samo za grad nego i za sve pozorišne stvaraoce širom sveta.

- "Festival ne može da plaća honorare, putne troškove i deli novčane naknade, ali i pored toga, mnoga teatrološka imena iz celog sveta su se vezala za njega. Sam Žan Predo je na zatvaranju prošlogodišnjeg festivala rekao da je naš festival među pet najznačajnijih na svetu. Takmičarski karakter je veoma značajan jer odneti nagradu iz Subotice, koju dodeljuje renomirani žiri, je veliko priznanje za to pozorište i za kulturu te zemlje. Nažalost, pet, šest predstava koje su u samom vrhu po kvalitetu, koje bi konkurisale i za Gran pri, nismo mogli da dovedemo jer mi kao festival nismo mogli da učestvujemo u troškovima njihovog dolaska. Imamo hendikep i sa prostorom, jer scene na kojima se predstave prikazuju ne mogu da prime sve zainteresovane gledaoce" – kaže Marković.

Sve je spremno za 21. Međunarodni festival pozorišta za decu

Budžet ovogodišnjeg festivala iznosi oko 75.000 evra, što je upola manje nego pre dve godine. Najviše novca dao je Grad Subotica – 3.6 miliona dinara, pokrajinski Sekretarijat za kulturu 3 miliona, Pozorišni muzej Vojvodine 1.6 miliona i na kraju, Ministarstvo kulture samo jedan milion.

- "Ministarstvo je umesto nekadašnjih šest sada dalo samo jedan milion, i za to ne krivimo Ministarstvo nego ljude iz našeg grada koji su pred bivšim ministrom nipodaštavali festival i kriminalizovali ljude koji ga organizuju. Slično su pokušali i sa Filmskim festivalom na Paliću, ali smo uspeli to da sprečimo. U ovom gradu očigledno ne možemo da se razračunamo sa duhom palanke. Deo novca smo izgubili i zbog pomeranja festivala, koji je trebao biti u maju, ali ga, poučeni neprijatnim iskustvom od prošle godine nismo smeli održati dok ne legne novac. Imali smo jako dobru saradnju sa Segedinom, deo programa se i tamo prikazivao i on je učestvovao u troškovima" – kaže Blažo Perović, izvršni producent i direktor Otvorenog univerziteta.

U fokusu ovogodišnjeg festivala biće sto godina slovenačkog lutkarstva, koje će biti obeleženo velikom izložbom u Modernoj galeriji „Likovni susret“. Neće izostati ni Šesti Naučni forum, izložbe studenata FLU, Erike Bert, Festivala u fokusu...

Sve je spremno za 21. Međunarodni festival pozorišta za decu

Izvor: Subotica.com
Najava 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3088

Povezana vest

Povezane teme

lutkarsko pozorište

Blažo Perović

pozorište kostolanji deže

međunarodni festival pozorišta za decu

pozorište deže kostolanji

deže kostolanji

ljubivoje ršumović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.