Komentara: 9
Pregleda: 7405

Svako četvrto dete izloženo vršnjačkom nasilju

07.11.2012. u 18:53h
Izvor: RTV Yueco
Svako četvrto dete u Vojvodini je izloženo vršnjačkom nasilju pokazuju istraživanja koje je sprovela institucija Pokrajinskog ombudsmana.Prema istaživanju godišnje se zabeleži u vojvođanskim školama oko 4.900 slučajeva vršnjačkog nasilja.
Svako četvrto dete izloženo vršnjačkom nasilju

Najčešće je fizičko nasilje. U Srbiji je 65% učenika bar jednom bila žrtva nasilja, a 24% učenika je nasilje pretrpelo više puta. Verbalno nasilje, vređanje i ponižavanje, je najčešće, dok je fizičko nešto manje zastupljeno.U Osnovnoj školi "Kizur Ištvan" u Subotici kažu da su imali nekoliko slučajeva vršnjačkog nasilja.

Nasilje se pojavljuje u različitim oblicima. Verbalno nasilje je svaki vid ismevanja, nazivanje pogrdnim imenima, ruganje, vređanje, dobacivanje. Nije neophodno naglašavati koliko deca, bez obzira na uzrast, mogu biti inventivna u ovakvim “kreativnim“ oblicima verbalnog izražavanja. Fizičko nasilje podrazumeva udaranje, guranje, otimanje i uništavanje stvari.

Ranijih godina je uglavnom bilo karakteristično za dečake, ali se, nažalost, sve češće javlja i kod devojčica. Deca koja su izolovana iz društva, ignorisana od strane drugova, trpe ogovaranje i o njima se izmišljaju razne priče koje obično nemaju lep i istinit sadržaj, jesu žrtve socijalnog nasilja. Psihičko nasilje podrazumeva preteće poglede, grimase, neželjene komentare, iznuđivanje novca, ucenjivanje.

U Osnovnoj školi "Kizur Ištvan" objašnjavaju da su imali nekoliko slučajeva vršnjačkog nasilja prvog i drugog stepena, pto znali da je problem rešen u okviru škole. U poslednje vreme primetno je i nasilje zloupotrebom informacionih tehnologija, odnosno vređanje putem društevih mreža.

Prema propisima, svaka vaspitno-obrazovna ustanova u Srbiji dužna je da formira sopstveni tim za zaštitu dece od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja.Pored nastavnika tim čine i predstavnici roditelja i đačkog parlamenta. Članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, Etela Jerinkić zbog prezauzetosti nije mogla da nam da izjavu, ali je u telefonskom razgovoru rekla da joj do sada nije prijavljen ni jedan slučaj vršnjačkog nasilja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 7405
Povezane teme

nasilje u školi

vršnjačko nasilje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.