Komentara: 54
Pregleda: 18311
Foto

Sutra u podne oglasiće se zvona i zavijati sirene u znak sećanja na žrtve "Oluje"

04.08.2016. u 14:05h > 19:52
Izvor: Subotica.com
U Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg arhijereski namesnik subotički Miodrag Šipka održao je pomen nevino stradalim žrtvama u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“ . U organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga 21. godišnjica velikog srpskog stradanja obeležena je protekla četiri dana različitim programskim sadržajima.
Sutra u podne oglasiće se zvona i zavijati sirene u znak sećanja na žrtve "Oluje"

Prema zvaničnom popisu stanovništva 1991. godine na teritoriji Hrvatske su živela 581.663 pripadnika srpske nacionalnosti, a 2011. godine 186.063. Do 31. jula prošle godine verfikovano je 7.210 poginulih i nestalih, a tokom pogroma uništeno je 78 pravoslavnih crkava i čak 920 spomenika.

- Tih avgustovskih dana na put nade i stradanja krenulo je oko 230 hiljada civila i vojnih lica. Mi nismo znali kuda idemo, ali evo 21 godinu posle ovde smo, gde smo. Programom vezanim za obeležavanje vojno-policijske akcije „Oluja“ ne želimo da stvaramo bilo kakav razdor, ni da narušimo toleranciju u gradu, po kojoj je Subotica poznata. Želimo da kažemo da imamo žrtve i da imamo pravo da ih obeležavamo jer smatramo da samo na istini možemo graditi buduće stabilne odnose - kaže Saša Gravorac, predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga i dodaje - Programskim sadržajima želimo da uputimo poruku mladim generacijama, da nikada više ni jedno dete ne ostane bez roditelja, da nikada više ni jedno dete nema uništeno detinjstvo i da niko ne mora da napušta svoje ognjište, jer mi najbolje znamo šta znači početi iz početka u novoj sredini.

Sutra u podne oglasiće se zvona i zavijati sirene u znak sećanja na žrtve "Oluje"

Sećanjem na žrtve, prema rečima Gravorca čuvaju se uspomene na zavičaj i na deo sopstvene ličnosti. Ipak, predsednik Saveza srpskih udruženja podseća i na važnost negovanja zajedništva u novoj sredini. U cilju promocije poruke mira i stabilnosti u zajednici, Savez srpskih udruženja kao krovna organizacija je danas primio još dva punopravna člana, Kulturni centar „Car Dušan Silni“ iz Feketića i Udruženje „Vrbljanaca“. Deklaracije o pristupanju su svečano potpisane u Medija centru Gradske kuće, pa tako Savez srpskih udruženja pod svojim okriljem sada ima 11 organizacija.

- Velika je čast i obaveza biti u Savezu srpskih udruženja, jerga mahom čine udruženja koja su ratnim vihorom izbegla i došla na ove prostore. Kulturni centar „Car Dušan Silni“ iz Feketića ne spada u tu kategoriju, mi smo lokalnog karaktera i zato smo i ponosni na činjenicu da su nas pozvali, jer su u nama prepoznali kvalitet - kaže Goran Đukić, koji je u ime Kulturnog centra iz Feketića potpisao Deklaraciju.

Sutra u podne oglasiće se zvona i zavijati sirene u znak sećanja na žrtve "Oluje"

Zvona zvone i sirene zavijaju u podne

Sutra (petak) u 11 časova u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg biće održan parastos žrtvama "Oluje", a u 12 časova oglasiće se zvona na pravoslavnim hramovima širom Srbije, kao i sirene za uzbunjivanje javnosti. Zvona će zvoniti tri minuta, a sirene će se oglasiti zavijajućim tonom.

Prethodnih dana izvršene su probe sistema javne uzbune i kako saznajemo sistem je uz manje intervencije u potpunosti oposobljen i operativan, za razliku od prošle godine kada jedan deo grada uopšte nije čuo sirene.

Pozivaju se svi građani koji budu u mogućnosti da u petak u podne minutom ćutanja u stojećem položaju odaju počast žrtvama ove vojno-policijske akcije, koja je ujedno unesrećila i raselila preko 200.000 građana sa njihovih vekovnih ognjišta.

Sutra u podne oglasiće se zvona i zavijati sirene u znak sećanja na žrtve "Oluje"

Reakcije na društvenim mrežama

Kako je danas u tim krajevima sa kojih su proterani brojni Srbi i druge nacionalne manjine koje su generacijama živele na tom području opisao je kroz Fejsbuk status jedan Zagrepčanin koji se u nekoliko rečenica osvrnuo na to šta Hrvatska slavi 21 godinu kasnije...

Izvor: Subotica.com

Prijem novih članova u Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga

Prijem novih članova u Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga Prijem novih članova u Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga Prijem novih članova u Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga Prijem novih članova u Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga Prijem novih članova u Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga Prijem novih članova u Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga Prijem novih članova u Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga Prijem novih članova u Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga
Pogledaj ostale fotografije

Pomen žrtvama "Oluje"

Pomen žrtvama "Oluje" Pomen žrtvama "Oluje" Pomen žrtvama "Oluje" Pomen žrtvama "Oluje" Pomen žrtvama "Oluje" Pomen žrtvama "Oluje" Pomen žrtvama "Oluje" Pomen žrtvama "Oluje"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 54
Pregleda: 18311
Povezane teme

savez srpskih udruženja severnobačkog okruga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.