Komentara: 1
Pregleda: 2064

Sutra se obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima, pod sloganom "Odrasli puše i mene guše"

30.01.2018. u 16:13h
Izvor: Subotica.com
Učestalost pušenja u našoj zemlji veća je od proseka evropskog regiona, a prema poslednjim podacima skoro 35 odsto odraslog stanovništva puši. Nacionalni dan bez duvana sutra će biti obeležen pod sloganom „Odrasli puše i mene guše“, jer prema statistici 40 odsto dece u svetu, ima najmanje jednog roditelja koji puši.
Sutra se obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima, pod sloganom "Odrasli puše i mene guše"

Rezultati Osmog istraživanja o efektima primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, pokazuju da u manje od petine domaćinstava pušenje nije dozvoljeno, dok je u čak 39 odsto domaćinstava pušenje dozvoljeno u svim prostorijama, što je manje u odnosu na raniji period. Oko tri četvrtine punoletnih građana Srbije izloženo je duvanskom dimu u kući prijatelja, a više od trećine i na radnom mestu, uprkos zabrani pušenja.

- Malo ljudi zna da u prostorijama gde se koriste duvanski proizvodi ostaju zadržane čestice duvana koje predstavljaju aerosol iz duvanskog dima koja se taloži svugde, taloži se na deci, na njihovoj koži, kosi i na njihovoj garederobi, ali i na zidovima, mebl štofovima, patosu, na njihovim igračkama. Deca to ponovo udišu ili dodiruju rukama i to gutaju. Na decu posebno skrećemo pažnju, jer još uvek imaju malu telesnu masu, mnogo brže dišu nego odrasli, pa više udišu dim. Njihov imuni sistem  još nije dovoljno jak da se bori protiv svih štetnosti kao što je kod nas odraslih. Moramo da se zalažemo da nam domaćinstva budu bez duvanskog dima, jer je to jedini način zaštite naše dece - kaže dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje.

Povodom Svetskog dana bez duvana Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje, Dom zdravlja  i Apoteka Subotica,  sutra će uz podršku Crvenog krsta  i Društva za borbu protiv raka  u Megamarketu „Roda“ u terminu od 9 do 12 časova organizovati promotivnu akciju u kojoj će svi zainteresovani sugrađani imati priliku da  prekontrolišu faktore rizika. Zaposleni Doma zdravlja  meriće krvni pritisak i vrednosti šećera i masnoća u krvi, a zaposleni Zavoda vrednosti ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu.

U prostorijama Crvenog krsta od 12.30 časova biće organizovane edukativne radionice za srednjoškolce na temu „Prevencija bolesti zavisnosti-odgovorno donošenje odluka“ i „Reklame i sponzorstvo – da li sam medijski pismen?“.

Lekari ističu da  ne postoje bezbedni duvanski proizvodi, kao ni bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu, te da su i pasivni pušači u riziku da obole od „pušačkih bolesti“.

- Pasivno pušenje je uzrok iritacije sluznice kako disajnih puteva, tako i očiju, te uzrokuje kašalj, suzenje očiju, glavobolje. Nepušaci koji borave u zadimljenim sredinima obolevaju od pušačkih bolesti, tako da pasivno pušenje povećava rizik za dobijanje karcinoma oko 20 odsto. Nevini pasivni pušači su deca, što uslovljava pojavu brojnih oboljenja, pre svega sklonost ka respiratornim infekcijama, alergijama, bronhitisima, zapaljenjima pluća. Jedno od najčešćih hroničnih oboljenja kod dece koje je  u najvećem broju slučajeva prouzrokovana pušenjem je bronhijalna asma. I u trudnoći je uticaj na plod i njegov razvoj značajan, sprečava se prenošenje svih  potrebnih materija putem krvi iz majčine cirkulacije u cirkulaciju ploda, te se bebe rađaju sa manjom porođajnom masom. Novije studije su pokazale da pušenje ometa intelektualno sazrevanje takve dece i povećava sklonost ka alergijama, neurodermatitisima i astmi kod dece - upozorava dr Verica Dronjak, načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2064
Povezane teme

duvanski dim

odvikavanje od cigareta

pušenje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.