Komentara: 1
Pregleda: 6470

Sutra počinje Festival evropskog filma Palić

19.07.2019. u 16:08h
Izvor: Subotica.com
Dodelom nagrade "Aleksandar Lifka" reditelju Rajku Grliću i scenografu Miljenu Kljekoviću Kreki sutra će na Letnjoj pozornici početi 26. Festival evropskog filma na Paliću.
Sutra počinje Festival evropskog filma Palić

U narednih nedelju dana, ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da vide više od 130 najboljih ostvarenja evropske kinematografije svstanih u 15 programskih selekcija.

- Za više od četvrt veka, Festival evropskog filma n Paliću bio je izložen raznim testovima i promenama. Najznačajniji trenutak bio je 2003. godine, kada je odlučeno da  Festival bude mesto gde će se prikazivati isključivo evropski filmovi. Ta ideja je mnoge iznenadila, međutim prihvatanjem „rizika“, Subotica i Palić su postali sigurna oaza za kinematografiju koja se aktivno bavi problemima koji podjednako muče sve delove Evrope - podsetio je Radoslav Zelenović, direktor Festivala.

Za razliku od pre dve godine kada je budžet Festivala bio svega 15 miliona dinara, organizatori ovogodišnje filmske smotre mogu da računaju na čak deset miliona dinara više.

Glavni  program ovogodišnjeg izdanja Festivala, po izboru selektora Nenada Dukića, karakteriše dobar balans izmedju novih filmova renomiranih autora i, s druge strane, filmova mladih reditelja. Osim tri filma, koji će biti prikazani van takmičarske konkurencije („Bol i slava" Pedra Alomodovara, „Žao nam je što smo vas propustili" Kena Louča i „Mladi Ahmed" braće Darden) na programu su i dva francuska filma - „Jadnici" i „Šta verujete", domaće filmsko ostvarenje „Ajvar", slovenački film „Neću da budem luzerka"„Oleg" iz Litvanije, izraelsko-nemački film „Okovan", mađarski film „Trezor", „Bog postoji, ime mu je Petrunija" iz Severne Makedonije i nemački film „Delo bez autora".

Takmičarski program "Paralele i sudari" posvećen je dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope i predstaviće mađarski film „Ruben Brandt kolekcionar", poljski „Sveštenstvo", bugarski film „Irina", film „Brushalter" sa Predragom Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi. Tu su i litvanski film „Preživeli leto" „Neka bude svetla" slovačkog reditelja Marka Škopa, film iz Albanije „Zaboravljena planina", „Skandinavska tišina", gruzijski film „Žetva" i „Oštrim nožem". Na programu selekcije „Paralele i sudari" su i tri kratkometražna filma: „Zajednička bašta", „Rana" i  „Razdvojeni".

Selekcija Novi evropski dokumentarni film obuhvata pet filmskih ostvarenja iz svih delova Evrope po izboru selektora Igora Toholja. Program će se održavati u Art bioskopu „Aleksandar Lifka", a sve projekcije počinju u 19 časova. U ovom program publika će gledati filmove: „Varda od Anjes", „Bez udarca", „Gde si Žoao Žilberto, „Wongar" srpske rediteljke Andrijane Stojković i „Proslava". Selekcija "Eco Dox" broji šest ostvarenja koja će se prikazivati u Filmskom klubu Otvorenog univerziteta u Subotici, sa početkom u 17.30 za sve projekcije. Selekciju će otvoriti austrijski film „Zelena laž", a narednih dana biće prikazani i „Nebo, zemlja i čovek", „Sojalizam", „Heroj ovaca", dokumentarac srpske rediteljke Sonje Đekić „Speleonaut – Pod kamenim nebom" i „Dobrodošli u Sodomu". Projekcije filmova iz selekcije "Short Matters", programa kratkih filmova nominovanih za nagradu Evropske filmske akademije 2018, održaćvaće se u bioskopu Abazija od srede, 24. jula do petka, 26. jula s početkom u 13 časova.

Sutra počinje Festival evropskog filma Palić

Program Mladi duh Evrope predstavlja jednu od najuzbudljivijih selekcija Festivala evropskog filma Palić, i ove godine donosi mnogobrojne zanimljive filmove koje je pažljivo selektovao britanski filmski kritičar Nil Jang. Projekcije ovih filmova održavaće se od 21. do 26. jula na Letnjoj pozornici bioskopa Abazija na Paliću.

Selekcija Velikani evropske kinematografije od ove godine predstavlja sastavni deo programa Festivala evropskog filma Palić, i obuhvata filmska ostvarenja autora koji su svojim stvaralaštvom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Program će se održati u bioskopu Eurocinema gde će tom prilikom biti prikazani filmovi „Juče" reditelja Denija Bojla, film „Po Božjoj volji" Fransoa Ozona, „Pepe, jedan uzvišeni život" Emira Kusturice, „Slava i bol" Pedra Almodovara i film Kena Louča „Žao nam je što smo vas propustili".

Selekciju mađarskog filma otvoriće film „Loše pesme" (Reisz Gábor) a u narednim danima biće prikazani i „Trupa", „Nakon svega, mrtvi opet pevaju", „Glas gospodara", „Bartók", „Do sada", „Šibice" i „Nas dvoje". Na ovogodišnjem festivalskom program nalaze se i brojni filmovi u okviru promocije Međunarodnog festivala „Žigmond Vilmoš".

U okviru ovogodišnjeg, 26. festivalskog izdanja u fokusu je grčka kinematografija koja će kroz šest najznačajnijih filmova iz ove regije biti prikazana u Art bioskopu Aleksandar Lifka. Na programu su filmovi: „Mirna reka" (Angelos Frantzis), „Čovek delfin" (Lefteris Charitos), „Porodični posao" (Angeliki Aristomenopoulou), „Ruzmarin" (Adonis Floridis), „Zaposlena" (Nikos Labôt) i „Vitez" (Athina Rachel Tsangari).

Osim projekcija filmova, Festival će obeležiti  koncerti, izložbe, kao i  edukativna radionica za mlade kritičare, radionica namenjena srednjoškolcima, Master klas za filmske amatere iz Subotice i Segedina, kao i radionica sa Šangajskom filmskom akademijom i Akademijom umetnosti iz Novog Sada uz prisustvo 12 studenata, reditelja i profesora. 

Kompletan program možete pogledati na sajtu Festivala.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 6470
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

radoslav zelenović

ilija tatić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.