Komentara: 0
Pregleda: 792
Foto

Sutra počinje 30. Međunarodni festival pozorišta za decu

16.09.2023. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Međunarodni festival pozorišta za decu, 30. po redu, održaće se od 17. do 22. septembra u našem gradu. Jubilarna smotra teatra za najmlađe doneće 13 predstava iz celog sveta a Subotica će ugostiti dve stotite umetnika i pozorišnih delatnika.
Sutra počinje 30. Međunarodni festival pozorišta za decu

Za učešće na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu stiglo je 119 prijava iz 38 zemalja, a selektor Zoran Đerić odabrao je najbolje koje će se naći u takmičarskom programu. Uglavnom su to bajke i lutkarske predstave iz Evrope, a po jedna je iz Kine i Južne Koreje.

- Iz obilja priča koje odrasli pričaju deci i o deci i svetu oko nas koji je slojevit stvarat ali maštovit, istovremeno strašan i bajkovit, nije bilo lako odabrati najbolje. Predstave nam svedoče da su se održali visoki standardi, podjednako umetnički i interpretativni, bez obzira na teške okolnosti u kojima se svet danas nalazi, a možda i njima uprkos – ističe selektor prof. dr Zoran Đerić.

Sutra počinje 30. Međunarodni festival pozorišta za decu

U Takmičarskom program biće predstava "Pradevojčica" autorki Desanke Maksimović i Mine Petrić, u režiji Sonje Petrović,  Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina.  U izvođenju Dečjeg pozorišta Subotica stiže predstava "Iza brda, preko brega", autora Hernjak Žoka, u režiji Ric Armina. Tu su "Dedine priče" u produkciji Pozorišta Dečjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku u režiji Maje Lučić. Iz Lutkarskog kazališta Mostar dolazi predstava "Zmaj i princeze" Kirjakosa Argiropulosa, u režiji Kirjakosa Argiropulosa i Stanislava Staneva, dok iz banjalučkog Dječijeg pozorišta Republike Srpske dolazi predstava "Sedam gavranova" reditelja Jakuba Maksimova. Lutkarsko pozorište Harlekin iz Mađarske izvešće predstavu "Paprika Janči i Đavolji jezik" autora i reditelja Olivera Silnera, a Pozorište "Baja Mare" iz Rumunije predstaviće se ostvarenjem "Petar i Vuk" po motivima dela Sergeja Prokofjeva, u režiji Julian Bulansea.

Ove godine na repertoaru biće i predstave dva azijska pozorišta - "Dečije pozorište Instituta za blagostanje Kine izvešće predstavu "Umetnost rata", dok iz Južne Koreje stiže pozorište Play Aree sa predstavom "Priča o ljubavi jednog drveta" reditelja Čoi Vona. Pozorište "Pod srećnom zvezdom" iz Češke predstaviće se ostvarenjem "Stara priča", iz Estonije dolazi Pozorište "Leteća krava" s predstavom "Noćna pesma", iz Portugala pozorište "S.A. Marionetas - Teatro e Bonecos" s predstavom "I tako dalje", a iz slovačkog pozorišta "Anima-Act" stiže predstava "Žena-foka".

Predstave će igrati u terminima u 10, 12 i 17 časova u Dečjem pozorištu i na sceni Jadran, a svi programi su besplatni.

Osim predstava, Festival će i ove godine imati bogat prateći program, u kome prednjači 14. Međunarodni Forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, čiji je rukovodilac dr Marijana Prpa Fink, a tu su i izložbe, promocije knjiga, radionica a biće obeleženo i 190 godina od rođenja Jovana Jovanovića Zmaja.

Sutra počinje 30. Međunarodni festival pozorišta za decu

- Pristupi su raznoliki, a predstave zanimljive, a ovo je prilika i da vidimo gde se mi nalazimo. Forum će okupiti 27 učesnika, teatrologa iz celog sveta, koji će govoriti na temu "Vreme i odgovornost u pozorištu za mlade" – najavio je Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, organizatora Međunarodnog festivala pozorišta za decu. – Imaćemo radionice za decu do 3 godine, a onda i za one od 3 do 6 godina. Branko Rudman će imati radionicu sa decom iz Doma “Kolevka” sa kojima sprema predstavu “Ježeva kućica”, dok će Jovan Caran, dobitnik “Malog princa” držati radionicu kako napraviti predstavu kod kuće.

Nagrada za životno delo „Mali princ“ biće dodeljena glumici i rediteljki Ameli Vučenović, Jeleni Sitar – lutkaru, pedagogu i publicisti, i Bonju Lungovu, glumcu i reditelju. Prvi put dodeliće se i nagrada „Oton Tomanić,” priznanje za teatrološko promišljanje u domenu pozorišta za decu i mlade, a prvi laureate je Zoran Đerić.

Izvor: Subotica.com
Najava 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 meseci i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 792
Povezane teme

međunarodni festival pozorišta za decu

ilija tatić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.