Komentara: 2
Pregleda: 5106

Sutra Dan mladih u Parku Ferenca Rajhla

11.08.2014. u 16:03h
Izvor: Subotica.com
Međunarodni Dan mladih biće obeležen sutra u Parku Rajhl Ferenca sportskim, edukativnim i muzičkim aktivnostima u organizaciji Kancelarije za mlade. Program počinje sportskim aktivnostima u 18 časova a biće završen muzičkim programom oko 1 sat posle ponoći.
Sutra Dan mladih u Parku Ferenca Rajhla

Kancelarija za mlade u saradnji sa organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama po šesti put organizuje obeležavanje Međunarodnog dana mladih. Program je podeljen na tri dela i počinje od 18 časova sportskim aktivnostima i aktivnostima organizacija civilnog sektora, prenosi RTV City.

„Od 18 časova biće prisutna i neformalna grupa „Drvo po drvo“ koja će i ove godine deliti žbunaste sadnice a Arhus centar će doneti eko džakove za selekciju otpada u domaćinstvima. Pridružiće nam se udruženje „Anima Subotica“ i svako ko bude došao sa svojim kucama imaće besplatno četkanje, parfemisanje i savete o negi dlake“, izjavila je Dejana Baltes iz Kancelarije za mlade.

Udruženje „Stav plus“ će prirediti interaktivni kviz o prevenciji HIV-a i polno prenosivih bolesti dok će Centar za lokalnu demokratiju promovisati Evropski volonterski servis. Biće održane i radionice francuskog jezika kao i slobodnog plesa.

Centralni deo manifestacije, koji počinje u 20:30 predstavlja edukativna tribina posvećena ovogodišnjoj temi Dana mladih a to je mentalno zdravlje – smanjenje stigme kod mladih sa mentalnim poteškoćama. O tim problemima će govoriti lekari iz ZZJZ i psiholozi koji rade u osnovnim školama.

Sutra Dan mladih u Parku Ferenca Rajhla

Sportski deo manifestacije obuhvatiće sportove koji nisu među zastupljenijima pa je to svojevrsna prilika za promociju.

„Imamo uličnu gimnastiku, aerobik karate, sportsko-penjačku sekciju kluba „Spartak“, dva zumba kluba i klub ekstremnih sportova „Spartak“. To je spoj nekonvencionalnih sportova koji kroz ovako neke manifestacije mogu doći do izražaja“, rekao je Darko Bačlija iz Kancelarije za mlade.

Muzički deo programa počinje od 21:30 i sastojaće se od svirke afirmisanih i neafirmisanih muzičara.

„Prvi deo je bina na centru parka gde će se predstaviti subotički autorski bendovi u akustičnoj verziji, u jednom drugačijem i opuštenom izdanju. Slogan drugog dela glasi „Dođi u park i ponesi gitaru“ i svi koji se pojave sa akustičnom gitarom i nemaju svoj autorski rad biće raspoređeni po celom parku pa će to biti improvizacija gde će svako tražiti neku svoju publiku“, izjavio je Armand Mesaroš - UG „Junior music studio“

Sutra Dan mladih u Parku Ferenca Rajhla

PROGRAM:

20:30h -21:30h Razgovor u prirodi: “Mladi i mentalno zdravlje – smanjenje stigme kod mladih sa mentalnim poteškoćama” Razgovaraćemo na temu očuvanja mentalnog zdravlja sa doktoricom, psihologom, sportskim trenerom. Govorićemo o psihoaktivnim supstancama (PAS), iz ugla faktora rizika i mehanizma nastanka zavisnosti, kao i mogućnosti socijalnog snaženja ličnosti u prevenciji nastanka svake zavisnosti. Kako da prepoznamo simptome mentalnog poremećaja, koji koraci dovode do mentalne stabilnosti, značajnost javljanja određenim institucijama ili profesijama u cilju poboljšanja svoga stanja. Obuhvatićemo koja je prava razlika između intelektualne teškoće (mentalne retardacije) i mentalne bolesti kao i kako sport utiče na mentalno zdravlje.

Govornici na tribini: dr Zorica V. Dragaš (Zavod za javno zdravlje), Dijana Mirković David, psiholog (O.Š. Kizur Ištvan i Psihološki centar ProAktiva), Snežana Stantić, defektolog (Udruženje Zajedno), Kristina Pavić diplomirani trener u odbojci.

18:00h – 20:30h ReKREATIVNI sport 

21:30h – 01h “Svirka na žici: Ponesi gitaru i dođi u park!”
Učestvovaće bendovi: Minor duo, Wooden Ambulance, Paniks, Omladinac 11, 3 ispod 0, Derani, Kumovi, a svi posetioci su pozvani da ponesu gitaru i pokažu šta znaju

18h – 21h Očuvanje životne sredine
Humanitarna podela žbunaste sadnice – juniperusi i eko džakova za selekciju otpada u domaćinstvima (Drvo po drvo, Arhus centar). Svi koji dođu sa kucama imaju besplatno četkanje i parfemisanje + savete o negi dlake psa, ishrani i vaspitanju ljubimca (Anima Subotica).

Izložba lampi – Jugoslav Ćuga Sivić

18h – 21h Letnja radionica slobodnog plesa (Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo Danilo Kiš)

18h – 21h Zdravlje: prevencija HIV-a i polno prenosivih bolesti. Podela informativno – edukativnog materijala i interaktivni edukativni kviz znanja (Stav+)

18h – 21h Mobilnost mladih: Evropski volonterski servis EVS – kviz (Centar lokalne demokratije)

Događaj će imati nekoliko punktova gde će se sakupljati dobrovoljni prilog za decu Subotice kojima je potrebna pomoć - Biljani Stojković, Martinu Poši i Draganu Prnjatu. Kao i kutije za prikupljanje dobrovoljnih priloga za pomoć ugroženima u područijima zahvaćenim poplavama.

U nastavku su fotografije obleževanja Međunarodnog dana mladih 2013. godine.

Izvor: Subotica.com
Međunarodni Dan mladih Međunarodni Dan mladih Međunarodni Dan mladih Međunarodni Dan mladih Međunarodni Dan mladih Međunarodni Dan mladih Međunarodni Dan mladih Međunarodni Dan mladih
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 5106
Povezane teme

međunarodni dan mladih

kancelarija za mlade

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.