Komentara: 79
Pregleda: 12569

Sutra blokade puteva oko grada

24.04.2012. u 19:38h
Izvor: SuMedija
Blokadom svih pristupnih saobraćajnica oko Subotice, a potom i svih regionalnih i magistralnih putnih pravaca u pokrajini, vojvođanski poljoprivrednici će sutra u 10 časova početi novi protest, kojim će ponovo iskazati nezadovoljstvo novim agrarnim merama Vlade Srbije. U Udruženju poljoprivrednika Subotice, koje je inicijator blokada, tvrde da im se priključilo i 27 udruženja iz centralne Srbije, pa će mnoge saobraćajnice i u tom delu zemlje biti neprohodne.
Sutra blokade puteva oko grada

Asocijacija poljoprivrednika, koja je organizovala prošlogodišnju petodnevnu blokadu većine puteva u Vojvodini, a koja je rezultirala dogovorom sa Vladom Srbije, ovoga puta kao krovna organizacija nije podržala ovakav vid pritiska na nadležne organe.

- Mi i dalje mislimo da su nove agrarne mere Vlade Srbije nedovoljno efikasne i da kasne, ali se rešenje, koje podrazumeva razvoj svih grana poljoprivrede, mora tražiti pre svega u pregovorima. Mi smo tražili prijem kod predsednik Vlade i još uvek čekamo odgovor. Mi kao asocijacija nismo podržali ovakve proteste, ali svako ima pravo da iskaže nezadovoljstvo na svoj način – rekao je Miroslav Kiš, predsednik Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika.

On je dodao da jedan od razloga nezadovoljstva poljoprivrednika leži u činjenici da još „niko nije ubedio paore da se najavljene subvencije po količini prinosa neće preliti prerađivačima“.

- Ko nama garantuje da premije za uljarice neće umanjiti njihovu cenu na kraju ciklusa. Mi sada nemamo ugovorenu cenu suncokreta, a cena šećerne repe je manja za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu. Istovremeno, inputi su drastično porasli – naglasio je Kiš.

Miroslav Ivković iz Udruženja poljoprivrednika Subotica i jedan od članova Organizacionog odbora protesta potvrdio je da Asocijacija poljoprivrednika ovoga puta nije podržala protestne blokade, ali da će većina njenih članova ipak učestvovati u njima.

- Nije reč samo u poljoprivrednicima iz Vojvodine, jer će nam se priključiti i kolege iz centralne Srbije koji imaju iste probleme. Uredbom po kojoj se subvencije plaćaju prema pridatim prinosima smo oštećeni, naročito mi na severu Vojvodine i delovima Banata gde zbog konfiguracije zemljišta ne možemo postići odgovarajuće prinose. Dodatni problem je što smo prinuđeni da, zbog subvencija, suncokret i šećernu repu prodajemo u Srbiji, pa smo uskraćeni za to da ih po boljoj ceni plasiramo na inostrano tržište – naglasio je Ivković.

On je dodao da postoji čvrsta rešenost da najavljene blokade traju do ispunjenja njihovog glavnog zahteva, a to je da se vrati subvencionisanje po hektaru obradive površinu registrovanim gazdinstvima.

Danijel Solga, poljoprivrednik iz sela Đurđin pored Subotice, ističe da je nezadovoljan novim agrarnim merama Vlade Srbije, „a čak i one koje su dobre, su stigle kasno“.

- Kratkoročni krediti sa subvencionisanom kamatom su bili zaista povoljni, ali pitam se zašto se čekalo proleće. Nama je novac trebao od decembra, kada smo nabavljali seme i đubrivo, a ne kada je sve već pripremljeno za prolećnu setvu. Mi moramo znati šta nam sleduje da bismo mogli da planiramo radove. Svi pričaju o tome da težimo propisima i načinu subvencionisanju u Evropskoj uniji, ali ovo je daleko od toga. Po ovom sistemu subvencionisanja napredak u poljoprivrednoj proizvodnji je nemoguć, ali će se obogatiti prerađivači. Mi, sitni ratari, ćemo biti dovedeni do prosjačkog štapa, jer je cena našeg proizvoda sramotno niska – rekao je Danijel Solga.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 79
Pregleda: 12569
Povezane teme

blokada poljoprivrednika

blokada traktorima

blokada puteva u subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.