Komentara: 22
Pregleda: 10423

Suspendovani carinici traže prijem kod direktora Uprave Carina

20.03.2013. u 17:38h
Izvor: Vojvođanska Svaštara
Mi smo kolateralna šteta interesnih grupa koje se bave uvozom tekstilne robe iz azijskih i evroazijskih zemalja stoji u pismu direktoru UC Tihomiru Bogićeviću.
Suspendovani carinici traže prijem kod direktora Uprave Carina

Desetoro suspendovanih carinskih radnika, protiv kojih se vodi krivični postupak pred Tužilaštvom za organizovani kriminal (Milan Sujić, Slavko Nimčević, Pero Stević, Dragan Agatonović, Đorđe Ferković, Branislav Kecman, Petar Rnić, Goranka Petričević, Svetlana Raguž, Gordana Ljubičić i Smilja Đurić) zatražili su pre mesec i po dana prijem kod direktora Uprave Carina Tihomira Bogićevića navodeći da su ih interesne grupe samo iskoristile u predizbornoj kampanji, a njihovi navodni gresi ničim nisu dokazani i potkrepljeni.

Nekolicina suspendovanih carinika je provela i u pritvoru od dva do pet meseci, a Tužilaštvo je, stoji u pismu, više puta menjalo terminologiju razloga „zloupotrebe službenog položaja" i angažovalo veštaka čiji je nalaz nestručan i nezakonit. Tek nakon ukazivanja na njegove nelogičnosti i nestručnosti, sudski veštak D. Zečević je „ispravio krive Drine", ali tužilac se na to više nije obazirao.

Oni navode da 17 subotičkih carinika na isti način obavlja ovaj posao pune tri godine, a svih 72 carinske ispostave u Srbiji rade na isti način. Niko, međutim, osim njih do sada nije procesuiran. Neverovatno je, dakle, da je 17 ljudi pune tri godine radilo pogrešno.

Suspendovani carinici ističu da će dokazati ispravnost svog rada, jer da su drugačije postupali kršili bi i domaće, i međunarodne propise, a i Sporazum EU koji ne mogu kontrolisati i menjati carinici, već država.
Iz tih razloga zatražen je razgovor sa direktorom UC kome žele da pojasne okolnosti celog slučaja verujući da bi ih on potom vratio na posao čime bi bila izbegnuta šteta za budžet RS, a njihova egzistencija ne bi dalje bila ugrožena.

Recimo da se uvoz i carinjenje tekstila, kako tvrde suspendovani, i dalje obavlja pod sasvim istim uslovima i propisima što je i razlog više da budu vraćeni na posao i pre okončanja krivičnog postupka, a o čemu odlučuje isključivo direktor.

Izvor: Vojvođanska Svaštara
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 22
Pregleda: 10423
Povezane teme

carina Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.