Komentara: 13
Pregleda: 6518

Sukob Hrvata i Bunjevaca oko Dužijance

29.04.2011. u 11:58h
Izvor: Politika Online
Mirko Bajić optužio gradsku upravu da učestvuje u asimilaciji Bunjevaca te da je dozvolila da žetalačke svečanosti organizuje odbor koji zvanično nije ni imenovan
Sukob Hrvata i Bunjevaca oko Dužijance

Pre dva dana, svešteničkim blagoslovom žitnog polja otpočeo je zvaničan program žetelačkih svečanosti „Dužijanca“ koji će kroz razne aktivnosti trajati sve do centralne manifestacije u avgustu, kada će najlepši žetelački par gradonačelniku uručiti hleb od nove pšenice. Godinama već, kako započnu pripreme za „Dužijancu“, razbuktavaju se i neslaganja o tome ko i kako treba da organizuje ovu manifestaciju.

Ove godine, Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca, na konferenciji za novinare optužio je gradsku upravu za skandalozan pristup manifestaciji koja izvorno pripada Bunjevcima.

– Mi imamo jednog čoveka koji je seo i rekao „ja sam predsednik Organizacionog odbora”, iako još uvek nije imenovan Organizacioni odbor, niti njegov predsednik, niti su njihova imena izašla u „Službenom listu“. Isti čovek je najavio da je počasni predsednik Odbora Boris Tadić a povodom, kako je rečeno, stote obljetnice „Dužijance”, a Bojan Pajtić počasni član. O tome kako je potrošen budžetski novac od prošlogodišnje „Dužijance” nikada nije podnet izveštaj. To, međutim, nije smetalo gradskoj upravi da novac za organizovanje nove „Dužijance” prebaci Hrvatskom kulturnom centru – rekao je Bajić.

On je podsetio da je krajem prošle godine grad raspisao javni konkurs za organizaciju „Dužijance” u ovoj godini, a iako su konkurisale i bunjevačke kulturne institucije, to je povereno Hrvatskom kulturnom centru. Bajić smatra da je to još jedan vid asimilacije Bunjevaca i da bi, ukoliko se „Dužijanca” želi promovisati kao gradska manifestacija, trebalo da i Bunjevci učestvuju u njoj, kao i predstavnici drugih nacija.

– „Dužijanca” se smatra izvornim običajem bačkih Bunjevaca i, ako je ona gradska manifestacija, treba da je promovišu svi koji ovde žive. Međutim, sadašnjom organizacijom ona se promoviše kao običaj pohrvaćenih Bunjevaca, što ide u prilog tezi da Bunjevci nisu autohtona nacija već deo hrvatskog naroda. Mislim da je ovakav način organizacije „Dužijance” skandalozan – ističe Bajić.

U Službi za društvene delatnosti gradske uprave „Politici” je potvrđeno da je pripremljen predlog za članove Organizacionog odbora „Dužijance”, ali da ga gradonačelnik još nije imenovao. Davor Dulić, koji je predsednik Organizacionog odbora „Dužijance” u poslednje tri godine, za „Politiku” kaže da njegova pozicija nije sporna jer prethodni sastav Organizacionog odbora radi do imenovanja novog.

– Najveći deo poslova oko organizovanja „Dužijance” obavlja se u jesen prethodne godine i mi smo pripremili program. Godinama je već praksa da stari odbor radi do imenovanja novog, a ako to budu i neki novi ljudi, na njima je ili da preuzmu planirani program, ili da prave novi – kaže Dulić.

Prošle godine „Dužijanca” je koštala 5,5 miliona dinara, a ove godine gradski budžet je za nju izdvojio tri miliona dinara, a Pokrajina 900.000, dok još čekaju novac iz Republike. Na pitanje čija je manifestacija „Dužijanca”, Davor Dulić kaže da to zavisi iz kog ugla se posmatra:

– Hrvatski kulturni centar je tehnički i organizaciono producent „Dužijance”. Ona je 1993. godine proglašena gradskom manifestacijom, pa ipak novac ne dobijamo direktno iz budžeta, kao recimo festivali filma i pozorišta, već na javnim konkursima. To čija je „Dužijanca” je plitko pitanje i bitno je da ona poštuje tradiciju i pripada onima koji je rade i ljudima ovog kraja.

Aleksandra Isakov

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 12 godina i 11 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 6518
Povezane teme

dužijanca subotica

organizator Dužijance

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.