Komentara: 7
Pregleda: 18536

SUgrađani: Marija Šabić, modna kreatorka - "Kad zasijaš, ne dozvoli da te potamne!"

12.01.2020. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
U želji da sugrađanima približi ljude koji žive i rade u Subotici, koji su svojim imenom i prezimenom ostavili i ostavljaju trag u porama ovog grada, čija lica srećete u prolazu i konstatujete - „Ovaj čovek mi je odnekud poznat...“, sajt Subotica.com pokrenuo je rubriku „SUgrađani“. Naši gosti biće delatnici na polju kulture, privrede, obrazovanja, sporta, zabave... koji svoje životne priče, priče sa dušom – dele sa Vama. Današnja sagovornica je Marija Šabić, modna kreatorka čije kreacije nose mnoge poznate ličnosti i dobro poznato ime u svetu mode.
SUgrađani: Marija Šabić, modna kreatorka - "Kad zasijaš, ne dozvoli da te potamne!"
Iako nikada nije bila misica, nosi nevidljive lente, i svojom kreativnošću, ali pre svega radom, upornošću i zalaganjem, zaradila je brojne titule. Bila je oficijelni dizajner izbora Mis Evrope, izbora Mis Jugoslavije, oficijelni je dizajner Mis Srbije, “Balkan Beauty Awards” , proglašena za “Naj ženu 21. veka” i “Damu regiona” u oblasti mode, dobila je nagradu “Golub mira” za doprinos modi, brojna priznanja za najbolje kolekcije, bila specijalni gost na nebrojenim revijama u zemlji i inostranstvu...  Osim toga (ili pre toga!), ponosno nosi titulu majke i bake, i svojom vitkom linijom, pozitivnim stavom i sjajnim stilom, prkosi godinama! Ona je modna kreatorka Marija Šabić, naša sugrađanka koju posao svake nedelje “vuče” u Beograd, ali joj je Subotica – sigurna luka. 

- Ne možemo svi da odemo i ne treba svi da odemo. Beograd nije moja druga kuća, ali je stecište ove regije, i već sedam-osam godina radim u glavnom gradu, u predivnom “Cepterovom” prostoru na Terazajama, i tamo odlazim bar jednom nedeljno. Medijska prezentacija odvija se u Beogradu, svoj rad prezentujem preko interneta - društvenih mreža, a logistika mi je u Subotici. Iako sam imala ozbiljne ponude da se preselim u Ameriku, ostala sam u Subotici i mislim da imam i benefite zbog toga. Moj rodni grad je na neki način otklon od tog užurbanog života u Beogradu, koji bi me bacao sa jednog mesta na drugo, i mislim da bih u jednom delu izgubila samu sebe i ne bih imala onaj momenat suočavanja sa sopstvenom kreativnošću i sopstvenim izazovima. Volim da odem iz Subotice i volim da se vratim. Ona je moja luka, imam sidro ovde, tu se vraćam, smirim, vidim neke drage ljude...

SUgrađani: Marija Šabić, modna kreatorka - "Kad zasijaš, ne dozvoli da te potamne!"

LEPA ŽENA - “Lepa je ona žena koja neguje sebe, voli sebe. A voleti sebe podrazumeva da vodiš računa o sopstvenoj higijeni, mentalnoj, fizičkoj, pa čak i o nekim proporcijama koje mogu da budu ponekad veće, manje, neurovnotežene, ali u nekoj granici pristojnosti i zdravlja konačno. Lepa žena je zadovoljna, ali prvo i najvažnije da je dobronamerna! Da je čovek dobronameran”.

Ne krije da uz druženje i bliskost među ljudima, ide i njena radost zbog tuđeg uspeha – ono čega je danas sve manje. Jer lakše je likovati, nego iskreno ljudima reći (i pritom misliti). Bravo!

- Mnogo je važnije biti dobar, nego biti uspešan, to je neuporedivo! Šta je uspeh? Uspeh je jednostavno kada si dobar i činiš drugima dobro. Ako se izoholiš, to je kao da osuđuješ samog sebe na samoću, na izolovanost, a najvažnije je podeliti svoje svetle momente. Jako se radujem tuđem uspehu i jako se radujem ako se neko raduje mojem ne mogu da kažem uspehu, nego ostvarenju. Jer jako je lepo kada nekom zasijaš, da te neko drugi ne potamni! Lako je potamneti, a teško ponovo zasvetleti...

SUgrađani: Marija Šabić, modna kreatorka - "Kad zasijaš, ne dozvoli da te potamne!"

A tokom njene duge karijere, koja traje više od 40 godina, bilo je mnogo svetlih momenata. Kao gimnazijalka i studentkinja nije mogla ni da sanja koliko će ih biti i kakav će uspeh postići, ali jedno je već tada znala i osećala – ljubav prema modi.

- I ta zaljubljenost ni do danas nije prestala! Još kao srednjoškolka bavila sam se modom, ali nisam mislila da će to biti i moj posao. Želela sam da budem novinarka, kao gimnazijalka radila u “Subotičkim novinama”, pa poželela da budem pravnik, advokat. Na kraju završila Višu ekonomsku školu. Usput se bavila svim mogućim stvarima – bila sam instruktor plivanja, prihvatala studentske poslove, bila domaćica na sajmovima, manekenka (za “Željezničar”)... Šta god se ukazalo, ja sam radila! Ali sve vreme sam šila prijateljicama i na taj način popunjavala svoj budžet. U stvari me je celog života interesovala moda.

Biti modni dizajner, KREATOR, kako i sama reč kaže, zahteva KREATIVNOST, ali ona, po rečima naše sagovornice, nije dovoljna.

- Suprotno uvreženom mišljenju da je to od boga dar, kreativnost je nešto što se može naučiti, usavršiti, oplemeniti i razvijati. To jeste dar, ali dar koji definitivno zavisi od sopstvenog zalaganja i od načina na koji određene ideje i metodologije spajamo, kombinujemo i dobijamo nove izraze i nove kvalitete. Ali sve je to nebitno ukoliko ne postoji posvećenost i velika želja da se radi, da se bude kreativan, inovativan. Što se samog procesa tiče, nekada je vrlo lako, jedna sitnica dovoljna da se stvori kolekcija, a nekada mi je potrebno da se osamim i nekoliko dana razmišljam. Nešto “klikne” i onda ste sigurni da ste uradili nešto drugačije, nešto novo! Model potekne iz crteža, kreacije, pa je potrebno pronaći materijal... Jednostavno, to je igranje, zadovoljstvo!

SUgrađani: Marija Šabić, modna kreatorka - "Kad zasijaš, ne dozvoli da te potamne!"

BUDI MANEKENKA, ALI NE CEO ŽIVOT! - “Misicama, manekenkama savetujem da to nije posao za ceo čivot, da se preterano ne nadaju, ne uznesu. Ukoliko uspeju negde napolju, gde se to zaista može dobro naplatiti, neka iskoriste taj momenat, ali manekenstvo nije posao za ceo život! U modi mogu da ostanu, ali što se manekenstva tiče – ne”.

Njene kreacije nosile su najlepše žene sveta, misice, i brojne poznate ličnosti kod nas - pevačice Jelena Rozga, Ceca, Ivana Jordan, Milica Pavlović, Nevena Božović, zatim glumice, novinarke, voditeljke (Sanju Kužet oblači već šestu sezonu, Olivera Kovačević je za novogodišnji program bila u njenoj haljini...). U čemu je tajna?

- Možda zato što su pomalo holističke... Volim žene i žensko telo i ne želim da pravim od žene muškarca! I druga stvar - jako mi je bitno ko je ta osoba, za kakvu je priliku, kakvu poruku želi da pošalje... Naravno, za sve ovo vreme dešavale se su i nepredviđene situacije. Preterano je ako kažem da su to stvari za srčani udar, ali jesu baš! Dešavalo se da se cibzar raspadne neposredno pred maturu, pred neki bal, ili, recimo Snežani Đurišić pred izlazak na binu u emisiji koja se emituje uživo! Srećom, spretne garderoberke su direktno na njoj ušile rajfešlus i haljinu. Dešavalo se i da haljina nestane, izgubi se, ne stigne na vreme... Zato uglavnom imam rezervnu varijantu. Bitno je ne izgubiti glavu, razum, jer sve je rešivo. Ponekad i to drugo zamensko rešenje ispadne bolje od onog prvobitnog...

SUgrađani: Marija Šabić, modna kreatorka - "Kad zasijaš, ne dozvoli da te potamne!"

IZ SUBOTICE U – BEJRUT! - “Aleksandra Kokotović bila je naša predstvnica na izboru “Mis Internacional” 2001. godine u Japanu, gde se pojavila u mojim haljinama i primetio ju je trgovac draguljima Entoni Bonja, vlasnik čuvenog brenda “Bruno Banani”. Pitao ju je za te haljine, ona mu je dala moj broj telefona, kontaktirao me je, naručio haljine za sve finalistkinje izbora mis Evrope, koje se te godine održavalo u Bejrutu, za šta je on imao licencu. On je prvi put došao u Suboticu, u ovaj deo Evrope, odneo haljine i pozvao Vesnu Jugović i mene da prisustvujemo izboru, tako da smo se mi našle na jednom neverovatnom, spektaktularnom i vrlo skupom događaju. To je bilo 2002. godine, kada sam bila oficijelni dizajner izbora Mis Evrope...”.

Kraj godine i početak sledeće, vreme je sumiranja rezultata i kovanja novih planova. Godina za njom bila je ispunjena. Za 12 meseci imala je čak 12 samostalnih revija! Razlog za zadovoljstvo je tu, a osim poslovnih uspeha, osmeh su mamile i mamiće i – porodične priče.

- Imam dva sina i pet unučica - sve devojčice! One me već sada imitiraju i prave sopstvene modne revije u dvorištima, na koje ja odlazim kao specijalni gost, ali nemam pravo uticati na njihov kreativni izraz. Ja sam samo prisutna, kao publika. One su moji verni fanovi na revijama, vole da dođu, zanimljivo im je to kao i svim devojčicama. Obučem ih za neke bitne momente, ali ne često, kao što i sinove uglavnom nisam oblačila. Mlađi je još pristao, ali stariji se otimao... Danas se bave privatnim biznisom, u svetu ekonomije su, i odavno su prestali da me pitaju šta da obuku. Sada pitaju svoje žene, ili čak ni to! Ali zato snajama šijem i oblačim ih. Njihove žene me još uvek pitaju za savet.

SUgrađani: Marija Šabić, modna kreatorka - "Kad zasijaš, ne dozvoli da te potamne!"

A na pitanje kada bi mogla da bira, koga bi iz sveta poznatih i slavnih volela da obuče, naša sagovornica izdvojiće Melaniju Tramp, kao damu sa stilom.

- Ona je odmerena, preelegantna uvek! Naravno, ukoliko nemaš dovoljno stila, onda možeš da plaćaš stilistu. Ali bez obzira da li imaš stila ili te neko obuče, odeća ti odmah kaže ko si i šta si, bez ijedne izgovorene reči. Mnogo možeš da saznaš iz oblačenja. Odelo ne čini čoveka, ali ga oblači!

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 18536
Povezane teme

marija šabić

moda

sugrađani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.