Komentara: 1
Pregleda: 4042

Sugrađane obradovalo osveženje, lekari savetuju oprez

03.09.2019. u 15:46h
Izvor: Subotica.com
Drastičan pad temperature za više od 10 stepeni, jutros je obradovao mnoge sugrađane. Ipak, lekari savetuju oprez jer ovako nagle promene vremena mogu imati nepovoljan uticaj na hronične bolesnike i osobe koje se nalaze u nekoj od rizičnih grupa, ali sve češće i na zdrave sugrađane.
Sugrađane obradovalo osveženje, lekari savetuju oprez

Nakon nešto više od dve nedelje izrazito toplog i suvog vremena, uz temperaturu koja se nije spuštala ispod 30 stepeni, jutros je konačno stiglo osveženje. Iako će najviša dnevna danas jedva preći 20 podeok, sugrađani sa kojima smo razgovarali kažu da su jedva dočekali zahlađenje, te da se nadaju da su tropske vrućine iza nas.

- Prija, kako ne bi prijalo. Ovo poslednjih dana je bilo mučenje, već nismo znali šta da radimo - kaže jedan sugrađanin.

- Mislim da je ovo prvi put da sam se obradovala oblačnom vremenu i kiši. Nadam se da više neće biti onako vrelih dana - dodaje naša sugrađanka.

- Najbolje bi bilo da se sad zadrži na ovih 20 do 25 stepeni. Tada čovek može sve da radi, da se redovno naspava, prošeta sa decom u park i obavlja svakodnevne aktivnosti, a ono kad je toplo, samo sedimo kući pod klimom, što ne valja - ističe naš sugrađanin.

Sugrađane obradovalo osveženje, lekari savetuju oprez

Ipak, nagli pad temperature nepogoduje svima, objašnjava dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje Subotica. Najrizičnijoj grupi pripadaju hronični bolesnici, pogotovo oni koji imaju bolesti respiratornih organa ili srca i krvnih sudova, te osobe koje nemaju dovoljno dobro razvijen termoregulacioni sistem, kao što su bebe, mala deca i stariji sugrađani. Takođe, nagle promene mogu nepovoljno da utiču i na osobe koje imaju neki oblik mentalnog poremećaja, te osobe koje se nalaze u promenljivom periodu života, poput trudnica. Oprez se savetuje i zdravim osobama, za koje naša sagovornica kaže da u poslednje vreme sve teže podnose vremenske neprilike.

- Poznato je da toplota širi krvne sudove i može da dovede do pada krvog pritiska, a kada je hladno onda može doći do sužavanja krvnih sudova i povišenja krvnog pritiska. Tome svakako doprinose i štetne navike po zdravlje, odnosno konzumacija različitih kofeinskih napitaka, pogotovo ako se kafa pije jedna za drugom u kombinaciji sa energetskim pićima, kao i upotreba duvanskih proizvoda - objašnjava dr Dragaš, savetujući na šta bi sugrađani trebalo da obrate pažnju prilikom temperaturnih oscilacija. - Vrlo je važan način ishrane i uzimanja tečnosti i to ne bilo koje, jer nije svejedno. Bitno je koliko se odmaramo, jer je noćni san izuzetno važan da bi naš organizam mogao da funkcioniše i u najoptimalnijim uslovima. Tokom najdublje faze sna, koja počinje oko 23 časa i traje do 3 ujutro, naše ćelije i tkiva se regenirišu, ali nažalost, mnoge osobe među kojima su najčešće mladi, nemaju tu najdragoceniju fazu sna. Savetuje se i boravak na otvorenom i u prirodi, jer nam je kiseonik veoma bitan za funkciju mozga i svih naših ćelija, kao i rekreacija do 30 minuta dnevno za odrasle, a 60 minuta za decu.

Sugrađane obradovalo osveženje, lekari savetuju oprez

Ne treba zaboraviti, dodaje specijalista socijalne medicine, da nagle promene u spoljnoj temperaturi predstavljaju svojevrstan šok za organizam, te kako bi se izbegle prehlade ili slična neželjena stanja, koja u ovom periodu mogu biti česta, potrebno je oblačiti se slojevito, tako da ste u mogućnosti da obučete ili skinete deo odeće po potrebi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4042
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dr zorica dragaš

visoke temperature

promena vremena

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.