• Pregleda: 2569

Sud: Najviše saobraćajnih prekršaja

U Prekršajnom sudu u Subotici prošle godine bilo je 13.154 predmeta, a rešeno je 8.155. Reč je o saobraćajnim prekršajima, povrede javnog reda i mira i povrede granice. U 6403 slučaja izrečene su osuđujuće, a u 623 oslobađajuće presude, dok su u 983 slučaja obustavljeni postupci.
Sud: Najviše saobraćajnih prekršaja

Najviše prekršaja prošle godine zabeleženo je za saobraćaj i to 3400, a za povredu javnog reda i mira podneto je 546 predmeta protiv punoletnih lica. Prošle godine privrednih prekršaja koji se odnose na povredu gradskih odluka podneto je 438.  U Prekršajnom sudu ističu da je procesuirano 257 malolentnih lica.

U Komunalnoj policiji kažu da je prošle godine najviše prekršaja zbog radnog vremena kafića, buke i držanja domaćih životinja. Prekršajnom sudu su podneli 398 prijava i izrekli 276 mandatnih kazni.

Novi Zakon o prekršajima donosi niz novina, a između ostalog predviđa uvođenje prekršajnog naloga kao i dva registra - sankcija i neplaćenih novčanih kazni. Uvodjenje prekršajnog naloga, nov pravni institut koji se već primenjuje u susednim i većini evropskih zemalja trebalo bi da omogući pojednostavljivanje procesuiranja blažih prekršaja uz značajno smanjenje troškova za državne organe. Zakon počinje da se primenjije 1.marta, a do tada bi trebalo da se usklade  i određene gradske odluke sa zakonom.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

3
ssssss Odgovori
bravo
zarkos Odgovori
drugim recima sto se tice saobracajnih prekrsaja,niste uradili nista pozitivno time sto su kazne ne realne za nase plate.priznajte krivicu,nemojte pljackati narod,dovoljno je benzin skup..potrudite se da svi ucesnici u saobracaju bolje znaju njegova pravila.i da ostalo sto se ne tice vozaca funkcionise normalno kao u tim eu drzavama ka kojima tezite po zakonima i cenama.
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
E,baš me čudi zašto kao država držimo primat u ovom delu regiona po broju saobraćajki?Da li zbog saobraćajne (ne)kulture vozača proistekle iz opšte nekulture,nemara inih saobraćajnih "eksperata" po raznim Agencijama,Komitetima,lokalnim Savetima za bezbednost saobraćaja...!?U svakom slučaju samo sveobuhvatnom prevencijom,ali i rigoroznim sankcionisanjem (po džepu ili ledjima,svejedno),kako destruktivnog ponašanja u saobraćaju,tako i,zašto da ne,pomenutog "lako ćemo" odnosa nadležnih subjekata za bezbednost saobraćaja,velikim delom bi se mogla izbeći neželjena dešavanja u saobraćaju."Konkurisanjem" ovog dela ravnice,pa i šire,kalifornijskoj Silikonskoj dolini po broju sofisticirane tehnologije nije rešenje.Uostalom,pre dvadesetak godina je na semaforu kod Kerske crkve i preko puta hotela Patrije,bila kamera kao preteča današnjim džidža-midžama u vidu nekakvih elektronskih "lovaca",kamera za nadgledanje...i-ništa!Ljudski faktor je,ipak,nezaobilazan.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.