• Pregleda: 3094

Subotički Vodovod predstavlja tri nova projekta

Subotički Vodovod predstavlja tri nova projekta

JKP Vodovod i Kanalizacija predstavilo je višemesečne aktivnosti povodom obeležavanja 22. aprila Dana planete Zemlje. Cilj ovog preduzeća jeste da se njihove usluge u budućnosti unaprede u svrhu zaštite životne sredine, ali i kvaliteta njihovih usluga. Tim povodom predstavljena su 3 projekta “Aquarius vodonoša grada”, pilot projektak za preradu sirove vode i pilot projekat kompostiranja otpadnog mulja. Pomenuti projekti značajni su, ne samo sa aspekta ekologije, nego i sa aspekta obrazovanja.

U projektu Aquarius učestvuju učenici sedmih razreda osnovne škole Jovan Mikić iz Subotice i osnovne škole Pionir iz Starog Žednika. Cilj je da se kod dece podstakne stvaralački i istraživački odnos prema delatnosti Vodovoda i Kanalizacije, posetama ovom preduzeću.

Ono što podrazumeva drugi projekat jeste rešavanje ekološke problematike u delu prečišćavanja otpadnih voda. U vezi sa tim preduzimaju se značajne mere koje su vezane za rastuće količine mulja iz prečišćenih voda. Neki od načina rešavanja problema su, sagorevanje mulja, odlaganje otpadnog mulja na sanitarnu deponiju i odlaganje otpadnog mulja i iskorišćavanje u poljoprivredne svrhe.

Eliminisanje štetnih supstanci, arsena, gvožđa i amonijaka, koje naša voda poseduje, takođe je jedan od ciljeva ovog preduzeća, na kome se već radi. Ovaj projekat je pod pokroviteljstvom UNESKO-a, a doprinos Vodovoda i Kanalizacije ogleda se u određivanju lokacije, učestvovanju davanja vode, kao i energije i usluge inžinjeringa.

Dan Planete zemlje obeležava se od 1992. godine kada je na konferenciji UN doneta dugoročna strategija održivog razvoja, koja se primenjuje i dan danas.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.