Komentara: 5
Pregleda: 3580

Subotički pronalazači nagrađeni na Tesla festu

04.11.2014. u 16:28h
Izvor: RTV City
Sa međunarodnog festivala inovacija, znanja i stvaralaštva Tesla fest, koji je održan polovinom prošlog meseca u Novom Sadu, Subotičani su se vratili sa brojnim priznanjima za tehnološke inovacije koje su u uskoj vezi za prirodne resurse i očuvanje životne sredine.
Subotički pronalazači nagrađeni na Tesla festu

Ovo je druga godina kako je subotičko Društvo inovatora i pronalazača, koje postoji skoro pola veka i trenutno ima 17 aktivnih članova, uz podršku lokalne samouprave učestvovalo na pomenutom festivalu. Među 500 pronalazaka i preko 150 izlagača iz zemlje i inostranstva, zapaženi su bili upravo pronalasci Društva iz Subotice.

Inovatori su se vratili kući sa 1 zlatnom, 2 srebrne, 2 bronzane medalje i posebnim priznanjem Ruske federacije koje dodeljuje državni Institut za tehnologiju. Nagrađena su idejna rešenja i uređaji koji služe za rasterivanje magle i gradonosnih oblaka, zatim grupa rešenja za akumuliranje atmosferskih voda, štednju pogonskog goriva kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem, obogaćivanje pitke vode kiseonikom, pospešivanje učinkovitosti izolacionog materijala i hemijski postupci za razgrađivanje otpadnog stakla.

Zlatna medalja dodeljena je za uređaj u domaćinstvu koji višestruko umanjuje potrošnju pitke vode, količinu otpadnih voda i potrošnju električne energije.

Subotički pronalazači nagrađeni na Tesla festu

Srbija je među poslednjim zemljama u Evropi prema broju prijavljenih pronalazaka. Iako su potencijali naših inovatora veliki, godišnje se zaštiti i realizuje oko 250 pronalazaka rekao je predsednik Saveza pronalazača Vojvodine Anđelko Glavašević.

Inovacije i pronalasci mogu da budu jedan od odgovora na prevazilaženje ekonomske krize, a kako bi se njihov broj podstakao Srbija treba da pokrene sveopštu akciju koja se odnosi na inovacione potencijale. Domaći inovatori mogu da doprinesu bržem ekonomskom oporavku zemlje kroz zasnivanje malih i srednjih preduzeća na bazi pronalazaka.

Izvor: RTV City
Prijem povodom učešća pronalazača-inovatora iz Subotice na manifestaciji "Tesla fest 2014" Prijem povodom učešća pronalazača-inovatora iz Subotice na manifestaciji "Tesla fest 2014" Prijem povodom učešća pronalazača-inovatora iz Subotice na manifestaciji "Tesla fest 2014" Prijem povodom učešća pronalazača-inovatora iz Subotice na manifestaciji "Tesla fest 2014" Prijem povodom učešća pronalazača-inovatora iz Subotice na manifestaciji "Tesla fest 2014" Prijem povodom učešća pronalazača-inovatora iz Subotice na manifestaciji "Tesla fest 2014" Prijem povodom učešća pronalazača-inovatora iz Subotice na manifestaciji "Tesla fest 2014" Prijem povodom učešća pronalazača-inovatora iz Subotice na manifestaciji "Tesla fest 2014"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 3580
Povezane teme

ljuben hristov

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.