Komentara: 21
Pregleda: 5198

Subotički jugonostalgičari proslavili Dan mladosti

25.05.2018. u 16:32h
Izvor: TV Subotica
Subotički jugonostalgičari proslavili Dan mladosti

Na današnji dan, širom SFRJ proslavljao se Dan mladosti. Poslednji put obeležen je pre tačno 30 godina, međutim, jugonostalgičari iz cele bivše države i danas slave ovaj praznik. Tako je i ove godine jedna delegacija iz Subotice otišla u Kuću cveća u Beograd, gde je sahranjen Josip Broz Tito, doživotni predsednik nekadašnje Jugoslavije.

Iako se ne seća života u socijalističkoj Jugoslaviji, Goran Gabrić slavi Dan mladosti. Uprkos tome što je taj praznik rođendan Josipa Broza Tita, ideje koje nosi su vanvremenske, kaže Goran. Za šta su se mladi tada zalagali, zalažu se i danas.

Dana mladosti sa setom se seća Blaško Gabrić i od proslave ne odustaje. I sam je kao gimnastičar učestvovao na sletu u Beogradu, što je, kaže, tada bila najveća privilegija – izaći pred druga Tita i proslaviti njegov rođendan.

Danas živimo kako živimo, upravo zbog toga što smo izbrisali sve vrednosti socijalističke države, saglasni su subotički komunisti. Na Dan mladosti podsećaju na dobre strane tog uređenja.

Dan mladosti slavio se širom bivše SFRJ od 1945, glavni simbol praznika bila je štafeta mladosti koja je nošena kroz čitavu Jugoslaviju i 25. maja predavana Titu na sletu koji je organizovan na stadionu JNA u Beogradu.

Tako su put Beograda pošli i ove godine, gde su se sastali sa jugonostalgičarima iz cele bivše države – od Vardara pa do Triglava, razmišljajući kako bi dobro bilo da je Tito danas napunio 126 godina.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 5198
Povezane teme

mini jugoslavija

dan mladosti

josip broz tito

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.