Komentara: 6
Pregleda: 2800

"Subotička toplana" punim kapacitetom na temperaturne minuse

04.12.2019. u 15:09h
Izvor: Subotica.com
S prvim decembarskim danima, stigao je i prvi temperaturni minus. Iako je početak grejne sezone bio sporadičan, te je "Toplana" grejala samo u ranim jutarnjim i kasnim večernjim časovima, sada su radijatori topli tokom celog dana.
"Subotička toplana" punim kapacitetom na temperaturne minuse

U skladu s Gradskom odlukom o snabdevanju toplotnom energijom, kojom je gornja granica početka grejne sezone određena na 14 stepeni, JKP "Subotička toplana" otpočela je proizvodnju i distribuciju toplotne energije do nešto više od 10.000 korisnika 28. oktobra. Razlog tome bile su povoljne vremenske prilike, koje su se zadržale i tokom novembra, kada se dnevna temperatura kretala oko 15 stepeni.

- Uglavnom se radilo sa dnevnim prekidima, odnosno grejanju tokom ranih jutarnjih i kasnih večernjih časova, a u toku dana, kada je spoljašnja temperatura bila viša, pravili smo prekide. Kako se vreme menjalo, tako su počele temperature koje su karakteristične za zimski period i "Subotička toplana" je tek sada počela da diše punim plućima, budući da je onaj režim rada "kreni, pa stani" bio mučenje za ovakav ogroman inertan sistem. Sada smo konačno ušli u period kada sistem može da radi stabilno u stacionarnom režimu grejanja, a proizvodnja i distribucija toplotne energije se odvija po ustaljenoj praksi - objašnjava Davor Andrašić, izvršni direktor na održavanju energetskog sistema u JKP "Subotička toplana".

"Subotička toplana" punim kapacitetom na temperaturne minuse

Prema njegovim rečima, za sada nije bilo većih problema u proizvodnji i distribuciji toplotne enegrije, te da korisnici mogu da budu bezbrižni, jer je sistem spreman da izdrži i "debele" minuse koji se očekuju u zimskom periodu.

- Mislim da smo to dokazali pre dve godine, kada je 1. marta, netipično za taj period, spoljašnja temperatura u Subotici iznosila -20,4 stepena. Uspeli smo da i pored znatne starosti pojedinih segmenata sistema, koji je kada je bio nov projektovan za -18, pokrijemo potrošnju grada na temperaturi koja je bila niža od predviđenog maksimuma sistema. Ako smo se tada dokazali, verujem da ćemo sve što sledi dočekati spremni - poručuje Andrašić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 2800
Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

grejna sezona

grejanje

jkp subotička toplana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.