Komentara: 4
Pregleda: 7592

Subotici i Paliću potrebni bioskopi

24.07.2011. u 17:47h
Izvor: Kurir
Subotici i Paliću potrebni bioskopi

Organizatori ovogodišnjeg, 18. Festivala evropskog filma na Paliću upozorili su danas da je veliki problem za dalji razvoj te manifestacije to što na Paliću, kao i u susednoj Subotici, nema nijedne prave bioskopske dvorane.

"Problem koji ovaj festival ne može da reši, jer je to pitanje kojim treba i mora da se bavi država, jeste infrastruktura. Festival ne može da se razvija u sredini koja nema nijedan bioskop", rekao je na završnoj festivalskoj konferenciji na Paliću izvršni direktor manifestacije Blažo Perović.

Prema njegovim rečima, jedan od problema koji se organizatorima festivala nameće tokom poslednjih godina jeste i činjenica da je filmska tehnologija napredovala i da je zbog toga neophodno nabaviti i novu opremu za prikazivanje filmova.

"Tridesetpetmilimetarska filmska traka je osuđena da završi u Jugoslovenskoj kinoteci, a novi formati na kojima stižu filmovi za festival zahtevaju potpuno novu tehnološku opremu, što je i novi trošak za festival", rekao je Perović.

Problem o kojem se već godinama govori, ne samo u vezi sa filmskim festivalom nego i drugim manifestacijama koje se održavaju na Paliću, jeste činjenica da ta turistička destinacija ne funkcioniše u onoj meri u kojoj bi trebalo.

Izvršni producent Festivala evropskog filma Miroslav Mogorović podsetio je da je ove godine na Paliću konačno otvorena Velika terasa, objekat od kulturno-istorijskog značaja, čija je dvorana podesna za prikazivanje filmova.

Ove godine u toj dvorani prikazivani su filmovi iz festivalskog programa "Mladi duh Evrope", a već od naredne godine, kako su najavili organizatori, ta dvorana biće tehnički i klimatizaciono osposobljena za prikazivanje filmova iz glavnog takmičarskog programa, u slučaju kiše.

Izvor: Kurir
Postavljeno pre 12 godina i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 7592
Povezane teme

bioskop u Subotici

Blažo Perović

bioskop palić

miroslav mogorović

miša mogorović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.