Komentara: 9
Pregleda: 5263

Suboticatrans snizio cene karata (pri)gradskog prevoza

27.08.2011. u 12:13h
Izvor: Pravda (dnevnik)
„Divlji“ prevoznici i nebriga gradske uprave prethodne decenije nadvladali su napore gradskog prevoznika „Suboticatransa“ da pruži građanima jeftiniju uslugu. Sada je subotičko javno preduzeće pokušalo da spas nađe u snižavanju cene mesečnih karata za radnike u preduzećima skoro za 50 odsto i uvođenjem jeftinijih mesečnih karata za gradski prevoz, ali je zato pojedinačna karta postala skuplja. Građanima je mnogo 60 dinara za jedan pravac, a za mesečnu kartu, kako tvrde, nemaju ni novca ni potrebe, pa je sve to „Suboticatrans“ dovelo do izdisaja.
Suboticatrans snizio cene karata (pri)gradskog prevoza
- Smatrali smo da je dobro rešenje da ponudimo mesečnu kartu u svim pravcima za manje od 2.000 dinara. Sopstvenim sredstvima firma je obnavljan vozni park i opremu u preduzeću. Uprkos divljanju cena i inflatornim udarima, uspeli smo da opstanemo na tržištu i spasemo preduzeće u koje godinama nije ulagano – kaže direktor Tibor Fazekaš.

Javni prevoz se održavao od prodatih karata, ali je prodaja sve manja. Na hiljade ljudi ostalo je bez posla, privreda se urušila, a poslodavci sve češće putni trošak radnicima isplaćuju u kešu. Nedaće su skoro ispraznile gradske autobuse, koji prevoze još samo đake i penzionere. U Subotici više od 20 odsto prihoda „Suboticatransa“ otimaju „divlji“ prevoznici, sa kojima ni saobraćajna inspekcija ne može da izađe na kraj. Da će grad morati da odreši kesu i spase jedinog gradskog prevoznika, potvrdili su nedavno i u Gradskoj upravi. Saobraćajni fakultet iz Beograda uradio je studiju unapređenja gradskog i prigradskog saobraćaja, a Skupština je odlučila da se grad kreditno zaduži sa 115 miliona dinara i nabavi nova vozila i opremu za „Suboticatrans“. Međutim, studija ne predviđa zglobne autobuse, a oni su najmlađi u voznom parku, već uvođenje minibuseva za češće polaske i nove linije. Ipak, stari autobusi će još neko vreme krstariti subotičkim ulicama.

- Drugi gradovi, poput Beograda i Novog Sada, iz buxeta izdvajaju značajan novac za gradskog prevoznika, samo smo mi u Subotici godinama bili prepušteni sami sebi i kompletan javni prevoz finansirali od prodaje karata. Bitno je, pre svega, rešiti način finansiranje između preduzeća koje će fizički obavljati prevoz putnika i grada koji određuje kakav sistem javnog prevoza treba da bude – istakao je Fazekaš.

Vraćanje putnika u gradske autobuse će biti teško, jer su sivi prevoznici zaposeli gradska stajališta i otimaju putnike, tako što voze upola cene, a gradskom prevozniku smanjuju pazar za više od 20 odsto.
Izvor: Pravda (dnevnik)
Postavljeno pre 12 godina i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 5263
Povezane teme

Suboticatrans

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.