Komentara: 2
Pregleda: 6360

Subotičanin u pohodu na Lenjinov vrh visok 7.134 metra

24.07.2014. u 10:27h
Izvor: Subotica.com
U naredne nešto više od tri nedelje naš sugrađanin Nikola Kujundžić, član Planinarskog kluba "Spartak" učestvovaće u međunarodnoj visokogorskoj ekspediciji na vrh "Lenjin" visok 7.134 metra nadmorske visine. Ekspediciju čini osmočlana ekipa visokogoraca iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Makedonije.
Subotičanin u pohodu na Lenjinov vrh visok 7.134 metra

Vrh Lenjin se nalazi na granici između Tadžikistana i Kirgistana, u okviru planinskog venca Pamir. Planinski venac Pamir, koji pripada velikom planinskom masivu Himalaja,  čine planine Tijanšan, Karakorum, Kunlun i Hindukuš, čiji se veći deo nalazi u Tadžikistanu, dok manji delovi pripadaju Kirgistanu, Avganistanu, Kini i Pakistanu.

Sama avantura dešava se od 27. jula do 17. avgusta, a osmočlana ekspedicija na put kreće avionom iz Beograda preko Istambula do Biškeka glavnog grada Kirgistana, zatim od Biškeka ekspedicija nastavlja preko Oša, drugog po veličini grada u Kirgistanu, do baznog logora na 3.600 metara odakle kreće uspon na vrh.

Subotičanin u pohodu na Lenjinov vrh visok 7.134 metra

Ekspedicija traje 22 dana, a planirani okvirni datum za izlazak na vrh je 10. avgust, a u toku penjanja planirano je postavljanje visinskih kampova na 4.200, 5.400 i 6.100 metara nadmorske visine.

Nikola se planinarstvom bavi od 2003. godine i od tada se popeo na veliki broj planinskih vrhova od kojih su najznačajniji ostvareni 2005. godine kada se popeo na najviši vrh Evrope "Elbrus" visok 5.642 metra, pa zatim dve godine kasnije (2007) uspešnim penjanjem na najviši vrh Južne Amerike "Akonkagva" koji se nalazi na visini od 6.962 metra.

Subotičanin u pohodu na Lenjinov vrh visok 7.134 metra

2005 - Vrh "Elbrus" (5.642 metra)

Subotičanin u pohodu na Lenjinov vrh visok 7.134 metra

2007 - Vrh "Akonkagva" (6.962 metra)

Po rečima našeg sugrađanina savlađivanje ovog uspona vrh za njega znači još jedan korak prema konačnom cilju, a to je odlazak na neki od Himalajskih vrhova visine preko 8.000 metara nadmorske visine.

Bez podrške sponzora

Planinarski sport ne spada u grupu atraktivnih za sponzore pa je tako subotički sportista osvajanje ovih impozantnih visina u većini slučajeva morao da finansira iz sopstvenih izvora i tek ponekom donacijom, a nažalost tako će biti i u ovom poduhvatu s obzirom da, kako kaže Nikola, i pored nekoliko poslatih molbi za sponzorstvo niko mu na molbe nije čak ni odgovorio, što je za njega vrlo razočaravajuće pri čemu napominje da pored ličnog angažovanja najveću podršku ima upravo od Planinarskog kluba "Spartak" čiji je član, ali ističe i značajnu podršku porodice i prijatelja.

Nikola takođe napominje da veliku energiju i motivaciju izvlači iz ljubavi i strasti prema ovom sportu, kao i volji i želji da u svakom narednom pokušaju napravi korak više, pa se tako nada da će uspešno realizovati i uspon na vrh "Lenin", što će sigurno napraviti dobru platformu za nove izazove.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 6360

Povezana vest

Povezane teme

planinari

planinarska ekspedicija

planinarski klub spartak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.