Komentara: 5
Pregleda: 3535

Subotičani solidarni u kriznim vremenima

14.01.2021. u 14:30h
Izvor: Subotica.com
Subotički ogranak Združene akcije "Krov nad glavom" je za šest vikenda podelio nešto više od 600 obroka solidarnosti našim najugroženijim sugrađanima, a sve to ne bi bilo moguće da Subotičani nisu pritekli u pomoć, stavivši na raspolaganje svoje slobodno vreme, kuvarska umeća i donacije u vidu namirnica, prevoza ili solidarnog dinara, te tako još jednom pokazali humanost na delu.
Subotičani solidarni u kriznim vremenima

Od kraja novembra, svakog vikenda vredni volonteri ZA "Krov nad glavom" kuvaju obroke solidarnosti na prostoru Mini Jugoslavije, obezbeđujući na taj način bar jedan ručak nedeljno našim najugroženijim sugrađanima. Po susretu podele oko 100 do 120 obroka, a prošlog vikenda su oborili rekord, pripremivši 140 porcija đuveča sa mesom za one koji su u potrebi.

- Trudimo se da porcije budu obilate i verujemo da im to dosta pomaže, jer mnogi od njih ne mogu da obezbede sebi ručak svaki dan, a neki čak ne mogu uopšte. To im predstavlja i određeno rasterećenje, da svoje resurse rasporede i tih dana uštede za neke druge potrebe - kaže Boris Telečki, aktivista ZA "Krov nad glavom". - Akciju smo proširili i na okolna mesta, da nije samo uključena Subotica, već i Palić, Šupljak, Hajdukovo i Tavankut. Tamo smo pronašli ili su nam se javili sugrađani koji bi jednom nedeljno želeli topli obrok, a svakako ćemo nastaviti da proširujemo akciju koliko god možemo, jer na ovaj način želimo da iskažemo solidarnost sa njima. Smatramo da svako zaslužuje da ne bude gladan i da ima krov nad glavom, što su naše težnje i vrednosti za koje se zalažemo.

Subotičani solidarni u kriznim vremenimaSubotičani solidarni u kriznim vremenimaSve ovo je moguće zahvaljujući Subotičanima dobrog srca, koji su još jednom pokazali humanost na delu. Kako nam priča Telečki, na početku akcije bilo je uključeno svega nekoliko volontera i jedan profesionalni kuvar, a kako su nedelje prolazile, sve više sugrađana je priteklo u pomoć, tako da ih je danas oko dvadesetak.

- Neki od nas učestvuju u kuvanju i pakovanju obroka, a neki pomažu u distribuciji i nude svoja vozila da dostave hranu na adresu naših ugroženih sugrađana. Ovde se radi i o slobodnom vremenu, koje je svima veoma važan resurs, a sve ovo ne bi bilo moguće ni bez donacija solidarnih građana od kojih se kupuju namirnice za pripremu obroka. Tako da, kada je u pitanju solidarnost i humanost, u poslednjih godinu do godinu i po dana, Subotičani su se zaista aktivirali. Krizne situacije generalno pokreću i motivišu ljude, doprinose tome da proradi humanost, empatija i solidarnost, te čvrsto verujemo da ukoliko želimo da gradimo jednako društvo, prvo svi treba da se promenimo i postanemo solidarniji i humaniji, da imamo kolektivnu svest, kako nas individualnizam ne bi pojeo - poručuje Telečki.

Subotičani solidarni u kriznim vremenima

Svi koji su u mogućnosti i žele da se pridruže inicijativi "Obrok solidarnosti", bilo tako što će kuvati, raznositi hranu ili donirati namirnice, mogu da kontaktiraju subotički ogranak Združene akcije "Krov na glavom" putem Fejsbuk ili Instagram stranice, a donacije u vidu novčanih sredstva od kojih se pripremaju obroci, mogu uplatiti na:

Dinarski žiro-račun: 200-2817610101029-03 (Poštanska štedionica)
Svrha uplate: Obrok solidarnosti Subotica
Primalac: Udruženje 4. Mini Jugoslavija, Otmara Majera 10, Subotica
Šifra plaćanja: 289

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 3535

Povezana vest

Povezane teme

humanost

boris telečki

krov nad glavom

obrok solidarnosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.