Komentara: 3
Pregleda: 3448

Subotičani slušali o nastanku panka

29.02.2020. u 12:30h
Izvor: TV Subotica
Sudbinu početaka panka, tokom četiri decenije, pisac Zoran Ilić ovekovečio je u svom romanu "Uvod u pank", koji je Subotičanima predstavljen u Gradskoj biblioteci. U svom delu autor se bavi fenomenom ovog pravca muzike, kao i šireg društvenog pokreta nastalog u doba tačerizma.
Subotičani slušali o nastanku panka

Delo u preko dve stotine fragmenata, kroz romanesknu formu govori o nastanku panka 70-tih godina prošlog veka i seća se glavnih aktera ovog rok muzičkog pravca, poput "Ramones", "The Clash" i "Sex pistols", te onih koji su ove zvuke širili prostorima bivše Jugoslavije, "Pankrta" i "Pekinške patke".

- Jedna od stvari koje su me naterale da se bavim pankom, bio je taj anarhistički pristup. Pank nastaje u Engleskoj u doba tačerizma, tu imamo kod Stramera i "Sex pistols-a" neke levičarske, da ne kažem, anarhističke ideje i to su bile, pošto sam i sam čak i u ovom vremenu levičar, neke polazne koordinate koje su me uputile ka panku - kazao je autor Zoran Ilić.

Subotičani slušali o nastanku panka

U vreme stare Juge, naš grad bio je jedan od onih u kojima je pank pronašao svoje poklonike. Tako se u ovoj knjizi mogu pročitati i redovi posvećeni jednoj subotičkoj grupi, koja je delovala početkom 80-tih godina.

- To je hardkor pank grupa, mislim da se zove "Giuseppe Carabino", a njoj me je privukao gest kako su odabrali ime svojoj grupi. To je ime i prezime italijanskog revolucionara, koje je bilo i naziv ulice u kojoj je stanovao pevač "Termita", čuveni Kralj. Oni jesu pankeri, ali to je pomalo romantičarski da svoj bend nazovete u čast neke grupe "Termiti" kojoj se diviš - rekao je Ilić.

Subotičani slušali o nastanku panka

Svi ovi akteri, pre više decenija, postavili su temelje panka koji se i sada izvodi u gotovo nepromenjenom obliku.

- Bojim se da muzika nedozvoljava neki veliki razvitak, jer kad bi krenulo puno da se menja i da se razvija, onda bi se izašlo iz okvira panka. Ako imamo i u ovom vremenu pank grupe, mislim da moraju da se drže nekih početnih postulata na kojima je pank i nastao 70-tih godina - kazao je autor. 

Pank hronika koja povremeno prelazi u roman, i roman koji povremeno prelazi u pank hroniku, kako kaže Ilić, namenjena je pre svega mlađoj publici koja nije doživela vreme njegovog nastanka, kao i onima koji su do danas ostali verni nosiocima ovog žanra.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 4 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 3448
Povezane teme

promocija knjige

gradska biblioteka

gradska biblioteka subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.