Komentara: 20
Pregleda: 3559
Foto

Subotičani od sada mogu da provere kvalitet vazduha sa dvadesetak lokacija u gradu

17.11.2023. u 13:16h
Izvor: Subotica.com
Zahvaljujući meračima kvalietat vazduha i aplikaciji, projektu koji je realizovala organizacija „IT Subotica 2030“, Subotičani će od ove zime moći da prate kvalitet vazduha, odnosno nivo zagađenja.
Subotičani od sada mogu da provere kvalitet vazduha sa dvadesetak lokacija u gradu

Merači zagađenja vazduha postavljeni su na 20 lokacija kako u centru grada, tako i na njegovim obodnim delovima poput Kelebije i Palića, a kakvo je trenutno stanje građani će moći da provere putem android aplikacije „xEco“.

- Primera radi, na Paliću je u dobar kvalitet, na Kelebiji loš, verovatno zbog loženja, u Ulici Desanke Maksimović vazduh je prihvatljiv. Dakle zahvaljujući ovoj tehnologiji građani mogu u realnom vemenu da prate šta se događa oko njih i da potvrde ono što vrlo često mogu i sami da osete svojim čulima - objašnjava Dejan Lekić, autor aplikacije. – Sa kolegama iz “IT Subotica 2030” sarađivao sam na izboru merača koji će biti instalirani a ti podaci se obrađuju u aplikaciji. Subotica je jedan od gradova u Vojvodini koja ima prekomerno zagađen vazduh, ali ta prekomernost nije tako dramatična kao u drugim mestima. Prema analizama koje objavljuje Agencija za zaštitu životne sredine, dva grada Kikinda i Vršac imaju dobar kvalitet vazduha, svi ostali imaju blago prekoračen zagađen vazduh, a to je mnogo bolja situacija nego u ostatku Srbije. Novi Pazar, Užice, Valjevo, Smederevo imaju mnogo, čak za 20 do 30 puta veće koncentracije zagađenih materija nego u Vojvodini. Objašnjenje za to je jednostavno, nalazimo se na ravnom terenu, ma dosta vetra, mnogo bolje je gasifikovana nego ostatak Srbije.

Subotičani od sada mogu da provere kvalitet vazduha sa dvadesetak lokacija u graduOvim projektom “IT Subotica 2030”, koja okuplja kompanije iz oblasti informacionih tehnologija i obrazovne ustanove,   želela je da da svoj doprinos zaštiti životne sredine i omogući sugrađanima da prate stepen zagađenja u realnom vremenu.

- Želeli smo da damo svoj doprinos rešavanju problema zagađenosti vazduha, tako što ćemo nabaviti merače. Ovi merači nisu precizni kao oni koje kupuje država, ali su dovoljno dobri da pokažu neke parametre. Nama je bitno da vidimo da li su možda neki delovi grada zagađeni, zato s druge strane imamo neke druge delove, poput Palića, gde možete da se prošetate. Ono što nama podaci pokazuju, jeste da postoje razlike u delovima grada i to je dobro. Ali i kada znamo podatke, onda znamo konkretnije šta treba da uradimo na sprečavanju zagađenja. Kako može  Grad da reaguje, ali  i mi da pomognemo. Pomoć Gradu se najviše ogleda u edukaciji građana, njihovom informisanju… – ističe Petar Stakić, u ime organizacije “IT Subotica 2030”. – Ovo je prva faza, ovi merači nisu jeftini i do sada smo pokrili samo Suboticu, ali planiramo da to uradimo i u okolnim mestima.

Subotičani od sada mogu da provere kvalitet vazduha sa dvadesetak lokacija u graduGrad Subotica ima jednu mernu tačnu koja daje najpreciznije podatke, klasičnim mtodama, ali ne u realnom vremenu već sa zakašnjenjem, zbog čega je građanski monitornig dobra dopuna zvaničnim podacima.

- Radimo na izradi plana kvaliteta vazduha, uvođenje mera za smanjenje zagađenja sa posebnim akcentom na građane, njihovu informisanost šta oni mogu da urade.  Imamo u planu i proširenje zvaničnog monitoringa, ali to svakako neće biti veliki broj tačaka. Bitno nam je da kroz zvanična merenja imamo reperezentativne tačke u urbanoj zoni, u saobraćajnoj zoni i nadam se u nekoj zoni rekreacijE  što bi bio dobar pokazatelj a ovo je sve jedna dobra dopuna celom tom sistemu -  smatra Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine. – Najčešći zagađivači u zimskom periodu je grejanje objekata, obzirom da tokom leta nemamo prekoračenje graničnih vrednosti. U Subotici postoji 12.000 ložišta po najnovijim podacima, a to zavisi upravo od svih nas.

Subotičani od sada mogu da provere kvalitet vazduha sa dvadesetak lokacija u graduOsim na aplikaciji „xEco“, podaci o zagađenju dostupni su i na sajtu AirVisual, a u planu je da se uskoro nađu i na aplikaciji i podsajtu „IT Subotica 2030“.

Izvor: Subotica.com
Tribina: Kakav vazduh udišemo u Subotici? Tribina: Kakav vazduh udišemo u Subotici? Tribina: Kakav vazduh udišemo u Subotici? Tribina: Kakav vazduh udišemo u Subotici? Tribina: Kakav vazduh udišemo u Subotici? Tribina: Kakav vazduh udišemo u Subotici? Tribina: Kakav vazduh udišemo u Subotici? Tribina: Kakav vazduh udišemo u Subotici?
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 meseci i 3 dana
Komentara: 20
Pregleda: 3559
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.