Komentara: 5
Pregleda: 5098

Subotica traži nove vozove

22.08.2011. u 15:28h
Izvor: Press Online
Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i predsednici opština Sente, Kanjiže i Čoke Aniko Širkova, Mihalj Njilaš i Predrag Mijić potpisali su nedavno objedinjeni zahtev direktoru JP „Železnice Srbije", u kojem traže prioritet u raspodeli 12 dizel-motornih vozova ruske proizvodnje, koje je naručilo to preduzeće, a čija se isporuka očekuje do kraja 2012. godine
Subotica traži nove vozove
Oni zahtevaju isporuku tri garniture dizel-motornih vozova iz prvog kontingenta s obrazloženjem da je javni železnički prevoz na relaciji Subotica - Senta - Čoka - Kikinda, Subotica - Horgoš - Kanjiža, Subotica - Sombor u izuzetno kritičnom stanju, kao i na kraku prema Segedinu, gde najčešće dolazi do kvarova, velikih kašnjenja, odlaganja ili otkazivanja polazaka dizel-motornih vozova iz serije 812 (šinobusi).

Čelnici pomenutih lokalnih samouprava kažu da građani teško podnose takvu situaciju i otvoreno iskazuju revolt i prenose nezadovoljstvo i na zaposlene u železnici i predstavnike lokalne samouprave. Kako stoji u dopisu, za potrebe ovog regiona uopšte nisu nabavljana železnička vozna sredstva, već su se obavljale samo najnužnije popravke na dotrajalim šinobusima kupljenim daleke 1960, dok su, istovremeno, u više navrata obezbeđivane kompletne garniture vozova za mesta u centralnoj Srbiji. Poznavaoci prilika na „Železnici" kažu da postoji preka potreba za novim garniturama i na drugim relacijama u Vojvodini, kao na primer Pančevo - Vršac, Pančevo - Zrenjanin - Kikinda, zatim na pruzi Novi Sad - Odžaci - Sombor i drugde. Prema rečima stručnjaka, za područje Severnobačkog i Zapadnobačkog okruga koji, u smislu organizacije železničkog saobraćaja funkcionišu kao celina, bilo je neophodno sedam dizel-motornih vozova da bi putnički saobraćaj bio redovan.

Posebno su ugroženi korisnici koji gravitiraju ka Subotici iz pravca Sente, gde se vozovi najčešće otkazuju a, s druge strane, Senta je veoma slabo povezana autobuskim linijama sa Suboticom. Pošto su, osim vojvođanskih, prisutne inicijative i drugih lokalnih samouprava iz Srbije, čak i onih koji su u prethodnim nabavkama dobili nove vozove, veruje se da će nove garniture biti raspoređene tamo gde su najpotrebnije.

Međutim, član Gradskog veća Subotice Laslo Karai rekao je da iz „Železnica" još nisu dobili odgovor na dopis koji su poslali početkom maja.

Izvor: Press Online
Postavljeno pre 12 godina i 7 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 5098
Povezane teme

vozovi

železnice srbije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.