Komentara: 10
Pregleda: 7377

"Subotica-trans" spreman za nove uslove o prevozu dece

08.08.2019. u 17:52h
Izvor: TV Subotica
Krajem jula je usvojen novi Pravilnik o organizovanom prevozu dece autobusima, koji donosi znatno oštrije uslove za prevoznike počev od 1. septembra, kada će stupiti na snagu. Iz JP „Subotica-trans“ poručuju da su u završnoj fazi priprema da budu u potpunosti spremni, kao i da će sve što Pravilnik propisuje moći da ispune.
"Subotica-trans" spreman za nove uslove o prevozu dece

Pravilnik o organizovanom prevozu dece autobusima propisuje nove obaveze koje se odnose kako na vozače, tako i na sama vozila, a koje će prevoznici sa prvim danom škole, morati da ispune. Svaki autobus koji se angažuje za grupu đaka, moraće da ima sigurnosne pojaseve, a vozač koji je za volanom, dozvolu najmanje tri godine, objašnjavaju u JP „Subotica-trans“.

- U svemu tome, prevoznici će imati nove obaveze po pitanju angažovanih ljudi i vozila. Predviđeno je da vozila kojima će se prevoziti deca moraju imati pojaseve, a vođe grupa, to su oni koji organizuju prevoz, moraće da se potrude da prevoženje ne počene dok sva deca ne budu stvarno i vezana sigurnosnim pojasevima. Posebne obaveze su stavljene pred prevoznika na taj način što će vozač koji vozi moći da ima lekarski pregled koji je star najviše godinu dana, a ne kao uopšte vozači kada voze putnike koji važi tri godine, što će iziskivati i određene finansijske obaveze prevoznika. Autobusi će morati da idu na tehničke preglede na mesec dana, to će biti maksimalna starost tehničkog pregleda kada se prevoze deca. Nažalost, starost vozila nije ograničena, ali onaj koji je propisivao, verovatno zna zašto je doneo takvu odluku - kaže Milan Vasović, izvršni direktor JP „Subotica-trans“.

"Subotica-trans" spreman za nove uslove o prevozu dece

U subotičkom javnom preduzeću za prevoz putnika poručuju da su se uvek trudili da prevoz dece obavljaju na najvišem nivou bezbednosti, te da pozdravljaju regulisanje oblasti koja u fokus stavlja najosetljiviju grupu učesnika u saobraćaju. Dodaju da su u toku poslednje pripreme i da će moći da ispoštuju sva nova pravila.

- Propis još nije stupio na snagu, tako da ćemo videti koliko će prevoznika biti u stanju da odgovori tim zahtevima. Naše preduzeće ima ograničeni broj autobusa koji poseduju sigurnosne pojaseve, već smo sada preduzeli mere da se proveri ispravnost svih pojaseva, ako neki nedostaje da se zameni, tako da za 1. septembar budemo spremni. Ove uslove možemo i moramo da ispunimo, tu dikusije nema. Deca zaslužuju posebnu pažnju kada je u pitanju njihova bezbednost - poručuje Vasović.

Pravilnik propisuje i da na svaku grupu do 30 dece mora da bude jedan pratilac, a više od toga dva. Samo izuzetno, kada reč o linijskom prevozu, to može da bude vozač, a „Subotica-trans“ sada ima samo jednu takvu liniju – onu koja prevozi đake iz Nose.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 7377
Povezane teme

bezbednost učenika

Suboticatrans

sutrans

bezbednost dece

bezbednost u saobraćaju

autobuski prevoz

jp subotica-trans

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.