• Pregleda: 5905

"Subotica-trans" spreman za nove uslove o prevozu dece

Krajem jula je usvojen novi Pravilnik o organizovanom prevozu dece autobusima, koji donosi znatno oštrije uslove za prevoznike počev od 1. septembra, kada će stupiti na snagu. Iz JP „Subotica-trans“ poručuju da su u završnoj fazi priprema da budu u potpunosti spremni, kao i da će sve što Pravilnik propisuje moći da ispune.
"Subotica-trans" spreman za nove uslove o prevozu dece

Pravilnik o organizovanom prevozu dece autobusima propisuje nove obaveze koje se odnose kako na vozače, tako i na sama vozila, a koje će prevoznici sa prvim danom škole, morati da ispune. Svaki autobus koji se angažuje za grupu đaka, moraće da ima sigurnosne pojaseve, a vozač koji je za volanom, dozvolu najmanje tri godine, objašnjavaju u JP „Subotica-trans“.

- U svemu tome, prevoznici će imati nove obaveze po pitanju angažovanih ljudi i vozila. Predviđeno je da vozila kojima će se prevoziti deca moraju imati pojaseve, a vođe grupa, to su oni koji organizuju prevoz, moraće da se potrude da prevoženje ne počene dok sva deca ne budu stvarno i vezana sigurnosnim pojasevima. Posebne obaveze su stavljene pred prevoznika na taj način što će vozač koji vozi moći da ima lekarski pregled koji je star najviše godinu dana, a ne kao uopšte vozači kada voze putnike koji važi tri godine, što će iziskivati i određene finansijske obaveze prevoznika. Autobusi će morati da idu na tehničke preglede na mesec dana, to će biti maksimalna starost tehničkog pregleda kada se prevoze deca. Nažalost, starost vozila nije ograničena, ali onaj koji je propisivao, verovatno zna zašto je doneo takvu odluku - kaže Milan Vasović, izvršni direktor JP „Subotica-trans“.

U subotičkom javnom preduzeću za prevoz putnika poručuju da su se uvek trudili da prevoz dece obavljaju na najvišem nivou bezbednosti, te da pozdravljaju regulisanje oblasti koja u fokus stavlja najosetljiviju grupu učesnika u saobraćaju. Dodaju da su u toku poslednje pripreme i da će moći da ispoštuju sva nova pravila.

- Propis još nije stupio na snagu, tako da ćemo videti koliko će prevoznika biti u stanju da odgovori tim zahtevima. Naše preduzeće ima ograničeni broj autobusa koji poseduju sigurnosne pojaseve, već smo sada preduzeli mere da se proveri ispravnost svih pojaseva, ako neki nedostaje da se zameni, tako da za 1. septembar budemo spremni. Ove uslove možemo i moramo da ispunimo, tu dikusije nema. Deca zaslužuju posebnu pažnju kada je u pitanju njihova bezbednost - poručuje Vasović.

Pravilnik propisuje i da na svaku grupu do 30 dece mora da bude jedan pratilac, a više od toga dva. Samo izuzetno, kada reč o linijskom prevozu, to može da bude vozač, a „Subotica-trans“ sada ima samo jednu takvu liniju – onu koja prevozi đake iz Nose.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

10
Joso Odgovori
Dok drugi prevoznici pune svoje autobuse svakodnevno na relacijama ka i iz Subotice prema gradovima u Srbiji,rukovodstvo Suboticetransa koristi visoko turisticke autobuse za prevoz u lokalu,najdalje do Bikova i Kanjize.U Suboticatransu se jos ponasaju kao u vreme komunizma.
Ma nermoj JOSO
I šta je problem što luksuzni busevi saobraćaju na prigradskim linijama???? Ajde sedi JOSO u bus bez klime i otputuj samo do Bajmoka, Ljutova ili Tavankuta..
SWANO Odgovori
U malom bus. strpaju 25 dece koja stoje. Deca putnici sramota koga lazete?
milorad Odgovori
Josa je u pravu,Suboticatrans se orjentisala samo na gradsku voznju,njih prevoz putnika po Srbiji i inostranstvu koliko vidim ne interesuje.Drugi prevoznici imaju skoro pa svakodnevne pune autobuse,pogotovo Nis expres a voze ljude sa krsevima.Turisticke autobuse koje ima Subotica trans svaki privatnik bi rado video u svom vlasnistvu da krstare putevima evrope.
sss sss
Koji turistički autobusi ? Jel to ovi što krenu da krstare po Evropi ,pa ih šlepaju nazad iz te Evrope u garažu ? Ti autobusi i jesu za Tavankut ,Bajmok i Kanjižu ,za sve to, samo ne za turizam! A,sve zato što se ne ulaže u tu delatnost,u kupovinu mlađih autobusa,namenjenih za turizam.
Trovach Odgovori
Sto se mene tice, uvek sam voleo da su svi prozori na autobusu otvoreni i to mi je bilo prijatnije od bilo kakve klime. Srecom, usluge "Suboticatransa" nisam bio prinudjen koristiti godinama, ali sam morao pre mesec i po, a i tada sam zazalio. Najradje cu svojim nogama sledeci put otici peske od srpskog sora do Kera. Bar cu se nagledat' lipog svita po Gradu . Ovako, cesto ni ne prosetam gradom jer uvek negde zurim.
Dux Odgovori
Nego ko vam donirao boju kojom ste farbali autobuse? Metalac Gornji Milanovac?
Uvek u pravu Odgovori
Ako vas deca sa đačkim mesečnim kartama ne izvuku iz krize niko neće.
Lala Odgovori
Hvala Bogu da se neko setio da nasoj deci, posebno iz vrtica, trebaju pojasevi.
nja Odgovori
Pa bilo bi lepo da se potrude i oni a i Uprava vrtica da najam autobusa za jedan izlet na Ergelu ne kosta 9000, a za minibus 8000...mozda bi vise dece i islo...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.