• Pregleda: 1633

Subotica subvencioniše kredite poljoprivrednicima

Grad Subotica sufinansiraće deo kamate kratkoročnih kredita poljoprivrednika za nabavku obrtnih sredstava.
Subotica subvencioniše kredite poljoprivrednicima

Pravo na učešće imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, sa aktivnim statusom i prebivalištem na teritoriji Grada Subotice, koja žele da podugnu kredit na godinu dana.  Ukupna sredstva za ovu namenu iznose 2.500.000 dinara i obezbeđena su u budžetu Grada.

Iznos kredita odobrava poslovna banka podnosiocu zahteva u minimalnom iznosu od 100.000 dinara i maksimalnom iznosu do 500.000 dinara. Godišnja fiksna kamata je 7,5%, od toga 6,5% godišnje subvencioniše Grad Subotica, 1% godišnje plaća Korisnik kredita. Naknade za odobravanje kredita nema.

- Način otplate kamate je mesečno ili tromesečno u skladu sa anuitetnim planom otplate, a način otplate glavnice je mesečno, tromesečno ili šestomesečno u skladu sa anuitetnim planom otplate – navodi se u javnom pozivu.

Banka sa kojom je Grad Subotica zaključio sporazum je OTP Banka Srbija a.d. Novi Sad.

Poljoprivredni proizvođač, odnosno korisnik kredita je obavezan da sredstva kredita koristi isključivo za kupovinu obrtnih sredstava (seme, sadni materijal, mineralno đubrivo, zaštitna sredstva, gorivo, hrana za životinje, tekuće održavanje opreme, mehanizacije i objekata…).

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
Slobodan Odgovori
Vrlo korisna stvar, pogotovo manjim proizvodjacima kojima nedostaje masa obrtnih sredstava. Podrska za ovakve stvari.
Tako Odgovori
Ovo je dobro za poljoprivrednike, samo treba da postoji neki projekt koordinator koji će pomoći u celoj ovoj operativi. Ne zna onaj što vozi traktor kako da dođe do još jednog, a treba mu. Pohvala i pozdrav iz okoline Subotice
Laco Odgovori
Još jedna lepa vest za poljoprivrednike. Svaka pomoć im je dobrodošla,siguran sam da će poljoprivrednicima sa ovim pomoći da kupe mehanizaciju koja im je potrebna da bi lakše obavljali svoje poslove!
Каролинг Odgovori
Ово је одлична вест за наше пољопривреднике, локална самоуправа води рачуна о једној од наших најважнијих привредних грана.
Politikolog Odgovori
Kratka rekapitulacija ekonomske nelogike: Grad plasira određenu svotu novca za ovaj fond. Kamatna stopa koju plaćaju poljoprivredni proizvođači je 1% godišnje, što nije mnogo. Umesto da novac cirkuliše samo između Grada i poljoprivrednih proizvođača i da se fond vremenom blago povećava (zbog 1% kamate), iz neobjašnjvih razloga se ubaci banka sa kamatnom stopom od 7.5%. Poljoprivredni proizvođači ostaju na istom, banka koja je posrednik je u dobitku, a fond se samo ispumpava i Grad je u gubitku jer plaća razliku kamate banke i 1% kamate koju poljoprivredni proizvođači svakako plaćaju, tj. plaća razliku od 6.5%. Moje pitanje je koja je uloga i korist banke u svemu ovom.
Akotepitaju Odgovori
Resava se problem nezadovoljnih pacijenata, gradi se i uredjuje grad, pomazu se poljoprivrednici... ovi sto setaju za pare izgubice sve i jedan razlog sa kojim u medije izlaze, a zbog kog kao protestvuju...
superbot Odgovori
Napokon će i poljoprivrednici nešto da dobiju, ako uopšte nešto dobiju.
U svakom slučaju, ako nešto dobiju, zaslužili su, da nema njih, mi botovi i ostali džabalebaroši bi umrli od gladi.
JOJ Odgovori
Znaci da ce 5 poljoprivrednika dobiti novac. Cita li neko vest??? Koliko poljoprivrednika ima u nasoj opstini??? 100000 je smesno za cinjenicu koliko kosta seme. Cak i onda je to 25 ljudi kojima tih 100000 bas i ne znaci puno. Kamata u bankama koji odobravaju kredite u celom njima potrebnom iznosu je oko 2, 5%. Ovo je smesna vest koja ima za zadatak da zamaze oci.
Majstor
Ne znači. Znači da Vi ne čitate vest. Grad ne daje sav novac (100.000 - 500.000 RSD) već samo pokriva 6.5% od tog iznosa. Banka daje iznos koji poljoprivrednik uzima, poljoprivrednik vraća tu sumu + 1% kamate, a ostatak kamate (6.5%) banci plaća grad.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.