Komentara: 20
Pregleda: 3377
Foto

Subotica prednjači u korišćenju solarnih sistema

16.12.2021. u 15:50h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće predstavljena je kompanija „SOLID Solar Energy Sistems", koja proizvodi solarne panele i sisteme za grejanje na obnovljive izvore energije. Inače, ova kompanija sa sedištem u Austriji, planira investiciju u našem gradu - izgradnju solarne elektrane, zbog koga je nedavno usvojen novi plan detaljne regulacije u Bikovu.
Subotica prednjači u korišćenju solarnih sistema

Domaćin i inicijator susreta austrijske kompanije i privrednika iz našeg grada bio je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić.

Subotica prednjači u korišćenju solarnih sistema

- Predstavnici privrede iz našeg grada dobili su značajne informacije omogućim rešenjima koja obezbeđuju bolju energetsku efikasnost, smanejnje emisije štetnih gasova, korišćenje solarne energije u pojedinačnim objektima ali i većim sistemima – istakao je gradonačelnik Bakić. - Subotica je već uključena u veliki projekat energetske efikasnosti i snabdevanja energijom koji  realizujemo u okviru IPA prekogranične saradnje sa Hrvatskom. Projekat je vredan 85 miliona dinara i predviđa postavljanje solarnih panela na devet objekata javne  namene i energetsku sanaciju OŠ „Matko Vuković“ i OISŠ „Svetomir Bojanin“. Ovo će podići svest o važnosti  zašite životne sredine i potencijale za korišćenje energetske efikasnosti  i solarnih elektrana. Naš Gerontološki centar je još ranije ugradio jedan broj solarnih panela te se može reći da Subotica zaista prednjači u uvođenju ove tehnologije u sisteme.

Planovi za izgradnju solarne elektrane još su u povoju, ali investitori poručuju da imaju jasne ciljeve za ulaganje u našem gradu.

Subotica prednjači u korišćenju solarnih sistema- Tek smo u početnim razgovorima, trebaju nam određene dozvole, kao i zakonske procedure koje treba da ispoštujemo. To je investicija od 50 megavata naponskog polja koje bi trebalo na toj lokaciji da se izgradi. U Pančevu, Novom Sadu i drugim gradovima smo već počeli i investicije se kreću od 15 pa do 100 miliona evra, ali umanjuju potrošnju fosilnih goriva do 60 odsto – objasnio je Hrvoje Milošević, predstavnik kompanije „Solid Solar Energy Sistems“. - Po celom svetu gradimo sisteme koji smanjuju emisije ugljen-dioksida, čiste vazduh, umanjuju potrošnju fosilnih goriva. Radimo na projektima u Srbiji za grejanje gradova, korišćenje solarne energije, skupljanje energije leti i korišćenje tokom zimskih dana kada se grejanje koristi u domaćinstvima. Želimo da pomognemo gradu da postane zeleniji, bude zdraviji i ostane za budućnost, da sledećih 20-30 godina korisnici grejanja na obnovljiv izvor energije dobiju stabilnu cenu.

Privrednicima se predstavila i Evropska banka za obnovu i razvoj (ERBD), čijim kreditom se, podsetimo, gradio prečistač otpadnih voda i Fabrika vode.

Subotica prednjači u korišćenju solarnih sistema

- Imamo već dobro izgrađen partnerski odnos sa Suboticom, a želimo da proširimo saradnju u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora, pre svega u oblasti daljinskog grejanja, energetske sanacije stambenih zgrada. Sa Ministarstvom energetike i rudarstva imamo formirane programe koji treba da budu veoma efikasni  kada su u pitanju energetska sanacija višestambenih zgrada i sistema za obnovljive izvore energije – objašnjava Bojan Bogdanović, menadžer programa za obnovljive izvore u daljinskoj energetici ERBD.

 

Izvor: Subotica.com
Prezentacija kompanije „SOLID Solar Energy Sistems“ i Evropske banke za obnovu i razvoj Prezentacija kompanije „SOLID Solar Energy Sistems“ i Evropske banke za obnovu i razvoj Prezentacija kompanije „SOLID Solar Energy Sistems“ i Evropske banke za obnovu i razvoj Prezentacija kompanije „SOLID Solar Energy Sistems“ i Evropske banke za obnovu i razvoj Prezentacija kompanije „SOLID Solar Energy Sistems“ i Evropske banke za obnovu i razvoj Prezentacija kompanije „SOLID Solar Energy Sistems“ i Evropske banke za obnovu i razvoj Prezentacija kompanije „SOLID Solar Energy Sistems“ i Evropske banke za obnovu i razvoj Prezentacija kompanije „SOLID Solar Energy Sistems“ i Evropske banke za obnovu i razvoj
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 3377
Povezane teme

solarno grejanje

obnovljivi izvori energije

solarni kolektori

solarni paneli

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.