Komentara: 6
Pregleda: 6788
Foto

Subotica nije spavala u Noći muzeja

19.05.2019. u 17:36h
Izvor: Subotica.com
Na više od 30 lokacija u Subotici i na Paliću, manifestacija "Noć muzeja" izmamila je nekoliko hiljada sugrađana koji su, od 17 časova po do 1 čas iza ponoći, bili u prilici da uživaju u bogatom programu, otvaranju izložbi, brojnim radionicama, predstavama, filmovima i koncertima.
Subotica nije spavala u Noći muzeja

Izložba crteža, maketa i poruka inspirisanih secesijskim građevinama našeg grada, koje je izradilo više stotina dece iz 30 vaspitnih grupa PU "Naša radost", otvorila je Noć muzeja u Gradskom muzeju Subotica. U prisustvu velikog broja roditelja i vaspitača, mališani su razdragano obilazili svoja umetnička dela i ponosno pokazivali na deo muzeja koji krase.

- Nama su važni svi posetioci, ali najviše deca jer je upravo to uzrast u kojem bi trebalo početi razvijati svest o bogatom kulturnom nasleđu kojim obiluje naš grada - rekla je Olga Kovačev Ninkov, istoričarka umetnosti Gradskog muzeja Subotica. - Skrenula bih pažnju svima koji misle da deca ne treba da idu u muzeje, da su oni još mali i da to ne mogu da razumeju. To nije tačno i to je pokazala ova izložba, jer su vaspitačice sa kojima smo prošlog leta počeli da sarađujemo toliko revnosno dolazile na sve radionice sa decom, obilazile grad i sve secesijske građevine, a ono što je nas najviše iznenadilo je bilo da su deca u svojim mestima otkrivala secesiju i naučila nas novim stvarima koje do sada nismo znali.

Subotica nije spavala u Noći muzeja

Nakon izložbe "Kako je linija progovorila", više hiljada sugrađana je tokom večeri obilazilo svaki izložbeni prostor Gradskog muzeja, uživajući u postavkama Oskara Vojnića, Galerije mađarske likovne umetnosti u Vojvodini, izložbi o meteoritima i Đorđu Bošanu, a najviše pažnje je izazvala stalna postavka Prirodnjačkog odeljenja "Priroda i čovek", smeštena u potkrovlju ove kulturne ustanove.

Gužva je bila i u Savremenoj galeriji Subotica, u kojoj je organizovana radionica za posetioce o eksponatima koji su predstavljeni na izložbi "U korak sa vremenom: razvoj ideje o savremenosti u kolekciji Savremene galerije Subotica". U toku večeri sugrađane su kroz izložbu subotičke umetnice Eme Pešti "Izmeštanje" vodili autorka i kustos izložbe Miroslav Jovančić, a veče je zatvorio koncert "Guarden quarteta".

Subotica nije spavala u Noći muzeja

Veliku pažnju posetilaca i ove godine je privukla Sinagoga, kroz koju je za prvih 20 minuta manifestacije prošlo više od 200 sugrađana, a do kraja večeri i nekoliko hiljada posetilaca koji su razgledali, fotografisali se i divili pogledu sa balkona na unutrašnojst ovog jedinstvenog bisera secesije.

- Svi govore da je subotička Sinagoga druga po veličini i druga po lepoti u Evropi, međutim, za nas je ona najlepša - rekla je Hajnalka Ileš, koordinatorka aktivnosti Fondacije "Subotička Sinagoga". - Naša Sinagoga nije priča samo za Suboticu, već i za ceo region, stoga treba da budemo veoma ponosni što je rekonstruisana i što su njena vrata ponovo otvorena. Još nije prošao dan, a da nismo imali bar po jednu grupu posetilaca koja želi da uđe i pogleda ovo remek delo secesije.

U Noći muzeja nije spavala ni Gradska kuća, još jedan izuzetan primer secesije, gde je Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica priredio je zanimljiv i bogat program za posetioce manifestacije. U toku večeri bile su organizovane radionice za decu na temu "Mala škola arheologije" i "Mala škola zaštite spomenika", a uz to je priređena izložba i prezentacija publikacija koje je ova kulturna ustanova izdala u okviru projekta "Common Heritage". Program je zatvorio tročasovni koncert učenika Muzičke škole Subotica u Velikoj većnici, koji su postigli uspehe na republičkim takmičenjima.

Subotica nije spavala u Noći muzeja

Od otvaranja pa sve do 1 čas iz ponoći, veliki broj sugrađana svih generacija neprestano je kružio holom Nove opštine, u kojem su bile izložene četiri makete minijaturnih železnica, nastalih po uzoru na austrijsku, nemačku i švajcarsku železnicu. Naš sugrađanin Tihomir Zoraja, rado je objašnjavao zainteresovanim posetiocima kako je nastala njegova maketa i koliko godina mu je bilo potrebno da je izradi, dok je njegov osmogodišnji sin Rajko ponosno upravljao vozovima i skretnicama.

- Maketa je trenutno duga 35 metara, a specifična je po tome što je pre godinu dana digitalizovana, tako da svaka kompozicija sada ima realne zvukove motora i vozova - objašnjava Zoraja, dodajući da mu je bilo potrebno čak sedam godina za izradu makete austrijske železnice. - Imao sam želju da deci napravim kućnu maketu železnica, ali sam ubrzo upoznao momke koji se već godinama bave modelartvom i tako je ovaj hobi prerastao u ljubav. Našalili smo se da maketa nikada ne može da se završi, ona se uvek dorađuje, sređuje, dodaju se neki novi detalji, te mi je plan da je proširim za još pet do deset metara i nadogradim novim elementima.

Subotica nije spavala u Noći muzeja

Prava žurka u Noći muzeja bila je u Ulici Age Mamužića, u kojoj je i ove godine organizovan "Trešerica market" na kojem su mladi lokalni umetnici i preduzetnici predstavili svoje ručno izrađene lampe, garderobu, nalepnice, postere, bedževe. Među njima je bio i naš sugrađanin Nebojša Drakulić, koji je sa svojom devojkom Tatjanom Ćirić pre nešto više od godinu dana osnovao unikatan brend "Psy butterfly", inspirisan psihodeličnim pravcem u muzici.

- Bavimo se štampom na tekstil, odnosno na majice, pantalone, helanke, torbe, šalove, kape, pa čak i na zavese za kupatilo. Otac i ja se štampom bavimo gotovo 20 godina, a sad je bio red i da ja pokrenem nešto svoje - priča Drakulić, objašnjavajući kako je došao na ideju da nazove svoj brend. - Jedno vreme sam slušao psihodelični tens i sećam se da sam ležao na ležaljci kada sam ugledao gusenicu i pomislio kako će i ona jednog dana biti lep leptir. Tako mi se rodila ideja da svoj brend nazovem "Psy Butterfly", jer osim što se rimuje i podseća na taj trenutak, govori i o psihodeličnim motivima koji najviše prožimaju našu odeću, ali isto tako negujemo i etno motive, jer želimo da ukažemo na to koliko imamo lepe etno šare koje smo nasledili tokom istorije i na koje treba da budemo ponosni.

Subotica nije spavala u Noći muzeja

Zanimljivo je bilo i na Paliću, gde su u ogranku Gradske biblioteke Subotica posetioci bili u prilici da posete izložbu umetničke grupe "BOSH+BOSH" i Slavka Matkovića, a potom i da uživaju u muzici 60. i 70. godina koju su za njih svirali Gordan Papić i prijatelji. Bogat program bio je organizovan i na Velikoj terasi, na kojoj su posetioci mogli da pogledaju izložbu "Jugoslovenska grafika druge polovine 20. veka" Savremene galerije Subotica, dok je za mališane organizovano Dečije pesničko veče sa Brankom Stevanovićem, upotpunjeno radionicom za izradu figura od gline i nastupom klovna. Veče je zatvorio džez koncert vokalnog kvarteta "MING".

Izvor: Subotica.com

Noć muzeja 2019

Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019
Pogledaj ostale fotografije

Noć muzeja 2019 - Trešerica

Noć muzeja 2019 - Trešerica Noć muzeja 2019 - Trešerica Noć muzeja 2019 - Trešerica Noć muzeja 2019 - Trešerica Noć muzeja 2019 - Trešerica Noć muzeja 2019 - Trešerica Noć muzeja 2019 - Trešerica Noć muzeja 2019 - Trešerica
Pogledaj ostale fotografije

Noć muzeja 2019

Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019
Pogledaj ostale fotografije

Noć muzeja 2019

Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019
Pogledaj ostale fotografije

Noć muzeja 2019

Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019 Noć muzeja 2019
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 6788

Povezana vest

Povezane teme

noć muzeja

noć muzeja u subotici

sinagoga

Gradski muzej Subotica

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.