Komentara: 0
Pregleda: 2946

Subotica ne podržava osamostaljenje ansambla

19.10.2011. u 17:28h
Izvor: Magyar Szó
Subotica ne podržava osamostaljenje ansambla

Savetnica gradonačelnika Subotice Ljubica Kiselički izjavila je da grad, kao jedan od osnivača subotičkog Narodnog pozorišta, ne podržava osamostaljenje Drame na mađarskom jeziku ovog teatra, da je stav grada da u vremenima ovakve ekonomske krize osamostaljenje ne predstavlja srećno rešenje i da ono nije prihvatljiv put ni za Suboticu. – Prema mom mišljenju, ova inicijativa je širenje mađarskog nacionalizma. Što se tiče slobode umetničkog izražavanja, izbora dela, predstave, reditelja ili uloga, mislim da je mađarski ansambl potpuno slobodan. Uspešno rade svi ansambli Narodnog pozorišta i ne vidimo potrebu za osamostaljenje. Za osamostaljenje je potrebno da svoju saglasnost da i grad, ali je stav grada da je to u ovom trenutku kontraproduktivno. Ali ukoliko Nacionalni savet Mađara u potpunosti preuzme osnivačka prava nove institucije i u potpunosti reši i njeno finansiranje, onda ja nemam ništa protiv – izjavila je za „Mađar so“ Ljubica Kiselički, povodom inicijative za osmostaljenje mađarskog ansambla subotičkog teatra, što bi predstavljalo osnovu za formiranje budućeg nacionalnog pozorišta Mađara u Vojvodini.

Prema rečima Ljubice Kiselički, savetnice subotičkog gradonačelnika za oblast kulture i racionalizaciju školske mreže, direktor Drame na mađarskom jeziku Zoltan Mezei joj se pre godinu dana obratio sa tim da je čuo da Nacionalni savet Mađara traži osamostaljenje mađarskog ansambla, dok je Nacionalni savet Mađara u dopisu naveo da osamostaljenje žele po zahtevu ansambla Drame na mađarskom jeziku.

Direktor Drame na mađarskom jeziku Zoltan Mezei izjavio je ranije za „Mađar so“ da je ekonomsko i pravno osamostaljene za njih značajno, obrazloživši da generalni direktor subotičkog teatra ima pravo veta. On je naglasio da aktuelna direktorka Ljubica Ristovski njima sada daje odrešene ruke, ali je dodao da bi sa jednim rigoroznijim direktorom u budućnosti i sa drugačijim odnosom stvari eventualno mogle biti promenjene, te da u tom slučaju ni budućnost ansambla nije zagarantovana. Osamostaljenje je zalog našeg dugoročnog opstanka – kazao je Mezei, dodavši da bi to bilo značajno i zbog mogućnosti dobijanja materijalne podrške na konkursima u matičnoj državi, budući da se iz pojedinih tamošnjih izvora podržavaju isključivo samostalne mađarske insitucije.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 12 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2946
Povezane teme

Ljubica Kiselički

Narodno pozorište

mađarski nacionalni savet

drama na mađarskom jeziku

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.