• Pregleda: 2947

Subotica na vrhu liste po trgovini ljudima

U subotičkom Višem javnom tužilaštvu godišnje se procesuira tri do četiri krivične prijave za trgovinu ljudima, zbog čega je, prvenstveno zbog blizine granice, naš grad u vrhu ove neslavne statistike – rečeno je juče u hotelu „Galerija”, gde je u toku dvodnevni trening „Lokalne zajednice u borbi protiv trgovine ljudima”.
Subotica na vrhu liste po trgovini ljudima

Trening namenjen stručnoj javnosti koji održava se u okviru projekta „Od opasnosti do sigurnosti: Unapređenje zaštite žrtava trgovine ljudima u Srbiji”, koji sprovode  Međunarodni komitet spasa, Udruženje građana „Atina” i Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima.

- Trgovina ljudima je krivično delo koje je dosta zastupljeno u radu Višeg javnog tužilaštva u Subotici. Na godišnjem nivou bude tri do četiri krivične prijave koje se procesuiraju u VJT u Subotici, koje sa još nekoliko tužilaštava  ima najviše ovih predmeta – predočava Branislav Rankov, zamenik Višeg javnog tužioca. - Veliki doprinos radu na ovim predmetima imaju centri za socijalni rad jer uglavnom nam oni  daju pravu sliku porodice odakle dolaze žrtve trgovine ljudima. Žrtve su uglavnom ženske osobe  od 20 do 40 godina, a u poslednje vreme su aktuelne priče o radnoj eksploataciji koja je povezana sa prostitucijom i krijumčarenjem ljudi. Na nivou Srbije godišnje bude podneta 31 krivična prijava za trgovinu ljudima, najviše ih ima u VJT u Sremskoj Mitrovici, Novom Pazaru, Vranju...

Tema trgovine ljudima je kompleksna i veoma ozbiljna i danas je okupila brojne delatnike koji su razmenjivali iskustva iz prakse.

- Ovaj dvodnevni trening namenjen je stručnoj javnosti u našem gradu, pre svega prestavnicima ustanova socijalne i zdravstvene zaštite, policije, tužilaštva i svim ostalim članovima lokalnog tima.  Tokom ovog treninga biće reči o indikatorima, prepoznavanju žrtava trgovine ljudima, ali i o migracijama u kotekstu trgovine ljudima – najavljuje Ilija Đukanović, koordinator Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima.

Andrijana Radoičić, koordinator Udruženja “Atina”, posebno je istakla značaj obrazovanja i podrške migrantima, kojih u Subotici ima dosta.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
jasmina Odgovori
U policiji Subotice postoje vrsni strucnjaci po pitanju trgovine ljudima,nadamo se da ce svoje bogato iskustvo primeniti da nas grad ne bude u vrhu po tom pitanju.Svu podrsku za inspektora [*...*]
B.S. Odgovori
Svi na okupu. Zaštitnici roma i migranata.
Kod te dve grupe je trgovina ljudima najzastupljenija. I da se ne lažemo, dobrovoljna. Romi se dobrovoljno bave prostitucijom, prošnjom i prodajom svoje dece. 99% migranata iz trenutne migracije sami krenu na put bez da ih neko tera (U Iranu, Pakistanu, Turskoj, Alžiru nije rat).
Ko će da zaštiti nas ostale koji radimo i plaćamo porez od vaših štićenika koji žive od donacija, socijalne pomoći i otimanja torbi i nakita na biciklu?
Centar za socijalni rad poslovično nemoćan. Opština nezainteresovana, osim da se preko ovaog njenog predstavnika pojavljuje svakodnevno u medijima. Tužilaštvo, ako uopšte nešto preduzme-ne okvalifikuje dela kako treba, predmeti im padaju pred sudom.
Ali neka ste se svi sastali da prozborite koju. Šta mi ostali građani da radimo?
magnum Odgovori
trgovina ljudima,reklo bi se da se ovde ljudi kadnapuju i prodaju,bar po naslovu i tekstu.

zapravo ovi plaćaju da se prebace,tako da to nije prava trgovina ljudima...
МЕДОЈЕВИЋ Odgovori
Они који нису ништа у животу радили, а налазе на државним јаслама, веома су иновативни у измишљању казни. Некада су дилери били веома активни, јер није било мењачница. Мењачнице су склониле дилере са улице и сада је све легално. Када су аутобуси муслимана пролазили кроз Суботицу ка Западу добијали су пасош за једнократну употребу. Дајте исте такве пасоше мигрантима и нестаће људи који кријумчаре људе. Или, забраните илегалан пролаз миграната путањом ЕУ-Србија-ЕУ. Зашто је кривично дело помоћи људима који ту помоћ траже. Људи, које погрдно називате кријумчарима не отимају, не киднапују, не краду, само показују правац кретања ка циљу којим су се мигранти упутили., а ови их награђују Сорошевим новцем. Зар само званичне марионете могу да трпају у џепове Сорошеву лову?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.