Komentara: 3
Pregleda: 4097

Subotica model za nemačke investicije

14.04.2011. u 00:55h
Izvor: RTV Yueco
Subotica model za nemačke investicije

“Subotica može poslužiti kao model za investicije iz Nemačke u Srbiji” - zaključak je nemačkog ambasadora Voframa Masa nakon posete Subotici. Ambasador Mas održao je predavanje studentima Ekonomskog fakulteta, obavio razgovore sa gradskim čelnicima, a prisustvovao je I okruglom stolu sa nemačkim investitorima. Nemački ambasador posetio je I Privrednu zonu Mali Bajmok I Slobodnu zonu u kojoj investiraju i posluju tri nemačke kompanije.

Ambasador Nemačke Volfram Mas posetu Subotici počeo je predavanjem na Ekonomskom fakultetu. Okupljenim studentima ambasador Mas govorio je na temu “Procesi tranformacije između Nemačke I Srbije”. Ekonomski fakultet Subotica pridaje veliki značaj međunarodnoj saradnji I razmeni studenata, gde Nemačka zauzima značajno mesto.

Ambasador Mas razgovarao je I sa rukovodiocima Ekonomskog fakulteta. U razgovorima su razmenjena mišljenja I stavovi po pitanju uloge visokoškolskih ustanova u razvoju ekonomije u Srbiji, kao I o interesovanjima koje nemački investitori imaju za ulaganje u Srbiju. Ambasador je istakao da Subotica može poslužiti kao model za investicije iz Nemačke u Srbiji.

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić I ambasador Nemačke Volfgram Mas složili su se da je Subotica pravi primer saradnje Nemačke I Srbije. Neki od oblika te saradnje, kako je istakao gradonačelnik, jesu I bilingvalno obdanište gde mališani od malih nogu osim maternjeg uče I nemački jezik, saradnja srednjih škola iz Subotice I Kelna, dugogodišnje prijateljstvo sa gradom Minhenom. Vučinić je izrazio čvrsto opredeljenje grada Subotica za jaku industrijsku saradnju Subotice I nemačkih privrednika, I još jednom se zahvalio ambasadoru Masu na podršci u promovisanju Subotice kao grada sa velikim potencijalima za investiranje.

Ambasador Mas je prisustvovao I okruglom stolu posvećenom dosadašnjim iskustvima nemačkih privrednika po pitanju investiranja u Subotici I daljim razvojnim planovima. Na skupu su prisustvovali, pored predstavnika grada Subotica, rukovodeći ljudi nemačkih preduzeća u Subotici – Simensa, Metroa, Norma grupe, Dunkermotorena.

Nakon razgovora sa zvaničnicima I privrednicima, ambasador je posetio fabriku vetrogeneratora Simens koja se uspešno oporavlja od posledica svetske ekonomske krize I povećava plasman na tržište obnovljivih izvora energije, zatim fabriku mikromotora Dunkermotoren koja je nakon probne proizvodnje započela I serijsku uz tendenciju povećanja plasmana. Ambasador Mas je posetio I gradilište fabrike autodelova Norma grupa koja u junu planira da pokrene proizvodnju a već u narednoj godini zaposli još nekoliko stotina ljudi.

 

 

 


 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 6 dana
Komentara: 3
Pregleda: 4097
Povezane teme

Saša Vučinić

investicije u Suboticu

Grad Subotica

nemački ambasador

Volfram Mas

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.