• Pregleda: 4319

Subotica i Palić predstavili ovogodišnju turističku ponudu

Nove turističke proizvode, poput brošura za aktivan vikend odmor i objedinjenu gastronomsku ponudu naše destinacije, uz raznovrsnu ponudu hotela, restorana, manifestacija i kulturnih dešavanja, Turistička organizacija Subotice predstavila je na juče završenom Sajmu turizma u Beogradu. 
Subotica i Palić predstavili ovogodišnju turističku ponudu

Kao glavni turistički proizvod Subotice i Palića predstavljena je arhitektura secesije, koja svake godine privuče najveći broj posetilaca na našu destinaciju, kako domaćih, tako i gostiju iz inostranstva. Kako je objasnio Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije grada Subotice, prethodne godine su realizovana dva prekogranična projekta sa Segedinom i Osijekom, koja su rezultirala novom secesijskom rutom, a samim time i većom vidljivošću naše destinacije.

- Možemo da kažemo da smo prve plodove ove saradnje već videli, jer su neke turističke agencije, pre svega iz Hrvatske, uvrstile naš grad u svoju ponudu - rekao je Medaković.

Prema njegovim rečima, prethodna turistička sezona bila je rekordna za našu destinaciju u oba statistička parametra, pa je tako Subotica zabeležila rast od 5 odsto u broju dolazaka i rast od 7 odsto u broju noćenja u odnosu na 2018. godinu, dok je Palić zabeležio skok od 11 odsto u broju dolazaka, a čak 22 odsto u broju u noćenja u odnosu na istu godinu.

- Prošle godine smo kao destinacija ostvarili skoro 168.000 noćenja, što je izuzetan uspeh. Poređenja radi, 2018. godine smo imali oko 148.000 noćenja, što je čak 20.000 noćenja manje. Bitno je istaći i da smo u decembru 2019. godine takođe ostvarili veliki rast. Palić je imao rast u broju noćenjima od čak 50 odsto, a Subotica na nivou od 17 odsto. Dakle, sve manifestacije i programi koji su za novogodišnje praznike organizovani, definitivno su potvrdili ono što radimo - istakao je Medaković.

A da li će novonastala situacija sa koronavirusom uticati na smanjenje broja poseta turista iz Kine, koji se prema podacima za prošlu godinu nalaze na četvrtom mestu, direktor Turističke organizacije naglašava da će preciznije podatke imati u aprilu. Ipak, uveren je da neće biti većih problema i da će turisti, koji se detaljno pregledaju po dolasku u našu zemlju, i ove godine doći u velikom broju.

- Nadamo se da sve ove okolnosti koje su se desile neće dugo trajati i da će već od aprila biti sanirane posledice koronavirusa. Očekujemo turiste iz Kine, jer već postoje neki aranžmani koji su uplaćeni i nadam se da neće doći do otkazivanja, ali negde u aprilu ćemo imati konkretnije informacije - dodao je Medaković.

AKVA-PARK GOTOV DO KRAJA 2020. GODINE

Radovi na akva-parku na Paliću nastaviće se tokom ove sedmice, a do kraja godine se očekuje da čitav kompleks bude na raspolaganju građanima - najavljuju nadležni. Ove godine nastaviće se i aktivnosti na unapređenju biodiverziteta jezera Palić, što će takođe uticati na atraktivnost Palića kao turističke destinacije. Više detalja u povezanoj vesti.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

17
Patria Odgovori
U prevodu: "Odštampali smo novi flajer."
SW Odgovori
Obavezno turistima pokazati migrante, smece i neasfaltirane ulice u MZ Zorka pored Pestanske pruge.
Grasak
Sto se gradjani zorke ne organizuju i pokupe to smece i urade nesto pre svega za svoju decu,a i za sebe same...
Zoran
Nažalaost i ceo centar je pun smeća...
Makomnasuva
@Grašak
Zato što za taj posao plaćaju komunalce
pescara
još da i asfaltiramo ulice ?
Sveta Lucija Odgovori
Ako gradjanima Sibotice ista u zivotu treba to su definitivno ovogodisnje turisticke ponude, uz potapajuce stubove normalno... i, naravno, akva park.
Каролинг Odgovori
Свака част на организацији сајма, девојке из Туристичке организације града Суботице уложиле су много труда и рада у тај сајам, професионално и адекватно организовано!
Zoran Buinjac
KAROLIMG, . PA,IDOKLE CES SA LUPETAS GLUPOSTI!.....JUTROS SAM SE VRATIO SA SAJMA TURIZMA...TAMO RADIM GODINAMA....KAKVE DEVOJKE TI SPOMINJES....STA LUPETAS GLUPOSTI....SAJAM NISI DOZIVELA U ZIVOTU......PRESTANI DA SIRIS LAZNE VESTI BOTINO NEOPEVANIH RAZMERA!!!!! Ok????
Каролинг
Зоране, ево ти сладиша да се мало смириш .i.
pescara
odakle si ?
Dule Odgovori
Medak je pravi čovek na pravom mestu.
Mlad.
Očekujem puno od njega. Dobio je šansu.
Istina... Odgovori
Šteta što istina uvek sve pojebe. Zato je laganje imperativ.
B Odgovori
Meni licno tih 168000 zvuci bas lose.

168000 nocenja podelimo sa brojem lezaja na Palicu po master planu iz 2014god (oko 2500 lezaja) i dobijemo grubo 68nocenja godisnje po lezaju sto je JAKO DALEKO od dobrog. Optimum bi bio oko 80% iskoristenosti kapaciteta, sve ispod toga se smatra da je lose.
Ili podelimo 168000 sa 365dana i dobijemo 460nocenja dnevno sto je opet malo, bilo bi dobro samo u slucaju da Palic ima kapacitet 500kreveta, ovako znaci da 2000kreveta je PRAZNO!

E sad ili ja lose racunam ili nam mazu oci i pricaju bajke.
B
Ovi sto daju minuse da li nesto lazem? Ako nisam upravu argumentujte.
Mislim da matematika ne laze!
ČINJENICA Odgovori
Bilo da je na sličnim sajmovima u regionu izostala ili će tek biti prezentovana ponuda, "mega turistička destinacija zvana Palić" ima šta da ponudi gostima... Vila Bagojvar je u žalosnijem stanju nego pre restauracije 2014. g., podrumske prostorije Velike terase vape li vape za ne(i)marima, pršteći mlaz česme u parku i ustajala voda bez odvoda su i dalje (dokle više?) rizik od neželjenog kupanja, kabine javnih toaleta zamandaljene u us*anom stanju, a one kod "Fontane" još i obezbeđene rešetkama kao da su ko zna kakve dragocenosti u pitanju, Termalni bazen po svemu sudeći ni ove sezone neće biti dostupan, obližnji Velnes centar takođe, deo renoviranih sportskih terena "Janko Pejanovič" pogibeljan po korisnike...I sad, zašto turisti (za)obilaze Palić, a zaobilaziće ga i dalje, k'o kiša oko Kragujevca? Kamo sreće da je samo opredeljenje u okviru facebook profila JP-a "Park Palić", da Palić bude evropska turistička destinacija visoke kategorije dovoljna, pa da to i postane. Ipak, nije!
Doktor Who Odgovori
Palić jedino može da uspe ako se na obali otvore kockarnice, noćni klubovi za bogate Mađare iz Mađarske, Beograđane i Novosađane..bele klupice, šumica, parobrod koji propada usidren..hmmmm slaba vajda. Više za penzionere..mada je i njima dosadno.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.