• Pregleda: 3407

"Subotica hoda" u subotu 14. septembra

Planinarska akcija ,,Dan pešačenja 2019”, koja se već pet godina održava u našoj zemlji, održaće se i u Subotici u subotu 14. septembra. Akcije su organizovane i na Paliću, u Horgošu i Bačkoj Topoli.
"Subotica hoda" u subotu 14. septembra

Kako je najavio Iso Planić, predsednik Planinarskog saveza Srbije, “Dan pešačenja” je akcija koja poziva javnosta Srbije da se “pokrene” i “hoda”. Planinari iz cele Srbije pozivaju mlade i stare da se priključe akciji i prepešače koliko mogu, bilo 100 metara ili celu predviđenu stazu. Pešačiće se ulicama, parkovima, prirodom, planinama Srbije…

"Dan pešačenja" se po drugi put održava u Subotici i organizuje ga Planinarski klub "Spartak".

- Prošle godine smo imali oko hiljadu učesnika i verujem da će ove godine taj broj biti veći. Šetači treba da ponesu ranac i flašicu vode, razgaženu obuću, zaštitu od eventualne kiše i dobro raspoloženje - ističe Planić. - Prijave su na licu mesta, učešće je besplatno i svi su dobrodošli. Nije neophodno da se prepešači cela staza, građani uvek mogu da odustanu i da se vrate nazad. Duž cele staze biće mobilne ekipe Crvenog krsta koje će se brinuti o šetačima.

Start pešačke ture je u 9 časova ispred Hale sportova. Staza je duga oko 12 kilometara,  kružna i  na relaciji Hala sportova- Široki progon- Majdan – Hala sportova.  Vodič je Iso Planić.

Na Paliću je start kod OŠ "Miroslav Antić", staza je kružna, duga oko 13 kilometara i ide trasom OŠ “Miroslav Antić”- Podrum Palić – Radanovačka šuma- Treset- OŠ. Start je takođe u 9 časova a vodič je Feliks Krivošija.

U Bačkoj Topoli staza kreće od Poljoprivredne školi i obilazi se Zobnatičko jezero. Staza je duga 14 kilometara i vodič je Paula Štraka.

Pešačiće se i u Horgošu. Start je kod  OŠ “10. oktobar”  a staza duga osam kilometara vodi do Kamaraške šume i nazad do škole. Vodič je Karolj Calbert.

- Akcija se od 2014. održava u Srbiji i ove godine uključeno je 75 lokacija. Njen značaj nije samo u promociji pešačkih tura i predstavljanje prirodnog i graditeljskog bogastva naše zemlje, već treba da ukaže i na važnost fizičke aktivnosti neophodne za zdrav stil života - dodaje Planić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Posmatrač Odgovori
Ovo je prava stvar. Trebalo bi više ovakvih akcija organizovati.
Суботица хода Odgovori
Prognoza ukazuje da će biti lep dan. Temperatura će biti oko 25 stepeni bez padavina. Dođite da vidite da između grada i granice rastu šume Subotičke peščare.
HORGOŠ Odgovori
Škola u Horgošu se već 5 godina ne zove "10. oktobar".
Inače super akcija! Svaka čast.
Buby Odgovori
A ja moram na posao ☹️
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.