Komentara: 0
Pregleda: 2254

Subotica - grad koji reciklira

09.03.2011. u 17:04h
Izvor: RTV Yueco
Subotica - grad koji reciklira

Subotičko Udruženje CEKOR i hrvatsko “Zelena akcija” predstavili su zajednički projekat pod nazivom „Ka zajednicama koje recikliraju u Osječko-baranjskoj županiji i Severnobačkom okrugu”. Projekat je odobren od strane EU u okviru IPA programa prekogranične saradnje sa Hrvatskom , a biće realizovan u naredne dve godine. Cilj projekta je jačanje kapaciteta svih aktera uključenjih u sistem upravljanja otpadom.

Otpad je jedan od vodećih problema životne sredine kao u Srbiji, tako i u Hrvatskoj, a kao takav predstavlja pretnju za tlo, vode i atmosferu. Važnost ovog projekta koji za cilj ima stavaranje zajednice koja reciklira, uticala je da bude odabran od strane EU među 102 projekta.

Projekat će biti realizovan u tri faze: kroz edukaciju građana i preduzeća, zatim kroz pilot projekat, kao i stvaranje motivisanog građanina. U okviru projekta biće stvoreno ukupno 5 tzv. „Eko tačaka“, koje će imati funkciju zelenih ostrva, u koje će građani odlagati sortirani komunalni otpad. Do sada se ovakav sistem pokazao veoma korisnim, jer recikliranje jednostavan i jeftin način približava građanima.

Projekat bi trebalo da doprinese da Subotica postane grad bez otpada, te da se postigne veći stepen reciklaže u odnosu na odlaganje otpada na deponiju. Grad Subotica već poseduje 120 kontenjera za selektivno upravljanje otpadom, a postoje sredstva da se obezbedi još 200 takvih kontenjera.

Ukupna vrednost projekta je 297 hiljada eura, od čega našoj strani pripada 116 hiljada eura. Projekat je finansijski podržao i Grad Subotica, izdvojivši 300 hiljada dinara.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2254
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.