Komentara: 4
Pregleda: 3074

Subotica deo akcije "Put sećanja"

25.11.2019. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Sa večne kuće jednog ruskog vojnika koji počiva na groblju u Dudovoj šumi danas je uzet grumen zemlje koji će biti poslat u Rusiju i biti deo akcije „Put sećanja“.
Subotica deo akcije "Put sećanja"

Reč je o akciji Ministarstva odbrane Ruske Federacije, u okviru koje će se uzimati zemlja sa svih mesta u svetu gde počivaju crvenoarmejci. Zemlja će biti pohranjena u specijalne vrećice koje će biti poslate u Rusiju, a od nje će se izgraditi veliki memorijalni hram. Na prostoru Srbije zemlja će biti uzeta sa 14 grobalja.

- Uzimamo deo zemlje sa grobova Crvenoarmejaca koji su poginuli prilikom oslobađanja Subotice 10. oktobra 1944. godine i zahvaljujem svim srpskih prijateljima koji na ovakav način čuvaju našu zajedničku istoriju  - istakao je Denis Kruglov, ataše Odeljenja za kulturu ambasade Rusije u Srbiji. - Ministarstvo odbrane Rusije gradi veliki hram gde će biti  iskorišćeno 15 hiljada komada zemlje širom sveta, kao i vode  sa okena gde je ratovala sovjetska ratna mornarica. Tu  će biti i veliki broj slika ruskih vojnika koji su poginuli tokom Drugog svetskog rata.

Na ruskom delu pravoslavnog groblja u Dudovoj šumi počiva oko tri stotine vojnika Crvene armije.

- Ako napravimo razliku šta je pamćenje, a šta sećanje i ako znamo da u današnje vreme ne pamtimo šta smo jutros radili, kultura sećanja je nešto što nas obavezuje da ne smemo da zaboravimo na heroje, koje su čekali kod kuće, ali se oni nikad nisu vratili. Oni su dali svoje živote da bi mi danas imali svakodnevne probleme – poručio je Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga. – Grad Subotica će uvek negovati sećanje na sve njih, naročito što danas moramo da se borimo protiv povampirenja fašizma i nacizma, ali i sa onima koji žele da izjednače one koji su vršili zločin sa njihovim žrtvama. „Put sećanja“ će uticati naročito na mlađe generacije da vide da postoje ljudi koji su dali svoj život za ono u šta su verovali, a da je sećanje na njih način da mi napravimo svoj sistem vrednosti.                                                                           

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 meseci 1 sat
Komentara: 4
Pregleda: 3074
Povezane teme
polaganje venaca dragi vučković spomenik palim crvenoarmejcima
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.