• Pregleda: 10286

Studentsko odmaralište na proleće čeka prve goste

Studentsko odmaralište na Paliću na proleće primiće prvih 240 studenata, a do sredine naredne godine još toliko akademaca.
Studentsko odmaralište na proleće čeka prve goste

Kompleks studentskog odmarališta danas je obišao Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  i najavio da će na Paliću biti najveći kompleks ovog tipa u našoj zemlji.

- Završeno je otprilike dve trećine posla, treća faza radova  je pri kraju. Tu je veliki kuhinjski blok koji ima oko 500 mesta, što je možda najveća sala u Subotici, i okolini i objekti koji trenutno imaju 240 ležajeva. Oni će do 20. decembra će biti spremni za korišćenje, ali pošto treba da se završe određeni priključci i kotlarnica, tokom zime se neće koristiti već ćemo na proleće imati sve spremno - najavio je ministar Mladen Šarčević - Do leta iduće godine kapacitet će biti oko 400 ležajeva, a postoje stare zgrade koje treba da se renoviraju, te će ukupan kapacitet biti oko 700 mesta. Ovo nije klasično odmaralište, već će studenti imati prilike da ovde rade projekte, da se bave sportom i drugim aktivnostima, a ako ostane prostora deo će biti namenjen deci osnovnih i srednjih škola, jer je Palić idealno mesto za rekerativnu nastavu. Inkluzija za učenički standard je završena uspešno i u okviru toga se gradi Studentski dom u Nišu sa 400 mesta, koji će takođe do proleća biti pušten u pogon, ali država se orijentisala da još radi na tom polju i mi smo u pregovoru za još dva nova kredita - za zidanje novih kampusa potrebno je 35 miliona, dok je 32 miliona za ukupno podizanje kapaciteta studentskog standarda.

Gradnja se finasira putem namenskog kredita i koštaće ukupno 5.35 miliona evra.

- Pored ovoga planirana je izgradnja još tri objekta, parterno uređenje, sportski tereni, odbjekti za društvene aktivnosti sa kongresnom salom, amfiteatrom, sportskom salom... Nije to klasično odmaralište, grupe koje dolaze su organizovane i to su uglavnom studentske konferencije – objasnio je Nenad Borovčanin, direktor Studentskih odmarališta Srbije - Sav slobodan prostor moći se da se koristi u komercijalne svrhe, ali samo ono što studenti ne koriste. Zahvaljujem Vladi Srbije,minstru Šarčeviću i gradonačelniku Labanu jer posle nekoliko godina pauze nastvaljamo sa radovima koji će zaokružiti celinu studentskih odmarališta Srbije. A oni će po standardima na vrhu u Evropi.

U proteklih nekoliko godina u vaspitno-obrazovne ustanove u našem gradu uloženo je više miliona evra, a ovaj kompleks je važan i zbog toga što će u njemu posao dobiti 50 naših sugrađana.

- Setimo se samo koliko smo obnovljenih osnovnih  srednjih škola obišli ove i prošle godine. Pored Studentskog centra i Studentskog centra „Dudova šuma“, ovo je nova jedinica koja će poboljšati standard studenata – podsetio je gradonačelnik Bogdan Laban. – Za grad koji ulaže velika sredstva u turistički razvoj Palića ovo je veoma značajno jer će povećati smeštajni kapacitet, jer Subotica i Palić u ovom momentu imaju kapacitet od oko 2500 ležajeva, što je malo jer se ovde održavaju velika sportska takmičenja i brojni kongresi.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

24
Keka Odgovori
Svaka čast. Ovo je trrebalo odavno završiti. Divna je lokacija na Paliću
Шишач снс-ОВАЦА
ЕУ дала пристојну лову, ови купили бувљачки инвентар у вредности четврине датог, остало у џепове и за потребе перманентне кампање Свезнајућег Прворођеног!
Shaaaa Odgovori
Odlično za naš grad, za Palić. Studenti će sigurno biti zadovoljni ovakvim domom.
Каролинг Odgovori
Ово је одличан потез и један од фактора који ће умногоме утицати да се Суботица и даље развија као академски град.
Josip Odgovori
Nije vas sramota zamajavati ovim temama kada u Subotici prakticno vise nema studenata!!! Svi su mladi pobegli od najgore vlasti ikada!!!
Pop
I ti si trebao da pobegnes sa ovom negativnom razmisljanjem, i to sto dalje odavde.
Student Odgovori
Pa dobro bre jesmo mi studenti zatvorenici ili ljudi. Pa ko vam dizajnirao sobe covece? Izgledaju ko da su ostale u doba komunizma. Lokacija odlicna, spolja objekat izgleda odlicno, ali kad sam video sobu, pa kao da sam u starom studentskom domu. Moze bolje, da ne kenjam dalje.
Petar Odgovori
Džabe sve to sređivanje oko jezera, mora prvo voda u jezeru da se reši!!!
Ljubica Odgovori
A zašto se stalo sa izgradnjom aqua parka??
Student Odgovori
Svaka cast na ispunjenom obećanju i otvaranju Studentskog odmarališta. Sad Palić konačno ima kapacitet da primi 1500 studenata koji će u maju doći na manifestaciju GRADJEVINIJADA 2020, i festival STUDFest!
LjB
Cekamo vas :)
Fotograf Odgovori
Ne budite na kraj srca, ipak je ovaj oronuli čovek uspeo mnogo toga da završi.Interesantno je da mu familija tj porodične pratilje odišu svežinom i entuzijazmom uprkos salvi argumentovanih ili neargumentovanih kritika.
Miki Odgovori
Hoću opet da budem student.
su Odgovori
Sve što se ulaže u obrazovanje i vezano za isto, veliki plus.
Milica Odgovori
Lepa stvar za studente! Ovo je moja Subotica! Samo neka se radi, gradi, investira!
Aco Odgovori
Subotica vraća vraća stari sjaj. Ko zna možda dobijemo i univerzitet.
su
To bi bio pun pogodak-univerzitet.
C Odgovori
U zatvoru su bolji kreveti (dugotrajniji).
zozon
Da li si probao zatvorske?
Milica Odgovori
Čestitam! To su divne vesti. Neka se tamo rađaju dobri stručnjaci i dobri ljudi.
Komsija Odgovori
Pocetak gradnje 2015 god,rok zavrsetka 270 dana ,hhmm pre roka koliko vidim .
chubby checker Odgovori
keramika i namestaj u fazonu devedesetih. kao i politicari. svi veseli i ponosni sto su zavrsili nesto sa svega 4 godine kasnjenja. bravo!
Dzukele će me dokusuriti Odgovori
Sve je super. Samo ne znam ko će tamo izdržati, pošto jako smrdi u okolini iz krvavog jezera. Zamišljam akva park, čist Palić, puno studentkinja u najavi. Ali to samo u snu...
024 Odgovori
Stigao WO da se slika, samo to zna.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.