Komentara: 24
Pregleda: 14559
Foto

Studentsko odmaralište na proleće čeka prve goste

18.11.2019. u 14:39h
Izvor: Subotica.com
Studentsko odmaralište na Paliću na proleće primiće prvih 240 studenata, a do sredine naredne godine još toliko akademaca.
Studentsko odmaralište na proleće čeka prve goste

Kompleks studentskog odmarališta danas je obišao Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  i najavio da će na Paliću biti najveći kompleks ovog tipa u našoj zemlji.

- Završeno je otprilike dve trećine posla, treća faza radova  je pri kraju. Tu je veliki kuhinjski blok koji ima oko 500 mesta, što je možda najveća sala u Subotici, i okolini i objekti koji trenutno imaju 240 ležajeva. Oni će do 20. decembra će biti spremni za korišćenje, ali pošto treba da se završe određeni priključci i kotlarnica, tokom zime se neće koristiti već ćemo na proleće imati sve spremno - najavio je ministar Mladen Šarčević - Do leta iduće godine kapacitet će biti oko 400 ležajeva, a postoje stare zgrade koje treba da se renoviraju, te će ukupan kapacitet biti oko 700 mesta. Ovo nije klasično odmaralište, već će studenti imati prilike da ovde rade projekte, da se bave sportom i drugim aktivnostima, a ako ostane prostora deo će biti namenjen deci osnovnih i srednjih škola, jer je Palić idealno mesto za rekerativnu nastavu. Inkluzija za učenički standard je završena uspešno i u okviru toga se gradi Studentski dom u Nišu sa 400 mesta, koji će takođe do proleća biti pušten u pogon, ali država se orijentisala da još radi na tom polju i mi smo u pregovoru za još dva nova kredita - za zidanje novih kampusa potrebno je 35 miliona, dok je 32 miliona za ukupno podizanje kapaciteta studentskog standarda.

Studentsko odmaralište na proleće čeka prve goste

Studentsko odmaralište na proleće čeka prve goste

Gradnja se finasira putem namenskog kredita i koštaće ukupno 5.35 miliona evra.

- Pored ovoga planirana je izgradnja još tri objekta, parterno uređenje, sportski tereni, odbjekti za društvene aktivnosti sa kongresnom salom, amfiteatrom, sportskom salom... Nije to klasično odmaralište, grupe koje dolaze su organizovane i to su uglavnom studentske konferencije – objasnio je Nenad Borovčanin, direktor Studentskih odmarališta Srbije - Sav slobodan prostor moći se da se koristi u komercijalne svrhe, ali samo ono što studenti ne koriste. Zahvaljujem Vladi Srbije,minstru Šarčeviću i gradonačelniku Labanu jer posle nekoliko godina pauze nastvaljamo sa radovima koji će zaokružiti celinu studentskih odmarališta Srbije. A oni će po standardima na vrhu u Evropi.

Studentsko odmaralište na proleće čeka prve goste

Studentsko odmaralište na proleće čeka prve goste

U proteklih nekoliko godina u vaspitno-obrazovne ustanove u našem gradu uloženo je više miliona evra, a ovaj kompleks je važan i zbog toga što će u njemu posao dobiti 50 naših sugrađana.

- Setimo se samo koliko smo obnovljenih osnovnih  srednjih škola obišli ove i prošle godine. Pored Studentskog centra i Studentskog centra „Dudova šuma“, ovo je nova jedinica koja će poboljšati standard studenata – podsetio je gradonačelnik Bogdan Laban. – Za grad koji ulaže velika sredstva u turistički razvoj Palića ovo je veoma značajno jer će povećati smeštajni kapacitet, jer Subotica i Palić u ovom momentu imaju kapacitet od oko 2500 ležajeva, što je malo jer se ovde održavaju velika sportska takmičenja i brojni kongresi.

Studentsko odmaralište na proleće čeka prve goste

Izvor: Subotica.com
Obilazak Studentskog odmarališta na Paliću Obilazak Studentskog odmarališta na Paliću Obilazak Studentskog odmarališta na Paliću Obilazak Studentskog odmarališta na Paliću Obilazak Studentskog odmarališta na Paliću Obilazak Studentskog odmarališta na Paliću Obilazak Studentskog odmarališta na Paliću Obilazak Studentskog odmarališta na Paliću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 24
Pregleda: 14559
Povezane teme

bogdan laban

studentsko odmaralište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.