Komentara: 11
Pregleda: 9089
Foto

Studentkinje leto provode radeći u Gerontološkom centru

16.07.2019. u 16:34h
Izvor: Subotica.com
Dok čekaju oktobar da nastave studentske dane, naše sugrađanke Jelena Jocović (19) i Ivana Dulić (24) ne sede skrštenih ruku čekajući da im drugi daju džeparac. One svoj dinar tokom letnjeg raspusta zarađuju radeći kao medicinske sestre u Gerontološkom centru.
Studentkinje leto provode radeći u Gerontološkom centru

Iako već godinama sarađuje sa medicinskom školom i drugim obrazovnim ustanovama, ovo je prvi put da je neko od studenata došao u Gerontološki centar sa željom da radi.

Najpre je to učinila Jelena, a kako je na samom startu bila puna pozitivnih utisaka i prenela ih na svoje drugarice, na taj korak se odlučila i Ivana.

- Prošle godine sam završila medicinsku školu, položila pripravnički staž i oprobala se u sezonskim poslovima. Radila sam kao konobarica i spremačica, ali sam shvatila da to nije za mene. Upisala sam medicinski fakultet i odlučila da vreme do početka studija provedem radeći ono što je blisko mom budućem pozivu, da se zaposlim da da znanje što imam iskoristim u najboljem smislu - priča Jelena, koja iskustvo stiče u pansionskom delu. - Sviđa mi se atmosfera, svi su jako prijatni i žele da pomognu, tako da verujem da ću ovde steći veliko iskustvo, kako u medicinskom, tako i u sociološkom i humanom smislu. Ovaj posao treba voleti, a kada imaš i podršku kolega, onda ništa nije teško.

Studentkinje leto provode radeći u Gerontološkom centru

Jelena Jocović

Kada je videla Jelenino zadovoljstvo prijemom i radom u Gerontološkom centru, na vrata najbolje ustanove socijalne zaštite u našoj zemlji zakucala je i Ivana, studentkinja treće godine sociologije.

- Već na prvi pogled se vidi da su stanari doma srećni i medicinske sestre nemaju toliko brige oko njih, radi se bez stresa. Ne samo što ću korisno provesti vreme i zaraditi, već će mi iskustvo u radu sa starima sigurno pomoći i u budućem pozivu, naročito ako odem u sferu socijalnog rada - ističe Ivana.

Studentkinje leto provode radeći u Gerontološkom centru

Ivana Dulić

Za razliku od svojih vršnjaka i kolega u belim mantilima koji teže da odu na rad u inostranstvo, Jelena i Ivana tvrde da i u Srbiji svako može da nađe mesto pod suncem.

- Vrlo malo ljudi koji upišu srednju medicinsku da bi otišli u inostranstvo to i uradi. Imala sam priliku da odem, ali nisam videla sebe u tome, odlučila sam da ostanem i nastavim školu - dodaje Jelena.

Iako sve više medicinskog osoblja odlazi iz zemlje, u Gerontološki centar medicinari se često vraćaju.

Studentkinje leto provode radeći u Gerontološkom centru

Slađana Todorović

- Zbog uslova rada u našoj ustanovi mi smo minimalno pogođeni tom činjenicom. Čak i kada se odluče na taj korak posle izvesnog vremena se vraćaju i teže da se ponovo zaposle, trajno ili privremeno.Shodno našim uslovima i potrebama izlazimo im u susret - ističe Slađana Todorović, glavna medicinska sestra. - Jako volimo da vidimo mlade, imamo dobro osposobljen kadar i organozacione jedinice i tako mogu da se steknu kvalitetne osnove u samom radu. Mladi kadar uvek donosi nove ideje i energiju koju možemo da iskoristimo u radu sa starijima. One imaju završenu srednju medicinsku školu i položen pripravnički staž tako da su kao i drugi naši zaposleni raspoređene na odeljenja i ako se budu odlučile mogu da nastave da rade kod nas bez obzira na studije.

Izvor: Subotica.com
Razgovor sa medicinskim sestrama u Gerontološkom centru Razgovor sa medicinskim sestrama u Gerontološkom centru Razgovor sa medicinskim sestrama u Gerontološkom centru Razgovor sa medicinskim sestrama u Gerontološkom centru Razgovor sa medicinskim sestrama u Gerontološkom centru Razgovor sa medicinskim sestrama u Gerontološkom centru Razgovor sa medicinskim sestrama u Gerontološkom centru Razgovor sa medicinskim sestrama u Gerontološkom centru
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 9089
Povezane teme

gerontološki subotica

gerontološki centar subotica

medicinski radnici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.