Komentara: 1
Pregleda: 6398

Studenti Pravnog fakulteta pohađaju nastavu putem virtuelne učionice

27.03.2020. u 10:53h
Izvor: Subotica.com
Od uvođenja vanrednog stanja i zatvaranja obrazovnih ustanova, Pravni fakultet za privredu i pravosuđe organizovao je nastavu za svoje studente putem virtuelne učionice, kako bi iz svog doma mogli da pohađaju predmete i spremaju se za kolokvijume i ispite.
Studenti Pravnog fakulteta pohađaju nastavu putem virtuelne učionice

Osim uobičajenih načina elektronske komunikacije, kao što su imejl, vajber grupe za svaku godinu studija i predmet koji se pohađa u ovom semestru, studentima Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe odnedavno je na raspolaganju i virtuelna učionica. Po rečima studenta Danila Vukasa, njegova generacija nema nikakvih poteškoća u praćenju ovakvog vida nastave, jer im je korišćenje interneta i onlajn platformi svakodnevica, te su se vrlo brzo uklopili i ovladali novim sistemom rada.

- Mislim da je virtuelna učionica sjajno rešenje za novonastalu, vanrednu situaciju. Fakultet nam je putem virtuelne učionice omogućio redovno i nesmetano praćenje nastave, dok mnogi fakulteti nemaju mogućnosti za ovaj savremeni vid nastave i tim studentima je, nažalost, znatno otežano praćenje gradiva. Zahvalio bih se Fakultetu, u ime svih studenata na razumevanju, posvećenosti i olakšavanju ove teške situacije - kaže Danilo.

Onlajn nastava kao pomoćni vid nastave na Pravnom fakultetu u Subotici eksperimentalno je započeta još 2018. godine, kada je za potrebe praćenja predmeta Finansijsko pravo i želje za intenzivnijom komunikacijom između studenata, profesora i asistenata, formirana prva virtuelna učionica.

- Budući da se sistem nastave i profil studenata promenio, te je deo studenata zaposlen ili iz drugih opravdanih razloga nije u mogućnosti da prisustvuje svakom času vežbi, ovo je bio idealan način da profesionalno i lako omogućimo svim studentima pristup materijalu koji se koristi na predavanjima i vežbama, da rasteretimo studentsku službu oko informacija o konkretnom predmetu, kao i da omogućimo studentima da direktno postavljaju pitanja profesorima ili međusobno komuniciraju - objašnjava Bjanka Maravić, asistentkinja na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe.

Studenti Pravnog fakulteta pohađaju nastavu putem virtuelne učionice

Uvođenjem vanrednog stanja i zatvaranjem obrazovnih ustanova, Pravni fakultet je značajno nadgradio postojeći sistem onlajn nastave, tako da on sada više nije pomoćni, već glavni i jedini sistem po kojem nastava funkcioniše.

- Kreirali smo i dodatne testove koji podstiču aktivnost studenata i omogućavaju lakšu pripremu za kolokvijume koji ih uskoro očekuju. Najvažnija novina je uvođenje platforme "newrow", koju koristimo za održavanje vežbi u realnom vremenu. U pitanju je aplikacija koja u potpunosti simulira vežbe koje su se održavale na Fakultetu, jer smo u mogućnosti da uživo vidimo i čujemo studente, kao i oni nas. Vrlo je slična Skajpu ili drugim konferencijskim platformama, ali je prilagođena nastavi i ne zahteva posebno softversko znanje, ni visoke hardverske performanse. Moguće je ulogovati se sa svakog uređaja koji ima pristup internetu i pretraživač, kao i slušalice i mikrofon - dodaje Maravić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 3 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 6398
Povezane teme

vanredno stanje

obustava nastave u subotici

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.